Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΤο ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει τον Πρόεδρο για λύση του Κυπριακού

Το ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει τον Πρόεδρο για λύση του Κυπριακού

-

ετοιμότητα του να στηρίξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προσπάθεια για λύση, νοουμένου βέβαια ότι θα υπάρξει η αναγκαία συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς και η εμμονή στη συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του πολιτικού μας προβλήματος στη βάση αρχών”.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, κατά τη σημερινή της συνεδρία, συζήτησε το Κυπριακό μέσα στα νέα διεθνή, περιφερειακά και εσωτερικά δεδομένα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι, “έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν λόγω της πρωτόγνωρης και άκρως δυσμενούς κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, δεν αποπροσανατολιζόμαστε και παραμένουμε συνεπείς στο στόχο για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου”.

“Το διχοτομικό στάτους κβο είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο. Η λύση του πολιτικού μας προβλήματος στη βάση αρχών θα αποφέρει πολλαπλά πολιτικά και οικονομικά οφέλη στο σύνολο του λαού μας και θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και να διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, με πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, αποχώρηση των εποίκων και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους”.

Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι “μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι είναι να παραμείνουμε συνεπείς στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στις συγκλίσεις όπως τις αντιλαμβάνεται η πλευρά μας”, προσθέτοντας ότι “το έγγραφο Ντάουνερ καταδεικνύει ότι οι λεγόμενες δήθεν `γενναιόδωρες παραχωρήσεις` της πλευράς μας απλώς δεν υπάρχουν”.

Διαβάστε Επίσης