Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ - Να ξεπουλιέσαι για ένα κομμάτι ψωμί...Του Χρυσόστομου ΠΑΝΑΓΗ

ΓΝΩΜΕΣ – Να ξεπουλιέσαι για ένα κομμάτι ψωμί…Του Χρυσόστομου ΠΑΝΑΓΗ

-

2014

Tου Χρυσόστομου ΠΑΝΑΓΗ

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την ημέρα ανάληψης της Προεδρίας του Κράτους από τον ΔΗΣΥ και τον Νίκο Αναστασιάδης. Μέσα σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση της δεξιάς δεν δίστασε σε συνεργασία με την Τρόικα ακόμη και να κουρέψει τις καταθέσεις των Κυπρίων πολιτών και να επιβάλει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα. Την ίδια ώρα Τρόικα και κυβέρνηση μηχανεύονται καινούργιους τρόπους και μέτρα για να κτυπήσουν τον κυπριακό λαό και ταυτόχρονα να προστατεύσουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο Παιδείας έχει εντείνει τις προσπάθειες του για διάλυση του ΙΔΑΒΕΠ( Ίδρυμα Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων) με αποκορύφωμα σχετική πρόταση από τον Υπ. Παιδείας και την επικύρωσή της από του Υπουργικό Συμβούλιο. Η διάλυση του ΙΔΑΒΕΠ θα οδηγήσει πρώτα απ’όλα στην απόλυση πέραν των δύο χιλιάδων εκπαιδευτικών που αμοίβονται ως επί το πλείστον με μισθούς 500-900 ευρώ ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε ένα εργασιακό μεσαίωνα με την προκήρυξη των κενωθέντων θέσεων στη βάση αγοράς υπηρεσιών. Με την αγορά υπηρεσιών οι εργαζόμενοι των απογευματινών και βραδινών εκπαιδευτικών προγγραμμάτων θα υποστούν την κατάργηση ουσιωδών εργασιακών δικαιωμάτων όπως το απεργιακό επίδομα, το επίδομα μητρότητας κ.α.. Ταυτόχρονα η αγορά υπηρεσιών συνεπάγεται στην ουσία πλειστηριασμό θέσεων με τη δουλειά να πηγαίνει στον εργάτη που θα ζητήσει το χαμηλότερο μισθό. Η τραγική αλήθεια είναι ότι διαφαίνεται όλο και πιο έντονα η αντιμετώπιση των εργαζομένων σαν απλά ένα προϊόν που όσο πιο φθηνό είναι τόσο το καλύτερο για το κεφάλαιο.

Τέτοιες πολιτικές δεν οδηγούν σε κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά την περαιτέρω εξαθλίωση του κυπριακού λαού και το τσάκισμα όλων των εργαζομένων, όχι μόνο των εκπαιδευτικών. Με την λήψη απόφασης για πρόσληψη εκπαιδευτικών στη βάση αγοράς υπηρεσιών ανοίγουν οι ασκοί του αιόλου για επιβολή πανομοιότυπων πολιτικών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μας θέλουν με άλλα λόγια να δουλεύουμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερους μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα την ίδια ώρα που ο πλούτος θα απολαμβάνει περισσότερα κέρδη με λιγότερο κόστος. Σήμερα είναι οι εκπαιδευτικοί του ΙΔΑΒΕΠ αύριο θα είναι όλοι οι Κύπριοι εργαζόμενοι!

Το αντιλαϊκό αυτό μέτρο είναι πλήρως συνυφασμένο με εκείνες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και όπου αλλού επενέβη η Τρόικα με τα γνωστά αποτελέσματα. Το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, το κούρεμα καταθέσεων, το διαφαινόμενο ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών και τώρα η πρόσληψη στη βάση αγοράς υπρεσιών, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη αλλά σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ύφεση. Κυβερνώντες και τρόικα επιθυμούν να μας σύρουν σε ένα φαύλο κύκλο αντιλαϊκών μέτρων. Οι εκπαιδευτικοί του ΙΔΑΒΕΠ αλλά και όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι, δεν ευθύνονται για την κρίση που μας οδήγησε το ίδιο το σύστημα με την αχορταγία του για όλο και περισσότερα κέρδη. Η οικονομική κατάσταση του τόπου αυτή την στιγμή έχει προέλθει αποδεδειγμένα από τα εγκληματικά λάθη των τραπεζών και από το μεγάλο κεφάλαιο, όχι από τους μισθούς των 500, 600 ή 700 ευρώ των εκπαιδευτικών του ΙΔΑΒΕΠ.

Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών του ΙΔΑΒΕΠ διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας αύριο Τρίτη και ώρα 11:00 έξω από τη βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης του Υπ. Παιδείας και του Υπ. Συμβουλίου για διάλυση του ΙΔΑΒΕΠ, στην επιτροπή παιδείας της βουλής. Η μόνη απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές που μας επιβάλλουν πρέπει να είναι η οργανωμένη αντίσταση και πάλη. Με ένα αγώνα διαρκείας ο κυπριακός λαός μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές της Τρόικας και να δώσει ένα σαφή μήνυμα ότι τα δικαιώματα μας δεν είναι πρόνομια, κατακτήθηκαν με αίμα. Όλοι μαζί αύριο έξω από τη βουλή, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, δίνουμε απάντηση στον Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση Αναστασιάδη: η διάλυση του ΙΔΑΒΕΠ δεν θα περάσει!

Διαβάστε Επίσης