Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΑΚΕΛ: Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κομματικά τα Δημόσια Πανεπιστήμια

ΑΚΕΛ: Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κομματικά τα Δημόσια Πανεπιστήμια

-

συγκυβέρνηση το ΑΚΕΛ, με αφορμή τη πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που αφορά το διορισμό των διοικητικών συμβουλίων.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματος του στην πρόταση που κατέθεσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε οι διατάξεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ να εναρμονιστούν με τις πρόνοιες της πρόσφατης τροποποίησης του νόμου που διέπει τη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών, σε σχέση με το χρόνο και τη διάρκεια του διορισμού των μελών του διοικητικών συμβουλίων.

«Τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν είναι και ποτέ δεν λειτούργησαν ως ημικρατικοί οργανισμοί και ως βραχίονες άσκησης της γενικής κυβερνητικής πολιτικής», ανέφερε ο κ.Καυκαλιάς, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζονται ως τέτοιοι.

Εξέφρασε δε τη θέση πως «η πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συνιστά προσπάθεια επιβολής κομματικού ελέγχου στα Δημόσια Πανεπιστήμια, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει τις δυο αλληλένδετες αρχές που διέπουν κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, την αρχή της αυτονομίας και την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τονίζει, παράλληλα, ότι η πρόταση βρίσκεται και σε πλήρη διάσταση με τις προγραμματικές θέσεις που ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφραζε προεκλογικά, ότι «η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να έχει ως γνώμονα την προαγωγή της παιδείας, της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, με σεβασμό της ακαδημαϊκής αυτονομίας».

Υποδεικνύοντας ότι στο νόμο των Δημόσιων Πανεπιστημίων υπάρχει αναφορά ότι τα μέλη του Συμβουλίου δεν μπορούν να παυθούν, παρά μόνο για τους λόγους και με τον τρόπο που απολύονται οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Άντρος Καυκαλιάς εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ να συνεχίσει να ενεργεί έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και να προστατευτεί η αυτονομία τους.

Διαβάστε Επίσης