Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤην επαναλειτουργία του ΚΑΠ για τις ακάλυπτες επιταγές ζητά το ΚΕΒΕ

Την επαναλειτουργία του ΚΑΠ για τις ακάλυπτες επιταγές ζητά το ΚΕΒΕ

-

Μάιος 2013

Την επαναλειτουργία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) για τις ακάλυπτες επιταγές, ζήτησε με υπόμνημά του προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας το ΚΕΒΕ. Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσακκής, ήδη κυκλοφορούν πολλές ακάλυπτες επιταγές στην αγορά και αν το θέμα των ακάλυπτων αφεθεί, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Μιλώντας στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ), ο κ. Τσακκής είπε πως μόλις άρχισαν οι περιορισμοί των συναλλαγών, το ΚΕΒΕ είχε ζητήσει αναστολή του ΚΑΠ, καθώς προέβλεπε ότι θα δημιουργούνταν πολλά προβλήματα με τις επιταγές. «Θεωρούμε ότι σήμερα, μετά την πάροδο κάποιων μηνών και των χαλαρώσεων στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, ότι τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη επαναλειτουργίας του ΚΑΠ, διότι το πρόβλημα αν παραταθεί και αφεθεί εκτός λειτουργίας, δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα», είπε.

Όπως ανέφερε, η εισήγηση του ΚΕΒΕ προς το Διοικητή της ΚΤ είναι να προχωρήσει σε εξαγγελία επαναφοράς του ΚΑΠ, δίνοντας ταυτόχρονα, μια τρίμηνη προειδοποίηση. Δηλαδή, όπως εξήγησε, «από την ημέρα που θα εξαγγείλει ότι επανέρχεται το ΚΑΠ, αυτό θα επανέλθει μέσα σε τρεις μήνες ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους έχουν επιταγές στην αγορά που πιθανόν να φοβούνται ότι δεν θα καλυφθούν, να φροντίσουν είτε να τις αποσύρουν και να επανεκδώσουν καινούριες είτε να βάλουν τα απαραίτητα χρήματα για να καλυφθούν αυτές οι επιταγές».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσακκής είπε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΚΕΒΕ, ένας μεγάλος αριθμός των μελών του έχει στην κατοχή του ακάλυπτες επιταγές. «Η συνέχιση αναστολής του ΚΑΠ διευρύνει το πρόβλημα, άρα θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος σε αυτή την πορεία και να αρχίσει να λειτουργεί η αγορά κανονικά με την εφαρμογή του ΚΑΠ», είπε.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Τσακκής είπε πως όταν μια επιταγή παρουσιαστεί δύο φορές εντός 15 ημερών και δεν μπορεί να τιμηθεί, ο εκδότης της επιταγής μπαίνει σε ένα κεντρικό αρχείο που τηρείται στην Κεντρική Τράπεζα και δεν του επιτρέπεται πλέον να εκδίδει οποιαδήποτε επιταγή.

Ερωτηθείς για το θέμα των χαλαρώσεων των συναλλαγών, ο κ. Τσακκής είπε πως το χθεσινό διάταγμα δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά. «Σε σχέση με τις επιχειρήσεις το μόνο που αυξάνει είναι το ποσό των 50 χιλιάδων σε 75 χιλιάδες, και αυτό ήταν ένα αίτημα που είχαμε καταθέσει εμείς σε προηγούμενη επιστολή προς τον Διοικητή και περιμέναμε ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το ποσό διότι δυσκολεύει τις επιχειρήσεις», είπε.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στο θέμα της Τράπεζας Κύπρου και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από τον Εκτελεστικό Διευθυντή, ώστε να επανέλθει σε λειτουργία η τράπεζα και κατ’ επέκταση το τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε Επίσης