Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤουρκία: Ο Ερντογάν προειδοποιεί τους διαδηλωτές ότι η υπομονή του εξαντλείται

Τουρκία: Ο Ερντογάν προειδοποιεί τους διαδηλωτές ότι η υπομονή του εξαντλείται

-

Ιούνιος 2013

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τους διαδηλωτές, που κατεβαίνουν στους δρόμους ς της χώρας απαιτώντας την παραίτηση του, ότι η υπομονή του έχει τα όρια της και συνέκρινε την τωρινή αναταραχή με την προσπάθεια του στρατού έξι χρόνια πριν να περιορίσει την εξουσία του.

“Σήμερα, είμαστε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν στις 27 Απριλίου 2007,” είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τότε ο στρατός είχε καταγγείλει τα σχέδια εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή με τον Ερντογάν του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή έδωσε στο AKP ευρύ έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των στρατηγών.

“Υπάρχει ένα όριο στην υπομονή, και εκείνοι που παίζουν με την πολιτική και κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές θα πρέπει πρώτα να μάθουν τι σημαίνει πολιτική” είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιοι νομίζει ότι “κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές”, αν και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του είναι η καταπολέμηση του στρατιωτικού κοσμικού κατεστημένου, που είχε ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις σε τέσσερις δεκαετίες.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αρνείται ότι έχει ισλαμικά σχέδια και φιλοδοξίες για την Τουρκία, έκανε αναφορά σε δύο πρώην πολιτικούς ηγέτες. Τον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960, και τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε.

“Αγαπημένοι μου αδελφοί, βαδίζουμε προς μια καλύτερη Τουρκία. Μην αφήνετε αυτούς που επιχειρούν να φυτέψει τους διχαστικούς σπόρους να το πράξουν “, είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κάνοντας χρήση νερού επιχείρησαν να διαλύσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την πλατεία στην πρωτεύουσα, Άγκυρα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σημείο όπου μιλούσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μετείχε σε έξι μεγάλες συγκεντρώσεις την Κυριακή, ως αντίμετρο απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στις μεγαλύτερες και χειρότερες ταραχές των δέκα ετών της εξουσίας Ερντογάν. Χιλιάδες οπαδοί κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν Allahu Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος), ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι επιτίθενται σε γυναίκες που φορούν μαντίλες και βεβηλώνουν τα τζαμιά μπαίνοντας με μπουκάλια μπύρας σε αυτά. “Πιστεύω στον Ερντογάν και την πορεία του. Δεν θα αφήσουμε σε πλιατσικολόγους τη χώρα μας και τη σημαία μας”, δήλωσε μια νοικοκυρά η Ζεινέπ, κυματίζοντας μια τουρκική σημαία με την εικόνα του Ερντογάν ζωγραφισμένη σε αυτήν.

Διαβάστε Επίσης