Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλληλεγγύη προς την Κύπρο πρότεινε ο Μάρτιν Σουλτς

Αλληλεγγύη προς την Κύπρο πρότεινε ο Μάρτιν Σουλτς

-

Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη στην Κύπρο, ώστε να επανέλθει η χώρα σε κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, ο κ. Σουλτς αφού ανέφερε ότι είναι η τρίτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Αναστασιάδη, πρόσθεσε ότι βιώνουμε δύσκολες και εξαιρετικές στιγμές απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τα κράτη μέλη.

«Εξέφρασα την αλληλεγγύη μου στην Κυπριακή Δημοκρατία, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κύπρο, αυτό ήταν ένα μάθημα για μένα όταν επισκέφθηκα ως πολίτης την Κύπρο, το πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η ζωή σε περιόδους κρίσης», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «περισσότερο από ποτέ απαιτείται πνεύμα αλληλεγγύης». «Θα θέσω το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη στήριξη και σταθεροποίηση της Κύπρου, κυρίως της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης», ανέφερε.

Στη συνάντηση συζητήσαμε επίσης την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία πρέπει να διαχειριστεί η ΕΕ βραχυπρόθεσμα, κατέληξε ο κ. Σουλτς.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ δημιουργική», ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Σουλτς για την κατανόηση αλλά ιδιαίτερα και την υποστήριξη του όσο αφορά την κατάσταση που επικράτησε και επικρατεί σήμερα στην Κύπρο.

«Θα πρέπει να πω ότι η προσπάθεια του κ. Σουλτς είναι με βάση τα όσα έχουμε συζητήσει μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων που παρέχονται προς την Κύπρο ενώ την ίδια ώρα βεβαίως η προσπάθεια που θα καταβληθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η συνδρομή και συμβολή προς την Κύπρο να αυξηθεί όπως με Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία», ανέφερε.

«Συζητήσαμε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Έκανα αναφορά στις εκθέσεις της Moneyval και της Deloitte, επισήμανα την αδικία που υπέστη η Κύπρος με όλη τη δυσφήμιση κατά την προ της έκθεσης περίοδο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να επισημάνει και έχει σημασία είναι «η πλήρης στήριξη που βρίσκει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τον οποίο ευχαρίστησε και δημόσια.

Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ενώ πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής συναντήθηκε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Διαβάστε Επίσης