Πισωγύρισμα στην προσπάθεια αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου συνιστά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ακυρώσει την απόφαση του Δεκεμβρίου 2012 με την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων που παραχωρήθηκε στην Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, δήλωσε το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και πρώην Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης.
Σε δηλώσεις το Σάββατο στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο κ. Συλικιώτης είπε πως τη στιγμή που συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα στη περιοχή (η αναμενόμενη απόφαση του Ισραήλ για εξαγωγή Φ.Α.) και είναι ανάγκη να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς σ’όλες τις διεργασίες για τη δημιουργία του Τερματικού η κυβέρνηση περιθωριοποιεί το βασικό βραχίονα προώθησης των έργων, την ΚΡΕΤΥΚ.
«Αντί η κυβέρνηση να στηρίξει την ΚΡΕΤΥΚ για να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης με την Noble – Delek-Anver για προώθηση του Τερματικού (το προσχέδιο είναι έτοιμο από το Φεβρουάριο) και παράλληλα στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη Οικονομικών και Νομικών Συμβούλων διεθνούς εμβέλειας, προχώρησε ουσιαστικά στην ακύρωση όλων των μέχρι τώρα προεργασίων».
Η υπογραφή του Μνημονίου από την ΚΡΕΤΥΚ, συνέχισε, θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινοπραξίας με συμμετοχή τόσο της Noble – Delek – Avner, όσο και της Total, Eni / Kogaz αλλά και άλλων μεγάλων διεθνών επενδυτών που ήδη επέδειξαν ενδιαφέρον.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση, είπε ο κ. Συλικιώτης, δρομολόγησε όλες τις ενέργειες για δημιουργία του Τερματικού και η υπογραφή συμφωνίας συμμετοχής των Ισραηλινών Εταιρειών Delek Drilling – Avner στο οικόπεδο 12 δημιούργησε σημαντικές συνεργείες για μεταφορά στην Κύπρο μέρος του Ισραηλινού ΦΑ για εξαγωγή. Η αναμενόμενη απόφαση του Ισραήλ μαζί με τις ενέργειες που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δημιουργούν όλες τις προοπτικές για υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου, μετατροπής της Κύπρου σ’ ένα σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε.
«Η απόφαση της Κυβέρνησης πέραν του ότι οδηγεί σε σημαντική καθυστέρηση υλοποίησης αυτής της στρατηγικής δημιουργεί και μια σειρά από ερωτήματα.
Μήπως τελικά ο στόχος είναι στη βάση της ευρύτερης νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας, όπως και οι ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών, να περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στη διαχείριση των στρατηγικών ενεργειακών υποδομών και να προετοιμαστεί το έδαφος για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα;»
Πέρα του γεγονότος ότι πλήττεται για ακόμη μια φορά η αξιοπιστία της Κύπρου με την περιθωριοποίηση της ΚΡΕΤΥΚ, ανέφερε το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, η οποία συστάθηκε στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών, ο περιορισμός της εμπλοκής του κράτους ακυρώνει την προοπτική ταυτόχρονης ενίσχυση των οικονομικών του κράτους σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία.
Το ΑΚΕΛ, κατέληξε ο Νεοκλής Συλικιώτης, θεωρεί ότι οι μεγάλες ελπίδες που επενδύει ο λαός για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, θα υλοποιηθούν μόνο με τη συνεπή προώθηση των επιτυχημένων στρατηγικών οι οποίες όχι μόνο έχουν φέρει μέχρι στιγμής απτά θετικά αποτελέσματα αλλά άνοιξαν το δρόμο για γρήγορη αξιοποίηση του ΦΑ και μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο μ’ όλα τα θετικά οφέλη πολιτικά και οικονομικά.