Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόεδρος ΕΔΕΚ: Σε καθεστώς κηδεμονίας η Κύπρος με τις παρεμβάσεις της Τρόικας

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Σε καθεστώς κηδεμονίας η Κύπρος με τις παρεμβάσεις της Τρόικας

-

05 Ιούνιος 2013

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις της, η Τρόικα καταδεικνύει ότι το κυπριακό κράτος βρίσκεται σε καθεστώς κηδεμονίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

«Οι συνεχείς παρεμβάσεις της Τρόικας, με καταπάτηση στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων των συντεταγμένων εξουσιών της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας καταδεικνύουν ότι η υπαγωγή στο Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση έχουν οδηγήσει το κυπριακό κράτος σε καθεστώς κηδεμονίας», είπε ο κ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου έκανε επίσης λόγο για νεοαποικιακά δεσμά, λέγοντας ότι «πέραν των επαχθών συνεπειών του Μνημονίου, που είναι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, η αυξανόμενη ανεργία και η κοινωνική δυστυχία, είναι προφανές ότι η Κύπρος έχει υπαχθεί σε νεοαποικιακά δεσμά».

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη για γρήγορη έξοδο από το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση.

Ακόμα, ο κ. Ομήρου είπε ότι με τη Νομοθεσία για εξυγίανση των τραπεζών δεν υπήρξε πρόβλεψη για οποιαδήποτε ενημέρωση γνώση και έκφραση γνώμης από τη Βουλή, προσθέτοντας ότι «αυτός ήταν και ο λόγος που η ΕΔΕΚ δεν έδωσε θετική ψήφο στην έγκριση αυτής της νομοθεσίας».

Υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

————-

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην “εκποίηση υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα” και τις αποκαλύψεις που έγιναν χθες στη Βουλή περί αυτού του θέματος, λέγοντας ότι τα στοιχεία συγκλονίζουν.

Μίλησε για “πραγματικό ξεπούλημα” που αποτέλεσε καταστροφικό πλήγμα εις βάρος των κυπριακών τραπεζών και της κυπριακής οικονομίας και έθεσε σειρά ερωτημάτων καλώντας τον Γενικό Εισαγγελέα και την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία να αναζητήσουν απαντήσεις.

Διερωτήθηκε ο κ. Ομήρου τί είδους διαπραγμάτευση έγινε, εάν ήταν πολιτική απόφαση ή εάν υπήρξε διαπραγμάτευση με οικονομικούς όρους, ποιοί διενήργησαν τη διαπραγμάτευση, ποιοί είχαν την τελική ευθύνη για την συμφωνία, γιατί ο ΕLA των κυπριακών υποκαταστημάτων μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου και τέλος διερωτήθηκε ποιός και γιατί αποφάσισε την εξαίρεση των καταθετών των κυπριακών υποκαταστημάτων από το κούρεμα το οποίο υπέστησαν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

Διαβάστε Επίσης