Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται η πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση των...

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται η πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση των ενοικίων

-

Πέμπτη, 23 Μάιος 2013

Τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, για μείωση και παγοποίηση των εμπορικών και οικιστικών ενοικίων για περίοδο ενός χρόνου, λόγω της κατάστασης όπως διαμορφώνεται από την οικονομική κρίση, συζήτησαν σήμερα από κοινού οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών και Εμπορίου.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης των μελών των δύο Επιτροπών ήταν θετικό, ωστόσο, υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σε συγκριμένα θέματα που τέθηκαν, όπως το ύψος της μείωσης που πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς και για το αν η μείωση θα πρέπει να είναι κλιμακωτή.

Αν και τα μέλη των Επιτροπών δεν έχουν καταλήξει σήμερα, εντούτοις η πρόταση του ΑΚΕΛ θα σταλεί οριστικά την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης είπε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε προσπάθεια για κοινή προσέγγιση απ` όλους, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία στη βάση της πρότασης.

“Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο η πρόταση πρέπει να καλύψει και τα οικιστικά ή μόνο τα εμπορικά ενοίκια. Είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο ύψος της μείωσης και υπήρχε και ένας προβληματισμός για κλιμακωτή μείωση”, είπε ο κ. Λαμάρης.

Σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν δεσμευτεί στις μεσημεριανές τους συνεδρίες να τοποθετηθούν για να μπορεί η πρόταση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαμάρης το 20% είναι μια κοινή συνισταμένη μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ ενοίκιο και πέραν των δύο χιλιάδων ευρώ να υπάρχει 10% μείωση.

Πρόσθεσε πως πρέπει να καλύπτονται ξεκάθαρα όλα τα ενοίκια, όχι μόνο αυτά που εμπίπτουν στην κατηγορία του ενοικιοστασίου, εξηγώντας ότι στο ενοικιοστάσιο υπάγονται όλα τα υποστατικά που είναι κτισμένα πριν το 1999. “Όλα τα μετέπειτα είναι με βάση συμβόλαια μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή. Θα πρέπει να ισχύει για όλα”, είπε.

Επίσης, πρόσθεσε πως θα υπάρχει για τα καινούργια συμβόλαια μια χρονική περίοδος, η οποία δεν θα τα καλύπτει, εξηγώντας πως αν κάποιος έκανε ένα συμβόλαιο χθες για πρώτη φορά δεν θα του μειωθεί το ενοίκιο, διότι έγινε κατά την περίοδο της κρίσης.

Επιπλέον, είπε πως “θα υπάρχει μια περίοδος, αν έγιναν οποιεσδήποτε μειώσεις οικιοθελώς από τα δύο μέρη, θα συμψηφιστούν ανάλογα με το ποιο είναι το ποσοστό της μείωσης και βεβαίως θα ισχύσει, για όσους τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους”.

“Εάν κάποιος χρωστά πέντε ενοίκια θα πρέπει να πληρώσει με βάση το υφιστάμενο καθεστώς και μετά να ισχύσει η νέα ρύθμιση”, είπε ο κ. Λαμάρης.

Διαβάστε Επίσης