Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤο ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

-

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Χικμέτ Γιλμάζ, που καταδικάσθηκε σε 12,5 χρόνια φυλακή επειδή κρίθηκε ότι ήταν μέλος του ΡΚΚ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος νομικής συνδρομής της επιλογής του υπόδικου και την υποχρέωσε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 1.500 ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Ο 51-χρονος σήμερα Γιλμάζ κρίθηκε ένοχος το 2004 από τα τουρκικά δικαστήρια, για συμμετοχή του στη δράση του ΡΚΚ και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 12 ετών και έξι μηνών.

Στην προσφυγή του στο Δικαστήριο υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια της κράτησης του στην αστυνομία του απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο καθώς και η δυνατότητα να επιλέξει νομικό εκπρόσωπο της αρεσκείας του κατά τη διάρκεια της δίκης.

Παράλληλα, εκδικάζοντας την προσφυγή του Ριφάτ Ντεμίρ, που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 30 Δεκεμβρίου 2009 διότι εκρίθη ύποπτος συμμετοχής στην οργάνωση “Χεζμπολάχ”, το Δικαστήριο έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας και της ασφάλειας καθώς και του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του Ντεμίρ ότι η προφυλάκιση του κράτησε υπερβολικά μεγάλο διάστημα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αμφισβητήσει τη μεγάλη χρονική διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που κινήθηκε εναντίον του.

Με την απόφαση του Δικαστήριο υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλει 9.000 ευρώ στον Ντεμίρ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Διαβάστε Επίσης