Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Υπ. Οικονομικών εξέδωσε το 15ο Διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα στις...

Το Υπ. Οικονομικών εξέδωσε το 15ο Διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές

-

Παρασκευή, 07 Ιούνιος 2013

ΚΑΙ ΝΕΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σήμερα το 15ο Διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, το οποίο θα ισχύσει για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών.

Το Διάταγμα επιτρέπει τον τερματισμό κατάθεσης προθεσμίας που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο και την μεταφορά σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο του ίδιου προσώπου για:

(α) την πληρωμή ακριβούς ποσού ιατρικών εξόδων σε παροχέα ιατρικής φροντίδας αφού παρουσιαστούν στο πιστωτικό ίδρυμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και νοουμένου ότι στον τρεχούμενο λογαριασμό δεν υπάρχουν επαρκή ποσά για κάλυψη της πληρωμής αυτής

(β) την εξόφληση οφειλών προς τη Δημοκρατία αφού παρουσιαστούν στο πιστωτικό ίδρυμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και η πληρωμή να διενεργείται με απευθείας ηλεκτρονική μεταφορά ή/και με την έκδοση τραπεζικής επιταγής στο όνομα της Δημοκρατίας και νοουμένου ότι στον τρεχούμενο λογαριασμό δεν υπάρχουν επαρκή ποσά για κάλυψη της πληρωμής αυτής.

Επίσης, σύμφωνα με το Διάταγμα, οποιαδήποτε νέα κατάθεση προθεσμίας δημιουργείται με κεφάλαια που είναι σε τρεχούμενο λογαριασμό ή με μετρητά δεν υπόκειται στους περιορισμούς των καταθέσεων προθεσμίας κατά την ημερομηνία λήξης τους.

Ακόμα, επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως από λογαριασμό προειδοποίησης φυσικού προσώπου σε τρεχούμενο λογαριασμό του ίδιου προσώπου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

Βάσει του νέου Διατάγματος, εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων χρήματα που έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό σε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία και μεταφέρονται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία, νοουμένου ότι κατά τη μεταφορά το πρώτο ίδρυμα διευκρινίσει στις λεπτομέρειες της μεταφοράς ότι τα χρήματα εμπίπτουν στην εξαίρεση των περιοριστικών μέτρων.

ΕΚΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το έκτο διάταγμα για τις ξένες τράπεζες εξέδωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών, διευρύνοντας τον κατάλογο των τραπεζών που εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.

Με βάση το διάταγμα, διάρκειας δεκατεσσάρων ημερών, στον κατάλογο των ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων που εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα προστίθεται η Open joint-stock company AvtoVAZbank.

Επίσης, σύμφωνα με το Διάταγμα, στους διεθνείς πελάτες προστίθενται εταιρείες, εμπιστεύματα, συνεταιρισμοί ή νομικές οντότητες, όπου περισσότερο από το 90% των τελικών δικαιούχων είναι φυσικά πρόσωπα, μη κάτοικοι Κύπρου, και το υπόλοιπο 10% των τελικών δικαιούχων είναι φυσικά πρόσωπα, κάτοικοι Κύπρου, και δεν είναι πολίτες της Κύπρου.

Οι τράπεζες που εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα είναι οι εξής:

  1. Arab Jordan Investment Bank SA
  2. Bank of Beirut SAL
  3. BankΜed SAL
  4. Banque BEMO SAL
  5. Banque SBA
  6. Barclays Bank PLC
  7. BBAC SAL
  8. BLOM Bank SAL
  9. Byblos Bank SAL
  10. Credit Libanais SAL
  11. Jordan Ahli Bank plc
  12. Lebanon and Gulf Bank SAL
  13. OJSC Promsvyazbank
  14. Privatbank Commercial Bank
  15. Russian Commercial Bank (Cyprus) Ltd.
  16. Open joint-stock company AvtoVAZbank

Υπενθυμίζεται ότι δυνάμει του Διατάγματος επιτρέπεται και δεν υπόκειται σε κανένα περιοριστικό μέτρο, η χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων από πιστωτικό ίδρυμα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο πιστωτικών ιδρυμάτων, για ίδιο λογαριασμό ή με διαταγή διεθνούς πελάτη.

Παράλληλα, επιτρέπονται και δεν υπόκεινται σε κανένα περιοριστικό μέτρο, όλες οι συναλλαγές μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος που περιλαμβάνεται στον κατάλογο και διεθνούς πελάτη και όλες οι συναλλαγές μεταξύ διεθνών πελατών.

Επίσης, σύμφωνα με το Διάταγμα, επιτρέπονται όλες οι συναλλαγές μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος που περιλαμβάνεται στον κατάλογο, με διαταγή διεθνούς πελάτη ή για ίδιο λογαριασμό, με οποιαδήποτε οντότητα εκτός της Δημοκρατίας.

Το Διάταγμα απαγορεύει σε πιστωτικό ίδρυμα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο να εξυπηρετεί εγχώριο πελάτη που διατηρεί λογαριασμό με τα κεντρικά γραφεία του πιστωτικού ιδρύματος ή να προσελκύει και να αποκτά νέες εργασίες από εγχώριο πελάτη ή να ανοίγει νέο λογαριασμό σε εγχώριο πελάτη.

Διαβάστε Επίσης