Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Στο σκαμνί…!

ΓΝΩΜΕΣ: Στο σκαμνί…!

-

Σάββα*

«Φταίει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος στην κατάθεση του ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής. Και συνέχισε «Η Κυβέρνηση είχε ένα σύνθημα, ότι για όλα φταίνε οι τράπεζες». Για να μας θυμίσει τις ατάκες του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Ιούνιο του 2012 που έλεγε «φταίνε οι τράπεζες μας λένε. Εάν όμως δεχτώ το επιχείρημά τους, αυτός που πρέπει να κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διότι είναι με τη δική του συναίνεση και απόφαση, που πήγε το κούρεμα των ελληνικών χρεών από 21% τον Ιούλιο στο 74% τον Οκτώβριο».

Μάλιστα. Τότε είναι πολλοί που πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί, για παράδειγμα, τότε ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης μας ενημέρωνε πως «οι κυπριακές τράπεζες αντέχουν ένα ακόμα μεγάλο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα, ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν και δεν πρέπει να τους βάζουμε τροχοπέδη». Αν ο αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών είχε αυτή την εκτίμηση, δεν πρέπει να τον βάλει στο σκαμνί και αυτόν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου; Αν όμως τον βάλει στο σκαμνί, θα πρέπει να κάτσει και δίπλα του, καθ’ ότι μαζί με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο ήταν τα μονοζυγωτικά δίδυμα που μονίμως κάλυπταν και υπερασπίζονταν τον τέως Διοικητή. Παρομοίως, στο σκαμνί θα πρέπει να κάτσει και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού την επομένη του κουρέματος του ελληνικού χρέους, εξέφραζε την ικανοποίηση του για το γεγονός.

Όμως και πάλι θα πρέπει να κρατήσουν λίγο χώρο ακόμα στο σκαμνί. Γιατί την επομένη του κουρέματος οι Διοικήσεις των Τραπεζών διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Τράπεζα Κύπρου με άνεση δήλωνε πως θα χρειαστεί 1,5 δις τα οποία όμως μπορούν να καλυφθούν από τα υφιστάμενα μετατρέψιμα χρεόγραφα και το υπόλοιπο από την κερδοφορία της. Η Μαρφίν ανακοίνωσε πως θα χρειαστεί 2,1 δις τα οποία θα εξεύρει από την έκδοση μεταρέψιμου ομολογιακού δανείου 660 εκ. την αναγνώριση ποσού 165 εκ, την ολοκλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ανταλλαγής αξιογράφων μέχρι 738 εκ, καθώς και από άλλες ενέργειες. Αν λοιπόν οι τράπεζες δεν ήθελαν να πουν, ή δεν γνώριζαν για να πουν τι τους περίμενε, τι συνέβαινε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αν ο τέως Διοικητής αρμένιζε στα πέλαγα της «ισχυρής κεφαλαιακής βάσης του τραπεζικού συστήματος», αν ο τέως Διοικητής ουδέποτε, κατά πως φαίνεται, είδε ελεγκτές των τραπεζών, τότε μάλλον θα δυσκολευτεί να πείσει ο κ. Παπαδόπουλος πως μπορεί να φταίνε κι άλλοι, αλλά κυρίως, προπάντων και ακατάχνωτα, φταίει ο Χριστόφιας.

  • Η Μαρίνα Σάββα είναι

Διευθύντρια Γραφείου Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης