Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ – Η συμφωνία με την Κύπρο δεν είναι «ατύχημα» αλλά...

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ – Η συμφωνία με την Κύπρο δεν είναι «ατύχημα» αλλά μέρος προγράμματος!

-

: Παρασκευή, 24 Μάιος 2013

Η ΤΡΟΙΚΑ ΖΗΤΑ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ «HANDELSBLATT»

Η Τρόικα ζήτησε από την Κύπρο να οδηγήσει την οικονομία της σε ύφεση, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

TROIKAΗ εφημερίδα απαντά στη στήλη της «Είναι αλήθεια ότι…» στο ερώτημα αν η κυπριακή οικονομία οδηγείται στην καταστροφή. Στον υπότιτλο αναφέρει: «Η τρόικα ζητά από την Κύπρο απερίφραστα σε απόρρητο έγγραφο να οδηγήσει την οικονομία της σε ύφεση, όπως ακριβώς έγινε στην Ελλάδα».

Και η εφημερίδα επισημαίνει: «Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ παραδέχθηκε δημόσια ότι η λιτότητα που επέβαλε το Ταμείο στον ευρωπαϊκό νότο προκάλεσε οικονομική καταστροφή. Παρ` όλα αυτά η εφαρμογή της λιτότητας συνεχίζεται. Η πρόσφατη «συμφωνία» της τρόικας στην Κύπρο δείχνει ότι η ύφεση δεν είναι απλώς «ατύχημα», αλλά μέρος συγκεκριμένου προγράμματος. Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, να προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση ισάξια με το 7% του ΑΕΠ. Στη συμφωνία αναφέρεται με απλά λόγια ότι «αν δεν αποδώσει η λιτότητα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες περικοπές».

“Η καθοδική πορεία της οικονομίας δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον των δανειστών. Η ύφεση θα δυναμιτίσει την αποπληρωμή των πιστώσεων και θα οδηγήσει σε νέο δανεισμό” γράφει.

Δύο λόγοι υπάρχουν για την τακτική αυτή, πιστεύει ο συντάκτης του άρθρου. Είτε στόχος είναι η εξασθένηση του εθνικού κράτους και η μεταφορά κυριαρχικών δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες, είτε συμβαίνει αυτό που περιγράφει στο βιβλίο του «Showdown» ο Ντιρκ Μίλερ, ότι στόχος είναι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου από τρίτους με ελάχιστο κόστος.

“Η Λευκωσία θα πρέπει να καταθέσει στην τρόικα προς έγκριση σχέδιο εκποίησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Και επειδή οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών δεν θα μάθουμε ποτέ ποια συμφέροντα εκπροσωπεί η τρόικα”, καταλήγει η εφημερίδα.

Διαβάστε Επίσης