Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Τα« τσιεκκούθκια του Χριστόφια» και η σοβαρή δημοσιογραφία στην Κύπρο

ΓΝΩΜΕΣ: Τα« τσιεκκούθκια του Χριστόφια» και η σοβαρή δημοσιογραφία στην Κύπρο

-

Σεπτέμβριος 2014

Tου Μάριου ΠΑΝΑΓΗ

Τους τελευταίους μήνες , ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν από το Eurogroup στα μέσα και τέλη Μαρτίου, παρατηρείται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, αλλά και δημοσιογραφικούς ομίλους να μετατοπιστεί πλήρως το βάρος των ευθυνών για την οικονομική καταστροφή που συντελέστηκε στην Κύπρο, στον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ΑΚΕΛ, στην ΕΔΟΝ και γενικότερα στην Αριστερά.

Όταν μάλιστα η όλη επιχειρηματολογία για να τεκμηριώσουν αυτά που γράφουν και λένε οι διάφοροι δημοσιογράφοι ή «δημοσιογράφοι», εστιάζεται στις χορηγίες που έλαβαν οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ από το Προεδρικό, τότε το συγκεκριμένο ζήτημα ξεφεύγει από τα όρια της λογικής και εύκολα ένας αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να καταλάβει τις σκοπιμότητες των συγκεκριμένων άρθρων, είτε από δημοσιογράφους της εφημερίδας «Αλήθεια», είτε του «Πολίτη», είτε του «Φιλελευθέρου» και ενδεχομένως και άλλων.

Παρόλα αυτά, κάποια ζητήματα που τίθενται πρέπει να απαντώνται έστω και αν εμπεριέχουν το στοιχείο του κουτσομπολιού για να αποκαθίσταται η αλήθεια και να μην μένουν θιγμένοι άνθρωποι και οργανωμένα σύνολα απέναντι στην κοινωνία είτε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, είτε για ευνοιοκρατική μεταχείριση έναντι άλλων οργανωμένων συνόλων, λόγω της ανεύθυνης και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς κάποιων δημοσιογράφων.

Και θέτω κάποια ερωτήματα για προβληματισμό:

  • Είναι θεμιτό τα συντεταγμένα όργανα του κράτους να στέκονται αρωγοί προς διάφορες κοινωφελείς δραστηριότητες που πραγματοποιούν οργανωμένα σύνολα, κομματικά ή μη; Η δική μου απάντηση είναι πως όχι απλά θεμιτό είναι, αλλά και επιβεβλημένο.
  • Μήπως το «Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ», Ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, οι φίλοι ατόμων με ειδικές ανάγκες «Αγάπη» κ.α, είναι αριστερές οργανώσεις και βοηθήθηκαν από το Προεδρικό κατά την πενταετή διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια;
  • Ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα αυτών των επίμονων και επί δύο μηνών καταιγιστικών δημοσιευμάτων με ταυτόσημο περιεχόμενο, για τα «τσιεκκούθκια Χριστόφια». Η απάντηση είναι πολύ απλή. Αφενός ο ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ της κοινής γνώμης για τα πραγματικά αίτια και υπαίτιους αυτής της κρίσης και αφετέρου η αποδόμηση της Αριστεράς στις συνειδήσεις του κυπριακού λαού.

Θα ήταν καλό από πλευράς αυτών των δημοσιογράφων και των δημοσιογραφικών τους ομίλων, αν θέλουν να χαρακτηρίζονται και να είναι αντικειμενικοί να δίνουν το βάρος που πρέπει στα θέματα που βγάζουν καθημερινά προς τα έξω. Και εξηγώ:

Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθήκαν τρύπες δισεκατομμυρίων στην Κύπρο ελέω των εγκληματικών χειρισμών των διευθύνσεων και διοικήσεων των δύο μεγάλων τραπεζών και της πλημμελούς εποπτείας από τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τα συγκεκριμένα ΜΜΕ να μην επιδεικνύουν τουλάχιστον την ίδια ευαισθησία που δείχνουν σχετικά με τις ευθύνες του Δημήτρη Χριστόφια.

Δεν γίνεται ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμφώνησε κούρεμα καταθέσεων, λίγες μέρες μετά που δεσμεύτηκε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, να έχει διαλυθεί το κύρος και η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και τα γνωστά ΜΜΕ τρεις μήνες σχεδόν μετά, να ασχολούνται ΜΟΝΟ με τις ευθύνες Χριστόφια, όπως αυτοί τις αντιλαμβάνονται.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην σφαίρα της λογικής, πως οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι που επιδίδονται σε συναγωνισμό κίτρινης δημοσιογραφίας, επιδεικνύουν τόση ευαισθησία για τις χορηγίες μερικών χιλιάδων που έλαβε η ΕΔΟΝ, η ΠΟΓΟ κ.α, σε μια πενταετία σας παρακαλώ, από το Προεδρικό, αλλά οι ίδιοι κατά τα άλλα δαιμόνιοι δημοσιογράφοι δεν έκριναν σκόπιμο να ασχοληθούν με τις λίστες που διέρρευσαν για το ποιοι έβγαλαν και πόσα, χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες προς το εξωτερικό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.

Και για να επεκταθούμε και λίγο εκτός Κύπρου, αλλά εντός Ευρωζώνης, πως ερμηνεύουν οι δημοσιογράφοι αυτοί, που φαγώθηκαν με τα «τσιεκκούθκια Χριστόφια», για το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν 19.500.000 περίπου άνεργοι στις χώρες του Ευρώ, με ένα ποσοστό του 12,2%; Πως ερμηνεύουν επίσης τις ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις των λαών απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν κυρίως οι Γερμανοί εντός της Ευρωζώνης. Τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις στην Φρανκφούρτη, στην Μαδρίτη, στην Λισαβώνα, στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες; Μήπως και αυτοί εξεγείρονται ενάντια στο ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια;

Καταλήγοντας ήθελα να υπογραμμίσω πως τέτοια άρθρα από δημοσιογράφους σοβαρών εφημερίδων, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην σωστή ενημέρωση του λαού μας για τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και αλλού. Χωρίς να το καταλαβαίνουν γίνονται συνένοχοι αυτών που πραγματικά ευθύνονται για το οικονομικό κατάντημα της Κύπρου, της Ευρωζώνης, της ΕΕ, αλλά και παγκόσμια. Ελπίζω αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι δεν θα εξακολουθήσει τουλάχιστον από δημοσιογραφικής πλευράς, να γίνεται αυτός ο ανήθικος πόλεμος κατά του ΑΚΕΛ και των Οργανώσεων του, και μάλιστα με την μέθοδο της διαστρέβλωσης. Στο τέλος της ημέρας οι μόνοι που επωφελούνται από αυτό τον πόλεμο είναι αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση, καθώς επίσης και τα ξένα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε Ευρώπη και Η.Π.Α που προσπαθούν να αξιοποιήσουν και πολιτικά προς όφελος τους και εις βάρος μας, αυτή την νέα τάξη οικονομικών πραγμάτων που βιώνουμε από τις 15 Μαρτίου και εντεύθεν.

Διαβάστε Επίσης