Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΤρύπα στον ιστό της Δημοκρατίας το κλείσιμο της ΕΡΤ, λέει η ΕΣΚ

Τρύπα στον ιστό της Δημοκρατίας το κλείσιμο της ΕΡΤ, λέει η ΕΣΚ

-

12 Ιούνιος 2013

Μεγάλη τρύπα στον ιστό της Δημοκρατίας αποτελεί η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Αντώνης Μακρίδης, ζητώντας την ακύρωσή της.

Ο κ. Μακρίδης διάβαζε υπόμνημα της ΕΣΚ που απευθύνεται προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλη Μαϊμαράκη κατά τα διάρκεια συμβολικής εκδήλωσης συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ από Κύπριους δημοσιογράφους έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, το οποίο μετέπειτα επιδόθηκε στον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Βασίλη Παπαϊωάννου.

Ομάδα Κύπριων δημοσιογράφων από διάφορα ΜΜΕ συγκεντρώθηκε έξω από την Ελληνική Πρεσβεία γύρω στις 11. Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Κενό στην Πληροφόρηση, Τρύπα στην Δημοκρατία», «Η ΕΡΤ δεν είναι υπεραγορά, είναι πλούτος εθνικός» και «Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ». Στην συγκέντρωση που είχε διοργανώσει η ΕΣΚ, συμμετείχαν επίσης μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ του ΡΙΚ καθώς και ομάδα νέων της φοιτητικής οργάνωσης, Προοδευτική.

«Η απόφαση αυτή δημιουργεί κενό στο αγαθό της πληροφόρησης και προκαλεί, με τη σειρά του μεγάλη τρύπα στον ιστό της Δημοκρατίας», ανάφερε ο κ. Μακρίδης διαβάζοντας το υπόμνημα.

Ζητούμε, πρόσθεσε, «την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που βάζει λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και οδηγεί σε μια πρωτοφανή περιπέτεια την κοινωνία και τους 2656 εργαζόμενους που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο».

Εξέφρασε τη θέση ότι «τα προβλήματα της ΕΡΤ μπορούν αν λυθούν με κινήσεις εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εν τέλει νοικοκυρέματος, αλλά όχι με ισοπεδωτικές απολύσεις που παραπέμπουν σε υποταγή στις νέο-αποικιακές πολιτικές των Βρυξελλών».

Εμείς, υπογράμμισε, «οι δημοσιογράφοι της Κύπρου διαδηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους συναδέλφους μας της ΕΡΤ, αλλά και προς τους εργαζόμενους σ’ αυτήν γενικότερα».

Σε άλλη δήλωσή του μετά την επίδοση του υπομνήματος στον Πρέσβη της Ελλάδας ο Πρόεδρος της ΕΣΚ εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει το παράδειγμα της ΕΡΤ ν’ αποτελέσει εφαλτήριο για μια ανατροπή σ’ αυτά τα κελεύσματα των Βρυξελλών». Να πάρουν το μήνυμα, πρόσθεσε, «που φαίνεται ότι το πήραν, γιατί έγινε πρώτο θέμα, ακόμα και πριν από τη Μέρκελ – ακούσαμε ψες – σημαίνει ότι οι λαοί δεν είναι αναίσθητοι». Μόνο με αγώνα ηττούνται αυτές οι καταστάσεις, είπε τέλος.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ του ΡΙΚ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι «με αυθόρμητη πρωτοβουλία, χθες, για πέντε λεπτά οι συχνότητες του ΡΙΚ σίγησαν». Σήμερα, πρόσθεσε, «στέλνονται συνέχεια μέσω μηνυμάτων από τους δέκτες του ΡΙΚ μηνύματα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ».

Επίσης, με πρωτοβουλία των εργαζομένων του ΡΙΚ, είπε, «έχουμε επαναδραστηριοποιήσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ και το δείχνουμε σ’ όλο τον κυπριακό λαό».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης ο οποίος ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ έχουμε εκδώσει ανακοίνωση μέσα από την οποία εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας και καταδικάζουμε την απόφαση για κλείσιμο με βάναυσο τρόπο της ΕΡΤ». Έχουμε καταδικάσει την απόφαση, πρόσθεσε, «τόσο ως προς τον τρόπο που έχει ληφθεί αλλά και πολύ περισσότερο ως προς την ουσία της θεωρώντας ότι συνιστά πλήγμα κατά της Δημοκρατίας».

«Είμαστε εδώ να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με τη φωνή της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού που είμαστε βέβαιοι διαφωνεί με πολύ έντονο τρόπο για την απόφαση αυτή για κλείσιμο της ΕΡΤ», ανέφερε, καλώντας «την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να προχωρήσει αμέσως στην άμεση ανάκληση αυτής της απαράδεκτης και καταδικαστέας απόφασης».

Διαβάστε Επίσης