Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚαζάνι που βράζει η Αίγυπτος -Χιλιάδες στους δρόμους – ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ

Καζάνι που βράζει η Αίγυπτος -Χιλιάδες στους δρόμους – ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ

-

Ιούνιος 2013

ΖΗΤΟΥΝΠΑΡΑΙΤΗΣΗΤΟΥΠΡΟΕΔΡΟΥΜΟΧΑΜΕΝΤΜΟΡΣΙ

Σε καζάνι που βράζει μετατρέπεται και πάλι η Αίγυπτος, καθώς χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, κατά την πρώτη επέτειο της ανάδειξης του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Μόρσι ότι κυβερνά προς αποκλειστικό όφελος των ισλαμιστών, γι’ αυτό ζητούν την παραίτησή του και την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

Πλήθος κόσμου στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις ζητούσε την παραίτηση Μόρσι καταγέλλοντας τον για αποτυχία στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και των ζητημάτων ασφάλειας.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι πρόκειται για ”τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις από όταν ανετράπη στην αρχή του 2011 ο Χόσνι Μουμπάρακ”.

Στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, το πλήθος που συνέρρευσε εκεί από διαφορετικά σημεία της χώρας, ήταν εφοδιασμένο με κόκκινες κάρτες “για τον πρόεδρο, που στηρίζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι”. Πέτρες και μολότοφ εκτοξεύτηκαν στα γραφεία της κυβερνώσας παράταξης.

Αλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε αργότερα μέσα στην ημέρα και πλησίον του προεδρικού μέγαρου. Ογκώδης και η κινητοποίηση στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αιγύπτου, αλλά και στη Μενούφ και στη Μαχάλα (που εκτείνεται πάνω στο δέλτα του Νείλου), καθώς επίσης στο Πορτ Σάιντ και στην πόλη του Σουέζ, πάνω στην ακτή της ομώνυμης διώρυγας.

Στην πόλη Μπενί Σουέφ, νότια της πρωτεύουσας, ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του όταν συγκρούστηκαν αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.

Οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να παραμείνει στους δρόμους μέχρι να παραιτηθεί ο Μόρσι. Αντιδρώντας στις ογκώδεις κινητοποιήσεις, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι ” αποκλειστικά μέσω του διαλόγου θα επέλθει η συνεννόηση” και δήλωσε συνάμα έτοιμη ” για να ξεκινήσει ο αληθινός εθνικός διάλογος”.

Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, έχει χαρακτηρίσει ανάλογες πρωτοβουλίες του προέδρου κατά τις τελευταίες λίγες μέρες “επικοινωνιακά τεχνάσματα”.

Ουρές για τρόφιμα

Στα πρατήρια καυσίμων και στα παντοπωλεία σχηματίζονται ουρές και τα νοικοκυριά συγκεντρώνουν προμήθειες, από φόβο για το ενδεχόμενο η οικονομική κατάσταση να χειροτερέψει, η ανεργία και ο πληθωρισμός να εκτιναχτούν.

Σήμερα αν και πρώτη εργάσιμη μέρα της βδομάδας παρέμειναν κλειστά τα γραφεία καθώς κι οι εγκαταστάσεις αρκετών μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως στο Κάιρο -για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι.

Διαβάστε Επίσης