Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΕΛ:Να ξεκλειδώσει το τραπεζικό σύστημα με σωστή διαχείριση του ΕΛΑ

ΑΚΕΛ:Να ξεκλειδώσει το τραπεζικό σύστημα με σωστή διαχείριση του ΕΛΑ

-

2013

Το ΑΚΕΛ θα αναμένει να αποκωδικοποιηθεί η χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup για απευθείας ανεκαφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και η αναδρομικότητα για να τοποθετεί επί αυτής, προσθέτοντας ωστόσο ότι εκείνο που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να δοθούν σωστές λύσεις στη διαχείριση του ΕΛΑ και να ξεκλειδώσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Η κατ΄ αρχήν τοποθέτηση του ΑΚΕΛ επί της απόφασης του Eurogroup έγινε από τον Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου την Παρασκευή, ο οποίος έκανε λόγο για κυβερνητικό εγχείρημα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του άρθρου των FORBES και δήλωσε ότι δημιουργεί ερωτηματικά η άμεση υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη προς την Τρόικα.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι αναμένουμε να αποκωδικοποιηθεί η χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα είναι βοηθητικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, αν υπάρξει αυτή η αναδρομικότητα.

Υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε ένας μακρύς και επίπονος διάλογος αναφορικά με τις τράπεζες που θα υπάγονται στο Μηχανισμό και εάν θα αφορά μόνο συστημικές ή όχι , είπε πως έκλιναν προς τη στήριξη των συστημικής σημασίας τραπεζών.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη απόφαση και την ενδεχόμενη αναδρομικότητα, και τις περιπτώσεις στις οποίες θα ισχύει εκείνο που αφορά εμάς είναι να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου σήμερα.

Για το συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, το οποίο ουσιαστικά σήμερα βρίσκεται κλειδωμένο και υπό κηδεμονία το ζητούμενο είναι να δοθούν σωστές λύσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΕΛΑ, πρόσθεσε.

Διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στο μνημόνιο γενικότερα, επανάλαβε ότι είναι ξεκάθαρη η επίσημη θέση του ΑΚΕΛ για απεμπλοκή από το μνημόνιο.

Ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς την Τρόικα.

Προσθέτοντας ότι το γνωστό περιοδικό FORBES ασχολείται σε άρθρο του με την Κύπρο και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είπε ότι το περιοδικό επιρρίπτει την ευθύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το κούρεμα των καταθέσεων, απορρίπτει βασικά το κυπριακό πρόγραμμα ως μη βιώσιμο και προτείνει αναθεώρηση του, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση του ΕΛΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το άρθρο των FORBES, η ουσία παραμένει μία, ότι ενώ οι δανειστές της Κύπρου μέσα από διάφορες δηλώσεις αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του προγράμματος που οι ίδιοι επέβαλαν την ίδια στιγμή δεν δέχονται να ακούσουν λέξη για πιθανή βελτίωση των όρων του μνημονίου.

Αφού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ χαιρέτισε το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη προς την Τρόικα, θεωρώντας σωστά και λογικά τα αιτήματα της πλευράς μας για αναθεώρηση και βελτίωση των όρων του μνημονίου, πρόσθεσε ότι «ενώ δεν μας εξέπληξε η άκαμπτη αρνητική στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας, μας προβληματίζει και σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά η άμεση υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το περιεχόμενο της επιστολής».

Είπε ακόμα ότι ερωτηματικά δημιουργούνται και ως προς τους χειρισμούς που έγιναν αλλά και ως προς το στόχο της επιστολής.

Καταλήγοντας ο κ. Ευαγόρου διερωτήθηκε εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά συζήτηση, αναθεώρηση και βελτίωση των όρων του μνημονίου, ή οι όποιες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν έγιναν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση.

Διαβάστε Επίσης