Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΝύχτα αναταραχών στην Τουρκία - Συγκρούσεις μετά την αστυνομική επιχείρηση

Νύχτα αναταραχών στην Τουρκία – Συγκρούσεις μετά την αστυνομική επιχείρηση

-

2013

ΝΕΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες από το τελεσίγραφο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους διαδηλωτές και η τουρκική αστυνομία μπήκε στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί, ρίχνοντας δακρυγόνα και νερό για να απομακρύνει τον κόσμο, ενόψει της συγκέντρωσης του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή. Ακολούθησαν συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, μετά την επιχείρηση εκκένωσης.

TAXIM TOURKIA ANATARAXES 4 PEDAKIΑστυνομικοί με υποστήριξη τεθωρακισμένων απέκλεισαν την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από τα μεγάφωνα οι αρχές καλούσαν τον κόσμο να αποχωρήσει.

Έπειτα, οι δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στο διπλανό πάρκο Γκεζί όπου έχουν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές εδώ και πάνω από δυο εβδομάδες, όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν αργά, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατώντας ασπίδες εν μέσω νέφους από δακρυγόνα. Οι περισσότεροι διαδηλωτές επέλεξαν να φύγουν γρήγορα για να μην τραυματιστούν.

Κάποιοι συγκεντρώθηκαν εκ νέου σε κοντινούς δρόμους, αλλά η αστυνομία έριξε και άλλα δακρυγόνα για να τους διαλύσει, ενώ κυνήγησε τους διαδηλωτές που βρήκαν καταφύγιο σε κοντινά ξενοδοχεία. Μάλιστα ορισμένοι ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι από τις αντλίες νερού και τα δακρυγόνα δεν γλίτωσε ούτε ο ιατρικός εξοπλισμός.

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

Συγκρούσεις ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της πόλης, με τους διαδηλωτές να ανάβουν φωτιές και να ξηλώνουν πεζοδρόμια και μεταλλικούς φράχτες, ώστε να τους χρησιμοποιήσουν σαν οδοφράγματα, ενώ φώναζαν «Ταγίπ, παραιτήσου!».

Σύμφωνα με μάρτυρες, η χθεσινή, ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες από την έναρξη της κατάληψης του πάρκου πριν από 18 ημέρες. Διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν και στην Άγκυρα, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη.

Ιατρικές πηγές εκτιμούν ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 31 Μαΐου όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.

Αντιδρώντας στην επέμβαση της αστυνομίας, η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων (KESK) καλεί σε πανεθνική απεργία την Δευτέρα, ενώ και άλλο συνδικάτο εξετάζει την συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις.

Η τελευταία αστυνομική επιχείρηση ήρθε λίγες μόλις ώρες αφότου ο Ερντογάν προειδοποίησε τους διαδηλωτές να εκκενώσουν την πλατεία πριν την προγραμματισμένηγια την Κυριακή συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

TAXIM TOURKIA ANATARAXES 3ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

«Αύριο έχουμε την συγκέντρωσή μας στην Κωνσταντινούπολη. Το λέω ξεκάθαρα: η πλατεία Ταξίμ πρέπει να εκκενωθεί, αλλιώς οι δυνάμεις ασφαλείας ξέρουν πώς να την εκκενώσουν» είχε δηλώσει το Σάββατο ο Ερντογάν, μιλώντας σε οπαδούς του, σε συγκέντρωση στην Άγκυρα.

Προηγουμένως, οι διαδηλωτές, είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την κατάληψη του πάρκου Γκεζί, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Ταξίμ, παρά την υπόσχεση που απέσπασε αντιπροσωπεία τους από τον Τούρκο πρωθυπουργό, ότι βάζει προσωρινά «στον πάγο» τα σχέδια ανάπλασης που έγιναν και η αφορμή για να ξεσπάσουν οι διαμαρτυρίες.

«Θα συνεχίσουμε την αντίσταση για χάρη κάθε αδικίας που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα αλληλεγγύης Ταξίμ, τα μέλη της οποίας συνάντησαν τον Ερντογάν.

Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από πολύωρες συζητήσεις.

πηγές: Reuters, ΒΒC, Hurriyet Daily News

Διαβάστε Επίσης