Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣτο κόκκινο οι σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής: Ακόμη και στην ΕΕ έβαλαν κοριούς οι...

Στο κόκκινο οι σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής: Ακόμη και στην ΕΕ έβαλαν κοριούς οι ΗΠΑ

-

Κυριακή, 30 Ιούνιος 2013

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ SPIEGEL

Σε διπλωματικό θρίλερ ευρείας κλίμακας εξελίσσεται η υπόθεση του προγράμματος των μαζικών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσω των αποκαλύψεων του φυγά- πλέον- Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το σκάνδαλο έχει φέρει στο «κόκκινο» τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, από τους αμερικανικούς κοριούς δεν γλίτωσαν ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες- με την Γερμανία να βρίσκεται στο επίκεντρο- αλλά ούτε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμη και τα γραφεία της ΕΕ στην Αμερική. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε ότι αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο που θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ και ζήτησε άμεσα πλήρη διευκρίνιση και περαιτέρω πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Ήλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μάς είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν χθες και ότι θα μας απαντήσουν».

Εξηγήσεις έχει ζητήσει και η Γαλλία, όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λοράν Φαμπιούς, ενώ ο υπουργός εξωτερικών τουΛουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν φέρεται να είπε: «Αν ισχύουν αυτές οι αναφορές, είναι αηδιαστικό. Οι ΗΠΑ καλά θα κάνουν να επιτηρούν τις δικές τους μυστικές υπηρεσίες, παρά τους συμμάχους τους».

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα τα οποία- όπως αναφέρει το Spiegel- προέρχονται από την ίδια την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA, η τελευταία, φαίνεται ότι κατασκόπευε τόσο τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΕΕ στην Ουάσινγκτον, όσο και τα γραφεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη. Στα έγγραφα φέρεται επίσης να χαρακτηρίζεται η ΕΕ ως «στόχος».

Δεν είναι γνωστό τι είδους πληροφορίες μπορεί να ήρθαν στην κατοχή των Αμερικανών κατασκόπων, αλλά λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές θέσεις σε εμπορικά και στρατιωτικά θέματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν λίαν χρήσιμες σε όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως αναφέρει το BBC.

Τα έγγραφα που έχουν έλθει στην κατοχή του Spiegel δείχνουν επίσης ότι η κατασκοπευτική δράση των ΗΠΑ επεκτείνεται και στις Βρυξέλλες ενώ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών η Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται σύμφωνα με το περιοδικό στο επίκεντρο της αμερικανικής κατασκοπείας με τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας να παρακολουθούνται κάθε μήνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο επίσημο σχόλιο για το ρεπορτάζ του Spiegel.

Εν τω μεταξύ, ο Έντουρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το πρόγραμμα των μαζικών παρακολουθήσεων και προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, πιστεύεται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν αφορούσαν το αποκαλούμενο πρόγραμμα«Prism» στα πλαίσια του οποίου η NSA συγκέντρωνε χωρίς ένταλμα, ποικίλα στοιχεία (μέιλ, τηλεφωνήματα, φωτογραφίες) από εκατομμύρια χρήστες δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και του ίντερνετ με την συνεργασία εταιρειών όπως οι Google, Facebook, Apple και Verizon.

Διαβάστε Επίσης