Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ Βουλή κατά πλειοψηφία υπέρ της απαγόρευσης αλίευσης με γρι - γρι

Η Βουλή κατά πλειοψηφία υπέρ της απαγόρευσης αλίευσης με γρι – γρι

-

21 Σεπτέμβριος 2014

Κατά πλειοψηφία η Βουλή υπερψήφισε σε νόμο σήμερα το απόγευμα πρόταση Βουλευτών του ΑΚΕΛ που προβλέπει την απαγόρευση της αλίευσης με γρι – γρι στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 22 Βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και Ζαχαρίας Κουλίας), ενώ 25 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ) τήρησαν αποχή. Δεν υπήρξαν ψήφοι εναντίον.

Η τελική συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια διεξήχθησαν με δεκάδες επαγγελματίες παράκτιας αλιείας και ερασιτέχνες αλιείς με σκάφος να είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο μπροστά στην είσοδο της Βουλής κρατώντας πινακίδες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως “Όχι στο κράτος της εξαθλίωσης”, “Οι ψαράδες ζητούν προστασία από το κράτος – Όχι άδεια με γρι-γρι” και “Γρι-γρι ίσον καταστροφή 450 οικογενειών”.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, Βουλευτές Γιαννάκη Γαβριήλ, Αντρέα Καυκαλιά και Αντρέα Φακοντή, η τροποποίηση στοχεύει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών αποθεμάτων της Κύπρου, καθώς και στην προστασία του επαγγέλματος των ψαράδων και στην ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια έγιναν αναφορές στην ανάγκη όπως δοθούν περισσότερες άδειες προκειμένου να υπάρξει περισσότερο και φθηνότερο ψάρι στην κυπριακή αγορά, όπως όμως εξήγησαν οι εισηγητές της πρότασης νόμου, με την απαγόρευση της μεθόδου αλίευσης με γρι – γρι, δημιουργείται προοπτική παραχώρησης στους ψαράδες της παράκτιας αλιείας άδειας για χρήση ειδικών δικτύων προς αλίευση της μαρίδας.

Έγινε, επίσης, αναφορά στην Ολομέλεια για απόφασή στις 17 Ιουνίου 2013 από τον Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, με την οποία εκδόθηκε μία άδεια αλιείας με τη μέθοδο γρι – γρι”.

Διαβάστε Επίσης