Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΒΕΝΕΖΟΥΛΑ: Ελέγχθηκε το 100% των ψήφων των εκλογών της 14ης Απριλίου...

ΒΕΝΕΖΟΥΛΑ: Ελέγχθηκε το 100% των ψήφων των εκλογών της 14ης Απριλίου 2013

-

14 Ιούνιος 2013

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

Η Πρόεδρος της Εκλογικής Αρχής της Βενεζουέλας Tibisay Lucena., σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη βούληση των ψηφοφόρων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις εκλογές.

Αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση που εστάλη στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης από την Πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Λευκωσία:

«Η Πρόεδρος της Εκλογικής Αρχής της Βενεζουέλας ανακοίνωσε από την κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 14ης Απριλίου. Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε να διευρύνει τον έλεγχο των ψήφων λόγω των γεγονότων που προκλήθηκαν λόγω της μη αναγνώρισης του αποτελέσματος μετά τις εκλογές.

Εκτός από τους 18 ελέγχους που γίνονται στο εκλογικό σύστημα, η Εκλογική Αρχή αποφάσισε να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο μετά από ανάλυση των αιτημάτων του υποψηφίου Καπρίλες. Παρ’ όλο που ο Καπρίλες, αλλά και οι υποστηρικτές του μια βδομάδα πριν τον έλεγχο είχαν συμφωνήσει δημόσια με τους όρους, ο ίδιος τελικά δε συμμετείχε στην όλη διαδικασία.

Σίγουρα, τα αποτελέσματα δείχνουν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Η εκλογική διαδικασία είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα αφού λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών και των αυστηρών μηχανισμών πιστοποίησης της, το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας προστατεύεται από τυχόν απάτες και σφάλματα. Η διαφάνεια και η ασφάλεια των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Βενεζουέλα είναι και θα συνεχίσει να είναι η πραγματική αντανάκλαση της κυρίαρχης βούλησης των πολιτών.

Το Σύνταγμα, η νομοθεσία και η νομολογία είναι σαφής: το πρώτο καθήκον της Εκλογικής Αρχής είναι να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων. Οι εκλογικοί κατάλογοι αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο μόνο και όταν σχετίζονται με μια συγκεκριμένη διαδικασία προσφυγής, και η αίτηση για επανεξέταση τους γίνεται από το δικαστή της αγωγής, σε κάθε μελλοντική δίκη που θα γίνει παραδεκτή. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

Με τον επανέλεγχο των ψήφων επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι στο εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας υπάρχει διαφάνεια και ότι είναι ένα εύρωστο και απαραβίαστο σύστημα που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη βούληση των ψηφοφόρων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις εκλογές.

Αυτή η Εκλογική Αρχή υπέμεινε αμέτρητες και ύπουλες επιθέσεις χωρίς καμία αιτία, αφού το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο και ποτέ δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί στη Βενεζουέλα ένα τέτοιο θέμα. Στη Βενεζουέλα υπάρχουν κυβερνήτες που κέρδισαν με 1600 ψήφους και δήμαρχοι που εκτελούν τη θητεία τους αυτή τη στιγμή γιατί είχαν πλεονέκτημα 16 ψήφων. Στη Βενεζουέλα αντί να υπάρχει η λογική να γίνονται αγωγές και κριτικές, υπήρξε επιθετικότητα και βία. Η χώρα πρέπει να προβληματιστεί σχετικά με το ποια είναι η αληθινή φύση αυτών των επιθέσεων. Δεν πρόκειται για επίθεση στα άτομα, αλλά για επίθεση στο πολιτικό μοντέλο που προνοεί το Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, που εκφράζεται μέσα από το εκλογικό σύστημα.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για τη διατήρηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στη Βενεζουέλα.

Tibisay Lucena.

Η Πρόεδρος του Εκλογικού Σώματος»


Διαβάστε Επίσης