Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ"Ο Σόιμπλε απορρίπτει την ιδέα μιας "γερμανικής Ευρώπης

“Ο Σόιμπλε απορρίπτει την ιδέα μιας “γερμανικής Ευρώπης

-

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει εμφατικά την ιδέα μίας «γερμανικής Ευρώπης» ενώ κάνει λόγο για ενδείξεις βελτίωσης στις χώρες της κρίσης. Απαιτείται ευελιξία στην αγορά εργασίας, είπε σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει κατηγορηματικά την εικόνα μιας Ευρώπης που θα έχει διαμορφωθεί κατά το γερμανικό πρότυπο.

«Κατ` εμέ η ιδέα μιας γερμανικής Ευρώπης συνιστά μια προοπτική τρόμου», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο. «Ευρώπη σημαίνει όσο γίνεται περισσότερη ενότητα και ένας απίστευτος πλούτος διαφορετικότητας», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Σόιμπλε για να προσθέσει εμφατικά ότι «μια γερμανική Ευρώπη είναι ένας εφιάλτης».

Ωστόσο, ο Γερμανός Υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν μπορούν να αποφύγουν την απίστευτα υψηλή πρόκληση της ανταγωνιστικότητας και αναφέρθηκε στις ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης στις χώρες της κρίσης, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της υψηλής ανεργίας στους νέους, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη ευελιξία στις αγορές εργασίας και περισσότερη κινητικότητα των ανέργων.

Στο μεταξύ το γερμανικό περιοδικό Stern κάνει λόγο στην ηλεκτρονική του έκδοση για «πρώτες αχτίδες» ανάκαμψης στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης», αφού τον Μάιο υπήρξαν περισσότερες προσλήψεις εργαζομένων παρά απολύσεις.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρεται σε στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Mαϊου οι προσλήψεις ξεπέρασαν κατά 73.193 τις απολύσεις. Τα μεγέθη αυτά κρίνονται ως θετικά, οφείλονται δε σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως επισημαίνουν κύκλοι της ΓΣΕΕ.

Διαβάστε Επίσης