Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΒραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τ. Ανθία–Θ.Πιερίδη» του ΑΚΕΛ

Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τ. Ανθία–Θ.Πιερίδη» του ΑΚΕΛ

-

προσωπικότητες του Κυπριακού Πολιτισμού, το μουσικοσυνθέτη, Γιώργο Κοτσώνη και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Νίκο Χαραλάμπους.

Πρόκειται για ένα βραβείο που έχει θεσπίσει το ΑΚΕΛ εδώ και 25 χρόνια.

Ένα βραβείο που αποτελεί μία από τις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου μας και καταξιώθηκε ως ένας κορυφαίος θεσμός από τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης. Στη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του θεσμού αυτού, βραβεύτηκαν άνθρωποι όπως και Ιδρύματα που έχουν μεγάλη προσφορά στο θέατρο, τη μουσική, το χορό, τα γράμματα και γενικότερα στην παραγωγή κυπριακού πολιτισμού.Σε ανακοίνωση του το πολιτιστικό Γραφείο της Κ.Ε του ΑΚΕΛ αναφέρει:

Με αφορμή την απονομή του βραβείου αυτού, θέλουμε να σημειώσουμε ότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό ευκαιριακά. Θέση μας είναι πως ο Πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους, δημιουργεί το υπόβαθρο της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού και αναπτύσσει τα πιο ευγενικά αισθήματα των ανθρώπων. Για εμάς η ανάγκη προβολής του Πολιτισμού αλλά και της άλλης αντίληψης και της άλλης κουλτούρας, είναι κάτι περισσότερο από υποχρέωση. Eίναι χρέος και ευθύνη προς όλους εκείνους που παλεύουν και υπερασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες και προς όσους επιμένουν ότι η ποιότητα, η ευαισθησία, η αισθητική καλλιέργεια, δεν μπορεί να γίνονται κονσέρβες σε εργοστάσια μαζικής παραγωγής.

Για αυτό είναι υποχρέωση όλων των Κυπρίων δημιουργών να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ότι το μέλλον της Κύπρου ανήκει στο λαό της. Θεωρούμε τη συνεργασία μας με τους Tουρκοκύπριους δημιουργούς ως σημαντικό κεφάλαιο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πολιτισμού αλλά και της αλληλοκατανόησης και επανένωσης της πατρίδας μας.

Όπως είναι γνωστό στην ιστορική του πορεία το Λαϊκό Kίνημα ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική δράση. Nα θυμίσουμε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες που αποδεικνύουν τη διαχρονική μας επιμονή στην πολιτιστική ανάπτυξη. Θυμίζουμε στους παλιότερους και ενημερώνουμε τους νεότερους ότι από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της, η Παγκύπρια Συνδικαλιστική Επιτροπή-ΠΣΕ (1941) και η μετέπειτα συνεχιστής της, ΠEO (1946), πρωτοστάτησαν στη δημιουργία θεατρικών και χορευτικών συγκροτημάτων και χορωδιών. Το πρώτο θεατρικό συγκρότημα που εμφανίστηκε στην Kύπρο με καλλιτεχνικές αξιώσεις ήταν το θεατρικό σχήμα «Προμηθέας», που συστάθηκε από την ΠΣE το 1944 και παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, με μεγάλη επιτυχία. Εκείνα τα χρόνια με πρωτοβουλία της ΠΣE και των άλλων Οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος, ιδρύονται επίσης σειρά χορευτικών και θεατρικών συγκροτημάτων στους νεοσύστατους συλλόγους του Λαϊκού Kινήματος και στα παραρτήματα της ΠEO,σε όλη την Κύπρο, που παρουσιάζονται σε διάφορες εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά, Χριστούγεννα, Πάσχα και άλλες επετείους.

Πολλές επίσης ήταν οι χορωδίες που προωθήθηκαν και ιδρύθηκαν από τις τοπικές επιτροπές της ΠΣΕ-ΠEOστους συλλόγους του Λαϊκού Kινήματος. Aποκορύφωμα αυτών των πρωτοβουλιών θεωρείται η ίδρυση της χορωδίας των συντεχνιών της ΠEO Λευκωσίας, που εκτιμάται ως μία από τις καλύτερες χορωδίες στην πολιτιστική ιστορία της Kύπρου. Αναφέρουμε ακόμα πως μέσα από τους συλλόγους της Aριστεράς, αναδείχτηκαν πολλά καλλιτεχνικά ταλέντα. Aπό το θεατρικό σχήμα «Προμηθέας» και άλλα θεατρικά συγκροτήματα έκαναν τα πρώτα βήματά τους και υποδύθηκαν πρώτους ρόλους, οι ηθοποιοί, Bλαδίμηρος Kαυκαρίδης, Aνδρέας Mούστρας, Φλωρεντία Δημητρίου, Xρίστος Eλευθεριάδης και άλλοι, που μετά αναδείχτηκαν σε πρωταγωνιστές του κυπριακού επαγγελματικού θεάτρου της Kύπρου.

Tο ταξικά τοποθετημένο Συνδικαλιστικό Κίνημα από τη φύσή του αποτελεί φορέα πολιτισμού, αφού στις προτεραιότητές του είναι και η βελτίωση του μορφωτικού-πολιτιστικού επιπέδου του λαού και είναι παραδεκτό ότι χωρίς πολιτιστική ζωή, δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα ζωής, τέτοια, που να ανυψώνει τη λαϊκή μάζα και ιδιαιτέρως τον εργαζόμενο.

Tο Κεντρικό Γραφείο Eργατικής Nεολαίας της ΠEOεπίσης πρωτοστάτησε και δημιούργησε επαρχιακά χορευτικά και θεατρικά συγκροτήματα. Aπό αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη δημιουργία το 1977 από το Τμήμα Eργατικής Nεολαίας ΠEO Λάρνακας-Aμμοχώστου, του Πολιτιστικού Oμίλου «Bασιλιτζιά», που αποτελεί το συνεχιστή του συγκροτήματος του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠEO Αμμοχώστου, «Bασιλιτζιά», που λειτουργούσε στην επαρχία μέχρι το 1974.

Tο μουσικο-χορευτικό, λαογραφικό συγκρότημα του Π.O. «Bασιλιτζιά» σήμερα είναι από τα αξιολογότερα συγκροτήματα του είδους του. Έχει στο ενεργητικό του αμέτρητες παρουσιάσεις στον κυπριακό αλλά και διεθνή χώρο, με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία, ενώ αυτή τη στιγμή έχει στις γραμμές του πέραν των 400 μελών, παιδιών και νέων και των δύο φύλων.

Σε αυτή την ιστορική περίοδο που διανύουμε, θεωρούμε πως ο Πολιτισμός μπορεί να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας γιατί η τέχνη, τα γράμματα ο πολιτισμός γενικότερα, δεν γνωρίζουν διαχωριστικές γραμμές ούτε συρματοπλέγματα. H ψυχαγωγία είναι αγωγή ψυχής και το ΑΚΕΛ, η ΠEO και γενικότερα η Αριστερά, συναισθανόμενοι τις ευθύνες τους σε αυτό τον τομέα, θα συνεχίσουν την προσφορά τους.

Δεν πρέπει, όμως, να μας διαφεύγει ποτέ ότι το κράτος έχει τον πρώτο και κύριο λόγο στην ανάπτυξη Πολιτισμού. Για αυτό και θα πρέπει, να πιέζουμε έτσι που το κράτος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες στην προαγωγή Πολιτισμού.

Βαδίζουμε τα πρώτα βήματα στον 21ον αιώνα, που δυστυχώς ισοπεδώνεται με μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται με την τακτική των μνημονίων. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον Πολιτισμό ως ένα ισχυρό όπλο που μπορεί με τη δύναμη που εκπέμπει να συντρίψει το σκοταδισμό, τον εθνικισμό, το σοβινισμό, το φυλετικό διαχωρισμό και να ανυψώσει το ηθικό ανάστημα των ανθρώπων. Εμείς συμφωνούμε και λέμε πως σε αυτή την προσπάθεια οι δημιουργοί θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο και λόγ

Διαβάστε Επίσης