Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:Maittappin- Series 1- Episode 1 - Της Μαρίνας ΣΑΒΒΑ

ΓΝΩΜΕΣ:Maittappin- Series 1- Episode 1 – Της Μαρίνας ΣΑΒΒΑ

-

Της Μαρίνας ΣΑΒΒΑ

Όταν περιμέναμε όλοι το δείπνο, κοινωνικού χαρακτήρα πάντοτε, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έρογλου, ο κ. Αναστασιάδης σε μια θεαματική κίνηση, απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει τον κ. Ντάουνερ για υπόσκαψη. Τέσσερις μέρες μετά, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωνε άγνοια για τη συγκεκριμένη επιστολή, παρόλη τη διαφήμιση που της έκαναν κυπριακά μέσα.

Εφτά μέρες μετά, επικαλούμενος μήνυμα της διευθύντριας του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε πως «δόθηκαν οι κατάλληλες διαβεβαιώσεις για το δείπνο της 30ης Μαΐου». Το αποτέλεσμα; Η επιστολή του κ. Αναστασιάδη απλώς αγνοήθηκε, αφήνοντας τον εκτεθειμένο.

Στις 16 Μαΐου, ο Ιζέτ Ιζτζιάν αποκάλυψε πως τα Ηνωμένα Έθνη είχαν επιδώσει στον κ. Έρογλου και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων των διαπραγματεύσεων. Την ίδια μέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γραπτώς ανέφερε πως το έγγραφο είχε φτάσει στο Προεδρικό εκείνη τη μέρα. Την επόμενη μέρα ο ίδιος ο Πρόεδρος, γραπτώς ανέφερε πως το έγγραφο δεν του το έδωσε ο κ. Ντάουνερ, αλλά το ζήτησε και το πήρε ο ίδιος. Λίγες μέρες μετά ο κ. Ντάουνερ δήλωσε πως το έγγραφο το είχε στείλει στο Προεδρικό από τις 30 Απριλίου. Το αποτέλεσμα; Ο κ. Ντάουνερ απλώς άφησε εκτεθειμένο τον κ. Αναστασιάδη και την πολιτική ηγεσία να ψάχνει την αλήθεια για το πότε έφτασε στα χέρια του Προέδρου το περιβόητο έγγραφο. Η ουσία; Έγινε τόσος θόρυβος για ένα έγγραφο που σε τελική ανάλυση ούτε την εκ περιτροπής Προεδρία με διασταυρούμενη ψήφο την περιλαμβάνει, αφού την απέρριψαν οι τουρκοκύπριοι, ούτε τη «μεγίστη υποχώρηση» για παραμονή 50,000 εποίκων. Τι θα ακριβώς θα βρει να αποσύρει ο Πρόεδρος, παραμένει άγνωστο.

Στο διάγγελμα του για το Μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως η συμφωνία που πέτυχε διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας και πως είναι η καλύτερη δυνατή. Στις 11 Ιουνίου όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στους λυτούς και δεμένους ταγούς της Τρόικας, προβλέποντας πως αν δεν αλλάξουν οι όροι του προγράμματος η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ξεθάρρεψαν και ορισμένα ΜΜΕ και κυκλοφορούσαν με πηχιαία πρωτοσέλιδα: «τα έψαλλε στην Τρόικα ο Πρόεδρος- διορθώστε τα λάθη σας» και άλλα χαριτωμένα. Το αποτέλεσμα; Το Προεδρικό είδε την κλήση να …προωθείται δίχως την επιθυμητή ανταπόκριση και τους FinancialTimesνα μεταφέρουν την απάντηση ευρωπαίων αξιωματούχων πως δε θα αλλάξουν όροι του κυπριακού Μνημονίου, ούτε θα δοθούν πρόσθετα κεφάλαια. Έτσι μπήκαν στις θήκες τους τα καραούλια και ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως ο Πρόεδρος απλώς αναφέρθηκε σε …πρακτικές δυσκολίες και για τους ίδιους δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Η ουσία; Ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στο ψηλότερο επίπεδο, επίσημα και γραπτώς παραδέχθηκε πως συμφώνησε σε ένα Μνημόνιο που πνίγει τις προοπτικές της οικονομίας. Τις ίδιες μέρες ο ακάθεκτος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωνε περιχαρής πως η κυπριακή οικονομία έχει πολλές ελπίδες για επανεκκίνηση και ανάπτυξη.

Και να ήταν μόνο αυτά; Τα μέλη της Κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη υπέγραψαν τη «Χάρτα Δεοντολογίας» δεσμευόμενοι να «υπηρετούν το γενικό συμφέρον». Και όμως το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου, από το οποίο κερδίζει ετησίως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες σύμφωνα με το δικό του Πόθεν Έσχες, είναι ως διαχειριστής ένας από τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Κύπρου. Και το κερασάκι: Στη Χάρτα το λέει καθαρά: “Τα μέλη της Κυβέρνησης δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία η οποία προέρχεται από ξένη Κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το Υπουργείο τους». Όμως ο Πρόεδρος ταξίδεψε με το ιδιωτικό τζετ που του παραχώρησε ένας φίλος, από τους τυχερούς «δραπέτες» του κουρέματος.

Και όλα αυτά, είναι μόνο η αρχή….

Διαβάστε Επίσης