Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Επιμένει εποικιστικά η ισραηλινή ηγεσία

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Επιμένει εποικιστικά η ισραηλινή ηγεσία

-

alt=”EPOIKISMOS” src=”/images/PALESTINH/EPOIKISMOS.jpg” height=”399″ width=”600″/>ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΡΑΜΑΛΑ.–

Προσπάθεια της ισραηλινής κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει» -με βάση εννοείται μόνο την ισραηλινή νομοθεσία- τέσσερις ακόμη εποικισμούς που ακόμη και η ίδια θεωρεί παράνομους καταγγέλλει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, πρόκειται για τους εποικισμούς Μάαλεχ Ρεχαβάμ, Χάρασχ, Γκιβάτ Ασαφ, Μίτζντεχ Λάσιχ, για τους οποίους κατέθεσε ειδικές αιτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, ενώ εκ μέρους της παλαιστινιακής πλευράς, η Χάναν Ασράουι, στέλεχος της ΟΑΠ, υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη των πραγματικών προθέσεων και της υποκρισίας της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία κάθε άλλο παρά ειρηνικές βλέψεις έχει.

Η νέα εποικιστική έξαρση της ισραηλινής ηγεσίας έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν από την επιστροφή στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη. Ο Κέρι κομίζει τις πιέσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για επίτευξη κάποιου είδους προόδου στο Παλαιστινιακό, έστω και επιφανειακής για τα μάτια του αραβικού κόσμου, προκειμένου να διευκολυνθεί η προώθηση των γενικότερων σχεδίων του για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό τη δυσφορία της, διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έσπευσε να εκφράσει η Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες νομιμοποίησης των τεσσάρων εποικισμών, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγική» κάθε εποικιστική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, που επισκέπτεται το Ισραήλ, απέφυγε να αναφερθεί, μετά από συνάντησή του με την Υπουργό Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, στο θέμα των εποικισμών, αλλά υπογράμμισε ότι είναι «αναγκαιότητα» η επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών και χαρακτήρισε «παράθυρο ελπίδας» τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Κέρι. Ως προς τις εξελίξεις στη Συρία, ο Βεστερβέλε τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να «προστατεύσει τον εαυτό του», αναφερόμενος πιθανότατα στις αεροπορικές επιδρομές κατά φορτίων όπλων, με προορισμό τη «Χεζμπολάχ», όπως ισχυρίζονται οι ισραηλινές αρχές.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε υπερορθόδοξους Εβραίους και αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των πρώτων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να άρει την εξαίρεσή τους από τη στράτευση και να αρχίσουν να υπηρετούν στο στρατό όπως όλοι οι υπόλοιποι Ισραηλινοί. Οι ίδιοι εξαιρούνται διά του νόμου Ταλ με το επιχείρημα ότι «μελετούν τα ιερά κείμενα»…

Διαβάστε Επίσης