Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Οι εξελίξεις στη Τουρκία και ο αγώνας του Τουρκικού λαού

ΓΝΩΜΕΣ: Οι εξελίξεις στη Τουρκία και ο αγώνας του Τουρκικού λαού

-

Σεπτέμβριος 2014

Του Χριστάκη Κουμπάρου*

Τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων στη Τουρκία. Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί με ανησυχία τα τεκταινόμενα σε μια χώρα που ήταν πάντα πεδίο αντιπαραθέσεων βιαιοπραγιών, πραξικοπημάτων και βίαιων καταστολών.

Η πλατεία «Τακσίμ» στη Κωνσταντινούπολη, τις τελευταίες μέρες, έγινε ακόμα μια φορά το κέντρο της μαζικής έκφρασης διαμαρτυρίας για επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερτογάν, που έρχονται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα και ελευθερίες του Τουρκικού λαού. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι συγκεντρωμένοι καθημερινά εδώ και μέρες, διαδηλώνουν και απαιτούν τη παραίτηση της κυβέρνησης Ερτογάν.

Αφορμή για την νέα έκρηξη οργής και αντιπαράθεσης αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα του λαού, να διαλύσει ένα γνωστό πνεύμονα πρασίνου που υπήρχε για χρόνια στο κέντρο της Πόλης, το πάρκο Γκέζι, και στη θέση του να προχωρήσει στη ανέγερση ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου για να αξιοποιηθεί από Τούρκους επιχειρηματίες. Παράλληλα το Τουρκικό καθεστώς έχει εξαγγείλει επίσης το γκρέμισμα του πολιτιστικού κέντρου με το όνομα «Κεμάλ Ατατούρκ» δίπλα από τη πλατεία «Τακσίμ» και την ανέγερση στη θέση του ενός τεράστιου τεμένους. Επιπρόσθετα έχουν ανακοινωθεί περιορισμοί που ουσιαστικά περιορίζουν σημαντικά τη πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στη χώρα. Οι πιο πάνω ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης Ερτογάν, ταυτίζονται με τις μεθοδεύσεις που γίνονται από καιρό στη Τουρκία για ισλαμοποίηση της κοινωνίας.

Είναι γνωστό ότι από το 1922 μετά την επικράτηση του Κεμάλ Ατατούρκ, στη Τουρκία έχει οικοδομηθεί ένα κοσμικό κράτος. Οι δυνάμεις που θέλουν την επιστροφή της Τουρκίας σ’ ένα θεοκρατικό κράτος συνώνυμο του Ισλάμ με όλους τους περιοριστικούς κανόνες που διέπουν τη πολιτική και κοινωνική ζωή έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, και έχουν σοβαρές προσβάσεις στη πολιτική και κρατική εξουσία. Η κοινωνία της Τουρκίας αντιστέκεται στην ισλαμοποποίηση της κοινωνικής ζωές, γι’ αυτό και εκφράζει με διάφορους τρόπους την εναντίωση της σ’ αυτές τις αποφάσεις. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζονται εδώ και μέρες, αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρωτοφανή βία από τη πλευρά του καθεστώτος. Οι πληροφορίες από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες καθώς και εκατοντάδες συλλήψεις.

Οι αστυνομικές αρχές στη προσπάθεια τους να καταστείλουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν εισβάλει με βαρβαρότητα στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου « Ναζίμ Χικμέτ» όπου συστεγάζονται και τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στην Άγκυρα. Στο κτίριο όπου βρίσκονταν δεκάδες τραυματίες οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα και κτύπησαν τους παρευρισκόμενους. Από τις επιθέσεις αρκετά μέλη του Κ.ΚΤ. τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι δυνάμεις καταστολής προέβηκαν επίσης σε πολλές συλλήψεις μελών στελεχών και φίλων του Κόμματος.

Επέδραμαν επίσης σε τεμένη και άλλα ιδρύματα στη Κωσταντινούπολη όπου λειτουργούσαν πρόχειρες νοσοκομειακές μονάδες για περίθαλψη των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν και τους ξυλοκόπησαν. Ένα δείγμα της δημοκρατικότητας του καθεστώς Ερτογάν είναι το γεγονός ότι είχε επιβάλει με διάφορους τρόπους ένα καθεστώς αποσιώπησης και υποβάθμισης από την πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας όλων αυτών των γεγονότων που συνταράζουν σήμερα τη Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Ερτογάν θέλοντας να δικαιολογήσει την πρωτοφανή βία, χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις έργο ακραίων στοιχείων καθοδηγούμενες δήθεν από το εσωτερικό και εξωτερικό.

Μπροστά στη μεγάλη αντίδραση για τη βία που εξασκήθηκε από την αστυνομία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ενώ ζήτησε συγνώμη από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν χαρακτήρισε ταυτόχρονα δικαιολογημένη την κατασταλτική αντίδραση της αστυνομίας.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στη Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα καθώς και σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας, έχουν μετεξελιχθεί στη σοβαρότερη λαϊκή αμφισβήτηση της κυβέρνησης Ερτογάν από το 2002 που βρίσκεται στην εξουσία. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα, η πρωτοφανής και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τα αστυνομικά όργανα με χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών ουσιών αποτελούν πρόσθετα δείγματα γραφής για τα σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας και προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του τουρκικού λαού από το καθεστώς Ερτογάν.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τον ισλαμισμό της Τουρκικής κοινωνίας, υπονομεύει τη κοσμικότητα του κράτους της Τουρκίας, αποτελούν συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Με αφορμή την έκρηξη οργής του Τούρκικου λαού και την απαίτηση του για παραίτηση της Κυβέρνησης Ερτογάν, αρκετά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν αναφορές σε «τουρκική Άνοιξη» παρομοιάζοντας την «εξέγερση» του Τουρκικού λαού με την «αραβική Άνοιξη» όπως εξελίχθηκε σε άλλες αραβικές χώρες τα τελευταία 1-2 χρόνια.

Τα δεδομένα στη Τουρκία δεν μπορούν να συνηγορήσουν με αυτές τις εκτιμήσεις. Αποτελούν όμως δείγματα γραφής για την αυξανόμενη αντίθεση του Τουρκικού λαού στη στρατικοποίηση της χώρας και στο πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην στρατιωτική επέμβαση που από καιρό προετοιμάζουν τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Συρία.

Η φασιστική βαρβαρότητα του καθεστώτος Ερτογάν ενάντια στις πρωτοφανείς σε μαζικότητα λαϊκές κινητοποιήσεις του λαού της Τουρκίας, έχουν προκαλέσει μια διεθνή κατακραυγή . Θα ανέμενε κανείς ότι μια χώρα που κτυπά την πόρτα για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προχωρούσε με ένα πιο έντονο ρυθμό σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που να συνάδουν με τις Ευρωπαϊκές αρχές και όχι να συνεχίζει να βιαιοπραγεί ενάντια στους πολίτες και να ωθεί τη χώρα προς το Ισλάμ.

Ο Κυπριακός λαός που για 39 τώρα χρόνια βιώνει τη βαρβαρότητα και τον αναχρονισμό της κατοχής ενώνει τη φωνή του με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις και βρίσκεται αλληλέγγυος με τον αγώνα του λαού της Τουρκίας για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης σαν ένα αναπόσπαστο μέρος του Παγκόσμιου Φιλειρηνικού Κινήματος εκφράζει ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στους Τούρκους πατριώτες που αγωνίζονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες για δημοκρατία και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών , με την πεποίθηση ότι ο αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα την τρομοκρατία και το φασισμό θα δικαιωθεί.

  • Οργανωτικός Γραμματέας Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης

Διαβάστε Επίσης