Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗΕΠΙΣΤΗΜΗ: Αποστολή εξερεύνησης αστεροειδούς 9 φορές μεγαλύτερου από υπερωκεάνιο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Αποστολή εξερεύνησης αστεροειδούς 9 φορές μεγαλύτερου από υπερωκεάνιο

-

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΗ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΗΣ 31ΗΣ ΜΑΪΟΥ

Ενας αστεροειδής με μέγεθος εννέα φορές μεγαλύτερο από εκείνο του υπερωκεάνιου Queen Elizabeth II θα περάσει σε απόσταση 3,6 εκατομμυρίων μιλίων μακριά από τη Γη, δηλαδή σε απόσταση 15 φορές από εκείνη που χωρίζει τον πλανήτη μας από τη Σελήνη.


Ο αστεροειδής λέγεται 1998 QE2 και ανακαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια από ειδικούς του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης μέσω του προγράμματος ανίχνευσης κοντινών στη Γη αστεροειδών (Linear). Ο αστεροειδής θα κάνει το πιο κοντινό του πέρασμα προς τη Γη τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου.

Επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν το ουράνιο σώμα με ραντάρ, αξιοποιώντας το τηλεσκόπιο Goldstone που βρίσκεται στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας

Ο δρ. Λανς Μπένερ από το Jet Propulsion Loboratory της NASA, ανέφερε ότι είναι «συναρπαστική η δυνατότητα που έχουμε να παρατηρήσουμε για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά αυτούς του αστεροειδή». Οι επιστήμονες εκτιμούν υπολογίζοντας την τροχιά του ότι για τους επόμενους δύο αιώνες δεν πρόκειται να ξαναπεράσει κοντά από τη Γη.

Η NASA προγραμματίζει να εκτοξεύσει το 2016 ένα διαστημόπλοιο που θα κατευθυνθεί προς έναν από τους πιο επικίνδυνους αστεροειδείς, τον 101955 Bennu, με σκοπό να λάβει δείγματα από την επιφάνεια του και να επιστρέψει στη Γη.

Ο συγκεκριμένος αστροειδής περνά κάθε έξι χρόνια σε απόσταση 500.000 χιλιομέτρων από τη Γη και υπολογίζεται ότι το έτος 2182, θα υπάρχουν πιθανότητες μία στις 1.800 να προσκρούσει στη Γη. Το μέγεθός του είναι 500 μέτρα.

Διαβάστε Επίσης