Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε «περιορισμένη χρεοκοπία» υποβάθμισε την Κύπρο ο οίκος αξιολόγησης Fitch

Σε «περιορισμένη χρεοκοπία» υποβάθμισε την Κύπρο ο οίκος αξιολόγησης Fitch

-

2013

Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ FITCH ΜΙΑ «ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΧΡΕΟΥΣ»

Ο οίκος αξιολόγησης “Fitch” υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) από “CCC”, μετά την επιβεβαίωση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων που υπόκεινται στο εγχώριο δίκαιο.

Προστίθεται ότι σύντομα μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής και της έκδοση νέων ομολόγων, ο οίκος προτίθεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η “Fitch” εκτιμά ότι η ανταλλαγή αποτελεί μια «επώδυνη ανταλλαγή χρέους» (distressed debt exchange), ενώ

Προστίθεται ότι ο οίκος υποβάθμισε σε “D” από “CCC” μόνο τα ομόλογα που επηρεάζονται, ενώ επιβεβαιώνει όλα τα υπόλοιπα σε “CCC”.

Τα ομόλογα που υπόκεινται στο ξένο δίκαιο δεν επηρεάζονται από την αλλαγή, συνεχίζει η ανακοίνωση και ως εκ τούτου το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώνεται σε “B-” με αρνητική προοπτική.

Ο οίκος αναφέρεται στην απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να ανταλλάξει ομόλογα εγχώριου δικαίου, αξίας ενός δις ευρώ, τα οποία λήγουν εντός της περιόδου προσαρμογής του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, με νέα ομόλογα, των οποίων η ωρίμανση επεκτείνεται πέραν του προγράμματος.

Η αλλαγή αποτελεί, σύμφωνα με τα κριτήρια της Fitch μια «επώδυνη ανταλλαγή χρέους», καθώς η επέκταση της ωρίμανσης αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση για τους ομολογιούχους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Επίσης