Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Μειώστε τα δίδακτρα άμεσα. Αγκαλιάστε τους φοιτητές σας - Της Μαριάννας...

ΓΝΩΜΕΣ: Μειώστε τα δίδακτρα άμεσα. Αγκαλιάστε τους φοιτητές σας – Της Μαριάννας Ανδρέου

-

Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014

Της Μαριάννας ΑΝΔΡΕΟΥ

Και τώρα μπαίνει μια εύστοχη απορία, Πανεπιστήμιο ή κερδοσκοπική εταιρεία; Ο νεοφιλελευθερισμός της ασύδοτης αγοράς δείχνει και εδώ τα δόντια του. Σ’αυτές τις συνθήκες, όπου φοιτητές έχουν τόσα οικονομικά προβλήματα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αντί να τους στηρίξει, βάζει πάνω απ’όλα το κέρδος του. Φοιτητές φτάνουν στο σημείο να παρατούν τις σπουδές τους, αφού τα υπέρογκα δίδακτρα πνίγουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τελικά πόσο ενδιαφέρονται ορισμένοι για το μέλλον της νέας γενιάς αφού βάζουν φρένο στις σπουδές και στα όνειρά τόσων νέων;

Αν είναι ποτέ δυνατόν: να μην επιτρέπουν στους φοιτητές να εγγραφούν και να πάρουν μαθήματα γιατί χρωστούν κάποιο ποσό στο Πανεπιστήμιο. Γιατί; Γιατί παίρνονται τώρα αυτές οι αποφάσεις κύριοι στη διοίκηση του Πανεπιστημίου; Μήπως επειδή είναι καλοκαίρι και οι φοιτητές έφυγαν για τις πόλεις τους; Άρα δεν θα υπάρχει οργανωμένη αντίδραση; Με άλλα λόγια μας ρίχνετε πισώπλατη μαχαιριά. Οι φοιτητές, αυτές τις δύσκολες ώρες περίμεναν τη στήριξη σας, τώρα σας ήθελαν σύμμαχο, στο πλευρό τους. Αν οι αρχές του Πανεπιστημίου θέλουν να βοηθήσουν, ας μειώσουν τα δίδακτρα πέραν του 30%! Μην μας στερείτε το δικαίωμά μας στη μάθηση.

Εμείς δεν θα παραιτηθούμε απ’αυτό τον αγώνα. Καλούμε τις αρχές του Πανεπιστημίου να επανεξετάσουν ταις αποφάσεις τους και να λάβουν υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες των φοιτητών, να αντιληφθούν τον κοινωνικό τους ρόλο και να αγκαλιάσουν την κυπριακή κοινωνία. Να μην καταστούν πανεπιστήμια των λίγων και των εκλεκτών, των λεφτάδων και των πλουσίων.

Διαβάστε Επίσης