Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:Εναλλακτικός θάνατος…- Του Γιώργος Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΝΩΜΕΣ:Εναλλακτικός θάνατος…- Του Γιώργος Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

-

width=”200″/>

Του Γιώργος Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

΄΄ Στην επιστολή μου δεν ζήτησα σε κανένα σημείο επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας΄΄ (Από συνέντευξη κ. Νίκου Αναστασιάδη στο DerSpiegel, 23/06/13).

Κι όμως ζήτησες… Γιαυτό και η πιο πάνω δήλωση αποτελεί μνημείο δειλής υποχώρησης και γεννά πολλή απαισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι. Διότι ζήτησες και μάλιστα ήσουν πολύ σαφής και ορθός στις διαπιστώσεις σου: ότι το bailin ήταν κακώς προετοιμασμένο, ότι δεν υπολογίστηκε η ζημιά στην Κύπρο από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ότι η αγορά των υποκαταστημάτων κατέληξε σε πλήρες κέρδος για την Πειραιώς και καταστροφή για τις Κυπριακές τράπεζες, ότι κακώς η Τράπεζα Κύπρου επιφορτίστηκε την αποπληρωμή του ELA της Λαϊκής, ότι οι περιορισμοί συναλλαγών αντί να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα αντίθετα την διαβρώνουν με κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση της «συστημικής» Τράπεζας Κύπρου, και άλλα.

Οι διαπιστώσεις, αν και ορθές, γίνονται βέβαια αργά. Η εσπευσμένη απόσυρσή τους, όμως, διαβρώνει εντελώς την όποια αξιοπιστία είχε απομείνει στον κ. Αναστασιάδη στον Ευρωπαϊκό χώρο και καθιστά την Κύπρο, πέρα από πειραματόζωο (συ είπας…), τώρα, και περίγελο του διεθνούς τύπου και των υπαλληλίσκων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ο κ. Ασμούσεν ακόμα θυμώνει στον εξαφανισθέντα Αβέρωφ Νεοφύτου, ο δε ανανήψας Χάρης Γεωργιάδης ανέκρουσεν πρύμναν στο Γιούρογκρουπ με αξιολύπητο τρόπο…

Αυτά δεν είναι καθόλου πρακτικά θέματα, κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε, αλλά αποτελούν την πεμπτουσία του Μνημονίου, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες υπέγραψε ο Πρόεδρος και το οποίο μας παρουσίαζε στο διάγγελμά του ως την καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση για την Κύπρο. Σχεδόν όλοι, τότε, προειδοποιούσαμε περί της επερχόμενης καταστροφής και της εισόδου μας σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, ανεργίας, βίαιης υποβάθμισης του βιοτικού μας επιπέδου και τελικά πλήρους οικονομικής κατάρρευσής μας.

Κάποιοι, βεβαίως, επικεντρωνόμενοι στο … δάκτυλο και αγνοώντας το φεγγάρι, θυμούνταν τον Χριστόφια για να ρίψουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και από την άλλη φοβέριζαν με την άτακτη χρεοκοπία του κράτους. Μόνο που τώρα οδηγούμαστε με απόλυτη σιγουριά σε «συντεταγμένη» χρεοκοπία, η οποία έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα, όπως και η φερόμενη «άτακτη», για την οποία χύθηκε πολύ μελάνι κινδυνολογίας.

Δεν υπάρχει φόρμουλα: ΄΄πιστή εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου = ταχεία έξοδος από το Μνημόνιο΄΄ ούτε φόρμουλα ΄΄πρακτικής επίλυσης μνημονιακών όρων΄΄. Ούτε αποτελεί πανάκεια ΄΄ μια μεγαλύτερη πολιτική Ένωση΄΄ καθώς η ίση μεταχείριση κρατών και η ανταπόδοση αλληλεγγύης από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αποδείχτηκε μια θλιβερή ουτοπία. Όλα αυτά συνιστούν μια τέλεια συνταγή ενός ραφιναρισμένου, βέβαιου, εναλλακτικού θανάτου. Ή μένουμε εντός Μνημονίου με όλες τις συνέπειες που αντιμετωπίζουμε τώρα και τις πολύ χειρότερες που ιλιγγιωδώς επέρχονται ή εξερχόμαστε του Μνημονίου, επανακτώντας τα εργαλεία οικονομικής και νομισματικής εθνικής πολιτικής που απαιτούνται για έξοδο από την κρίση.

Μόνο έτσι θα εξυπηρετηθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας και μόνο έτσι κάποιοι στην Ευρώπη θα λάβουν σοβαρά υπόψη τον Πρόεδρο. Όλα τα υπόλοιπα είναι « έπεα πτερόεντα» και το μόνο στο οποίο καταλήγουν είναι στην πλήρη απαξίωση της Κύπρου και στην ανεπιθύμητη γελοιοποίηση του κ. Αναστασιάδη, ταυτόχρονα με την οικονομική αφαίμαξη του τόπου που συντελείται μπροστά στα μάτια μας. Έστω και τώρα ας μαζέψει ο Πρόεδρος τα καλύτερα οικονομικά μυαλά του τόπου και ας αναζητήσει συμβουλευτικό ρόλο από επιφανείς οικονομολόγους του εξωτερικού, προκειμένου να καταρτιστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από το Μνημόνιο. Ας εξετάσει επίσης σοβαρά προτάσεις, όπως αυτή που του υποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ και να χαράξει πορεία εκτός Μνημονίου. Ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές δεν χωρούν αυτές τις ώρες. Ούτε δακρύβρεχτες, εξόχως αποκαλυπτικές, πλην όμως μακιαβελικές ομολογίες: ΄΄ Επλήγην από τη σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Κύπρου, όμως δε θα ξεχάσω πως με στήριξε στον προεκλογικό μου αγώνα. Της εύχομαι να παραμείνει καγκελάριος΄΄. Αν η ΄΄ φίλη΄΄ σου παραμείνει καγκελάριος, άντε να σε ξαναβοηθήσει και την επόμενη πενταετία. Αν απομείνει ως τότε τόπος να διαφεντεύεις…

*βουλευτής ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης