Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΔιπλωματικό θρίλερ με τον Εντουαρντ Σνόουντεν

Διπλωματικό θρίλερ με τον Εντουαρντ Σνόουντεν

-

width=”600″/>ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ PRISM ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

Πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό ζήτησε ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ξεσκέπασε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism και κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Ο Σνόουντεν έφτασε το απόγευμα στη Μόσχα και αύριο αναχωρεί για την Κούβα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι η χώρα του έλαβε αίτημα για χορήγηση ασύλου από τον Σνόουντεν.

Οπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Σνόουντεν αναμένεται να πετάξει αύριο από τη Μόσχα στην Κούβα και από εκεί στον Ισημερινό.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ιστότοπος WikiLeaks αναφέρεται ότι ο Σνόουντεν «είναι καθ΄οδόν προς τον Ισημερινό μέσω ασφαλούς οδού για να λάβει άσυλο και συνοδεύεται από διπλωμάτες και νομικούς συμβούλους του WikiLeaks».

Η πτήση SU213 της Αεροφλότ που εκτιμάται ότι μετέφερε τον 29χρονο Σνόουντεν, προσγειώθηκε στις 17.10 το απόγευμα τοπική ώρα στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι ο Σνόουντεν παρελήφθη από το αεροδρόμιο από διπλωματικά αυτοκίνητα της πρεσβείας του Ισημερινού.

Αρκετοί επιβάτες είπαν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος με αυτό τον τρόπο.

«Έπαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο», είπε ένας αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσης ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4 έξω από τον τερματικό σταθμό.

Οπως ανέφερε το Ria Novosti, ότι ένα αυτοκίνητο της πρεσβείας του Ισημερινού περίμενε στον τερματικό σταθμό F όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο. Το Russia Today, επικαλούμενο πηγή, μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν εξετάστηκε από γιατρό της πρεσβείας στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.

Από τη μεριά του το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν θα διανυκτερεύσει σε πρεσβεία χώρας της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα προτού φύγει το πρωί για την Αβάνα με τελικό προορισμό το Καράκας.

Ο Σνόουντεν είχε φθάσει στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Μαΐου προερχόμενος από τη Χαβάη και έκτοτε έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν γνώριζε πού βρισκόταν ο Σνόουντεν ούτε ποια ήταν τα σχέδιά του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διατυπώσει νωρίτερα ένα αίτημα προς την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για το ζήτημα ενός προσωρινού εντάλματος σύλληψης εναντίον του κ. Σνόουντεν», ανέφερε σε δήλωσή της η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το οποίο αποτελεί ειδική διοικητική περιφέρεια της Κίνας.

«Εφόσον τα έγγραφα που έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις νομικές απαιτήσεις βάσει της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες … Καθώς η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να ικανοποιήσει το αίτημα για προσωρινή σύλληψη, δεν υπάρχει νομική βάση για να εμποδιστεί ο κ. Σνόουντεν να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ».

Ακύρωσαν το διαβατήριό του οι ΗΠΑ



Ακύρωσαν το διαβατήριο του Σνόουντεν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε απόψε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί στον Αμερικανό Εντουαρντ Σνόουντεν να συνεχίζει να ταξιδεύει».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνοδεύει στην Ινδία τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι επιβεβαίωσε ότι το διαβατήριο του Σνόουντεν ακυρώθηκε λόγω της έκδοσης «ενταλμάτων σύλληψης» σε βάρος του.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ήδη ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής ότι είχε ζητήσει από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να προχωρήσουν στη σύλληψη του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Αίτημα ασύλου στον Ισημερινό



Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο, ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter ότι η χώρα του έλαβε αίτημα για χορήγηση ασύλουαπό τον Σνόουντεν.

«Η κυβέρνηση του Ισημερινού έλαβε αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Εντουαρντ Σνόουντεν», δήλωσε στο Twitter ο Πατίνο που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό. Το WikiLeaks είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα βοηθούσε τον Σνόουντεν να βρει “πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα”.

Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ, ο οποίος βρίσκεται επί τουλάχιστον ένα χρόνο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Σούμερ: Ήξερε για το ταξίδι ο Πούτιν



Ο αμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Τσαρλς Σούμερ υποστήριξε σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα γνώριζε και ενέκρινε το ταξίδι του Εντουαρντ Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα και ότι αυτό θα βλάψει πιθανότατα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

«Ο Πούτιν φαίνεται ότι επιδιώκει πάντα να μπαίνει στο μάτι των ΗΠΑ είτε με το θέμα της Συρίας, του Ιράν και τώρα βεβαίως με τον Σνόουντεν», τόνισε ο Σούμερ στο CNN και πρόσθεσε ότι στην υπόθεση ίσως έχει αναμιχθεί και η Κίνα.

ΗΠΑ: Συνεργασία με τις άλλες χώρες για την εφαρμογή του νόμου



Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ ότι ο Σνόουντεν εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ για “μια τρίτη χώρα” και θα ζητήσουν συνεργασία με τις χώρες στις οποίες ίσως επιχειρήσει να μεταβεί ο πρώην σύμβουλος της NSA, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε το θέμα με το Χονγκ Κονγκ και θα επιδιώξουμε συνεργασία για την εφαρμογή του νόμου με άλλες χώρες στις οποίες θα επιχειρήσει να μεταβεί ο Σνόουντεν», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Νάντα Τσιτρ.

Εξάλλου, ο διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ανακοίνωσε σήμερα ότι νέες διαδικασίες τέθηκαν σε ισχύ για την ασφάλεια πληροφοριών ώστε να αποτραπούν διαρροές όπως αυτές για τις οποίες ευθύνεται ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν.

Πηγές: BBC, Russia Today, ΑΠΕ

Διαβάστε Επίσης