Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες και να εκπονήσει Σχέδιο Β΄, εγκαταλείποντας τον...

Η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες και να εκπονήσει Σχέδιο Β΄, εγκαταλείποντας τον «μνημονιακό μονόδρομο»

-

: Σάββατο, 08 Ιούνιος 2013

ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΒΕΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, αναφέρει σε δήλωση του το μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, βουλευτής Άριστος Δαμιανού, με αφορμή τις αποκαλύψεις που περιέχονται σε έγγραφο του ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη, να προβληματιστεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς εκπόνηση ενός κυπριακού σχεδίου Β, σε συνεργασία και με τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Το ΑΚΕΛ, έχοντας καταθέσει τη δική του πρόταση, θα λειτουργήσει συναινετικά και θα υποστηρίξει την όποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρει στη δήλωση του ο Αριστος Δαμιανού:

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την ορθότητα των αποφάσεων της στο EUROGROUP και τονίζει με κάθε ευκαιρία το «μνημονιακό μονόδρομο», αρνούμενη να συζητήσει την όποια εναλλακτική επιλογή, έρχεται στην επιφάνεια η απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αμφισβητεί την ορθότητα της προσέγγισης της τρόικα και των συνταγών του μνημονίου της Ελλάδας. Κυρίως αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και παραδέχεται ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για την Ελλάδα αυξάνουν την ύφεση και την ανεργία.

Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μελέτη του ΑΚΕΛ σε σχέση με το κυπριακό μνημόνιο. Η υπέρμετρη λιτότητα που αυτό επιβάλλει, συναρτήσει των τραγικών συνεπειών της απόφασης για κούρεμα καταθέσεων, δεν θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, ενώ και η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους θα τεθεί εν αμφιβόλω. Με ενδεχόμενο ένα φαύλο κύκλο νέων επαχθών μέτρων και νέων μνημονίων.

Το γεγονός ότι οι εκροές καταθέσεων από το Μάρτιο και εντεύθεν έχουν ανέλθει στα 6.4 δις, ενώ οι εγγραφές νέων εταιρειών έχουν μειωθεί κατά 30% αποτελούν ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας και συντηρούν μια ζοφερή εικόνα για την κυπριακή οικονομία. Και τούτο παρά τις επικοινωνιακού τύπου αναφορές από πλευράς κυβερνώντων για επανεκκίνηση.

Καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει τα συμπεράσματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα, να προβληματιστεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς εκπόνηση ενός κυπριακού σχεδίου Β, σε συνεργασία και με τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Το ΑΚΕΛ, έχοντας καταθέσει τη δική του πρόταση, θα λειτουργήσει συναινετικά και θα υποστηρίξει την όποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε Επίσης