Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ¨Καλή Αντάμωση! - Του Χάρη ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

ΓΝΩΜΕΣ¨Καλή Αντάμωση! – Του Χάρη ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

-

Του Χάρη ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και οι εκδηλώσεις προς τιμήν του 26ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 και 5 Ιουλίου κάτω από το σύνθημα «Οργάνωση – Αντίσταση – Προοπτική με την Νεολαία και το Λαό μας».

Ο θεσμός των ΕΔΟΝίτικων φεστιβάλ, με 62 χρόνια ιστορίας, είναι καταγεγραμμένος στη συνείδηση του λαού και της Κυπριακής νεολαίας ως κορυφαίο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός. Το Φεστιβαλικό Κίνημα, με την πλούσια παράδοση του, αποτελεί σ’ όλα αυτά τα χρόνια σημαντικότατο σταθμό στα νεολαιίστικα και κοινωνικά δρώμενα του τόπου αφού πετυχαίνει να εκφράζει τον παλμό, τις έγνοιες, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα οράματα της νέας γενιάς αλλά και όσων αισθάνονται νέοι.

Είναι κατά συνέπεια ένας θεσμός στενά συνδεδεμένος με όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς και ταξικούς αγώνες της προοδευτικής νεολαίας και του λαού μας. Μέσα από τις δεκάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες αλλά και τις τρεις βραδιές του 26ου ΠΦΝΦ καταθέτουμε και αυτή την φορά τη πολιτική και πολιτιστική μας πρόταση. Την Αριστερή πρόταση που δεν βολεύεται με τις σειρήνες της απάθειας, της υποταγής και του ατομικισμού, που δεν υποκύπτει σε συμβιβασμούς με όλα όσα κουρελιάζουν τα οράματα της νέας γενιάς.

Μέσα από τις δραστηριότητες του 26ου Φεστιβάλ στέλνουμε το μήνυμα της επανένωσης της πατρίδας μας, της οργανωμένης πάλης και της αγωνιστικής διάθεσης της νεολαίας, της διεκδίκησης και του αγώνα ενάντια στον εθνικισμό-σοβινισμό. Δίνουμε διέξοδο στη δημιουργική διάθεση, στις αληθινές πολιτιστικές αξίες, στην ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής νεανικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας και στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς Ενισχύουμε την θωράκιση της νέας γενιάς απέναντι στα φαινόμενα της μαζικής υποκουλτούρας, των ναρκωτικών και του χουλιγκανισμού. Απορρίπτουμε τα μνημόνια λιτότητας της ανέχειας, της ανεργίας και της φτώχειας που συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης με την Τρόικα.

Σε μια περίοδο που κάποιοι βάζουν τους νέους στη γωνιά, η ΕΔΟΝ βάζει τους νέους στο προσκήνιο. Την ώρα που άλλοι θέλουν τους νέους θεατές και μακριά από την κοινωνική δράση τα ΕΔΟΝίτικα Νιάτα βροντοφωνάζουν πως η Νεολαία έχει τη Δύναμη. Καθώς πασκίζουν να βάλουν το Λαϊκό Κίνημα στη γωνιά και να του μειώσουν στη συνείδηση του λαού, εμείς προσθέτουμε πως η Αριστερά είναι η Ελπίδα και η Προοπτική. Ελπίδα για ειρήνη, Ελπίδα για επανένωση. Ελπίδα για δικαιοσύνη. Ελπίδα για το αύριο. Με αποφασιστικότητα τονίζουμε ότι ο κόσμος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας, της υποκρισίας, του κέρδους, της εκμετάλλευσης – στο όνομα του οποίου θυσιάζονται οι ανθρώπινες αξίες και ιδανικά – τούτος ο κάλπικος κόσμος δεν είναι δοσμένος και αναλλοίωτος. Δεν χωρεί υποταγή όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος. Το βάρβαρο και αντιλαϊκό μνημόνιο δεν αποτελεί μονόδρομο. Έχουμε εναλλακτική πρόταση και ως Αριστερά την καταθέσαμε στο λαό. Αυτή η πρόταση εκτιμούμε ότι δίνει προοπτική για το τόπο μας και δεν υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς.

Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση, ως ΕΔΟΝ αλλά και γενικότερα ως Αριστερά ότι με όπλο την ιδεολογία μας και έχοντας ως βάση την 69χρονη δράση της ΕΔΟΝ μπορούμε μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και της νέας γενιάς να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Η ΕΔΟΝ, με τους αγώνες της έγινε σύμβολο για όλους τους νέους που πιστεύουν και αγωνίζονται με φάρο τα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη Οργάνωση Νεολαίας του τόπου. Ένα μελίσσι που δουλεύει αδιάκοπα και συλλογικά, οργανωμένα για να πετύχει τους στόχους του. Να ξέρετε ότι όσο μας πυροβολούν τόσο δυναμώνουμε και ριζώνουμε μέσα στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε κανένα χατίρι. Στέλνουμε τους το μήνυμα ότι τα όνειρα μας δεν βγαίνουν ούτε σε πλειστηριασμό, ούτε «κουρεύονται».

Καλούμε τη νέα γενιά σε συστράτευση και σε συνεργασία, σ΄ ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και πάλης, αντιπαλεύοντας αυτούς που μας δολοφονούν και μας οδηγούν στην μιζέρια και την καταστροφή.

Δίνουμε λοιπόν ραντεβού στις 3, 4 και 5 Ιουλίου. Στις 3 Ιουλίου μαζί μας οιLocomondo μια βραδιά αφιερωμένη στην πάλη των νέων κατά των εξαρτήσεων. Στις 4 Ιουλίου ο «αιώνιος έφηβος» και βασιλιάς της ελληνικής ροκ, Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Στις 5 Ιουλίου η μουσική πανδαισία έρχεται να κλείσει ερμηνεύοντας λαϊκά τραγούδια, με τέσσερις σπουδαίους καλλιτέχνες το Γιάννη Κότσιρα, το Δημήτρη Μπάση, τη Ρίτα Αντωνοπούλου και το Θάνο Μικρούτσικο.

Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες στο τέλος θα νικήσουμε. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, μέχρι την μέρα εκείνη που τα νιάτα και ο λαός της Κύπρου θα ζει σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ευημερίας σ΄ ένα κόσμο απαλλαγμένο από εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και αδικία.

Διαβάστε Επίσης