Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΜε δακρυγόνα διέλυσε η Αστυνομία τη συγκέντρωση στην πλατεία Κιζιλάι της Αγκυρας

Με δακρυγόνα διέλυσε η Αστυνομία τη συγκέντρωση στην πλατεία Κιζιλάι της Αγκυρας

-

09 Ιούνιος 2013

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΟΜΙΛΙΩΝ

Εκατοντάδες αστυνομικοί με βαριά εξάρτυση «κάνοντας άφθονη χρήση δακρυγόνων», όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, απομάκρυναν χιλιάδες διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία Κιζιλάι, της Αγκυρας, θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το τελευταίο δεκαήμερο.

Κατά τη δέκατη ημέρα του κινήματος αμφισβήτησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ένταση στην Τουρκία δεν εκτονώνεται, «συμβαίνει το αντίθετο» μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο που μιλάει και για «τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων».

AΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

Εν τω μεταξύ, μαραθώνιο ομιλιών έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα της Κυριακής έφτασε στην ‘Αγκυρα, όπου οι οπαδοί του κόμματός του τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο.

Στην ομιλία που έκανε εκεί μίλησε -για τρίτη φορά σε μία ημέρα!- με σκληρά λόγια εναντίον των διαδηλωτών.

«Όταν ξεκινούσαμε φορέσαμε το σάβανό μας», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες».

Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «πλιατσικολόγοι», λέγοντας «αυτοί που καταστρέφουν και καίνε, ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια».

Επανέλαβε επίσης τα περί «λόμπι του επιτοκίου» που είχε πει, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται, «μία, δύο ή τρεις τράπεζες, εσείς που ξεκινήσατε αυτή τη μάχη εναντίον μας, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά»

«Κάναμε υπομονή, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της», τόνισε ο Ερντογάν και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν την 27η Απριλίου 2007».

Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων είχε εκδώσει ανακοίνωση εν όψει της τότε εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την εθνοσυνέλευση. Η ανακοίνωση ήταν εναντίον του τότε υποψηφίου και σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η ανακοίνωση εκείνη έχει θεωρηθεί ότι ήταν από τους σημαντικούς λόγους που είχαν οδηγήσει, στη συνέχεια, στη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007 με ποσοστό 46,58%.

Την τακτική που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο το 2007 αναπτύσσοντας αντιμιλιταριστική γραμμή, φαίνεται ότι υιοθετεί και τούτη τη φορά ο Ερντογάν, αλλά τούτη τη φορά θεωρώντας απειλή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία.

«ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ»Νωρίτερα από τα Άδανα κάλεσε τους οπαδούς του να δώσουν “ένα μάθημα” στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014.

«Δεν απομένουν παρά επτά μήνες, έως τις τοπικές εκλογές. Θέλω να δώσετε στους ανθρώπους αυτούς ένα πρώτο μάθημα με δημοκρατικά μέσα στις κάλπες», τόνισε σε ομιλία του, που αναμεταδόθηκε απ’ ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του που είχαν έλθει να τον επευφημήσουν και στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής.

Ο επικεφαλής της ισλαμικής-συντηρητικής κυβέρνησης, που κυβερνά τη χώρα για περισσότερο από δέκα χρόνια διαβεβαίωσε επίσης ότι στην κυβέρνησή του εκπροσωπούνται όλοι οι Τούρκοι, χωρίς διακρίσεις.

«Είμαστε το κόμμα των 76 εκατομμυρίων» κατοίκων της Τουρκίας, τόνισε, χωρίς να πείσει βεβαίως τούς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν πάλι στην Πλατεία Ταξίμ για ένατη νύχτα.

Διαβάστε Επίσης