Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο 38% σε τέσσερα χρόνια η πτώση στις κατασκευές δήλωσε ο Πρόεδρος...

Στο 38% σε τέσσερα χρόνια η πτώση στις κατασκευές δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ

-

: Σάββατο, 18 Μάιος 2013

Για φθίνουσα πορεία του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο, με διαχρονική συνεισφορά πέραν του 7%-8% στο ΑΕΠ, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Κώστας Ρουσιάς, μιλώντας στην 18η ετήσια Γενική Συνέλευση, σημειώνοντας πως ο τομέας συρρικνώθηκε από τα 3,057 δις ευρώ το 2008, στα 1,9 δις το 2012, μείωση 38% και αποτέλεσμα ο μέσος μηνιαίος όρος των ανέργων στον τομέα, να αυξηθεί από τα 902 άτομα το 2008, σε 6177 το 2012, δηλαδή αύξηση κατά 585%.


Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, είπε, αντανακλώνται στους μειωμένους κύκλους εργασιών των εργοληπτικών επιχειρήσεων, στη χαμηλή επιχειρηματική δραστηριότητα, στη μειωμένη ζήτηση για κατασκευαστικές επενδύσεις, στη μειωμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στις δυσκολίες δανειοδότησης / χρηματοδότησης και στις καθυστερήσεις ή και παγοποιήσεις στις πληρωμές εκτελεσθείσας εργασίας. Οι εισηγήσεις της ΟΣΕΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Ρουσιάς, για στήριξη και ανάκαμψη των κατασκευών έχουν πρόσφατα προωθηθεί εκ νέου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρμόδιους Υπουργούς, σε όλα τα πολιτικά κόμματα και έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επαφών.

Με επιστολή της στις 9 Απριλίου 2013, ανέφερε, η Ομοσπονδία είχε καλέσει τόσο το Διοικητή της ΚΤ, όσο και τον ΥΠΟΙΚ σε άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις εμπορικές τραπεζικές συναλλαγές, διότι η παρατεταμένη εφαρμογή τους, πέρα από αβεβαιότητα, δημιουργεί σοβαρότατες επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα με τη μειωμένη και ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά. Εξέφρασε την ικανοποίηση της Ομοσπονδίας για το ότι στα μέτρα της 1ης δέσμης που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 19 Απριλίου περιλαμβάνονται αρκετές προτάσεις τους, όπως η αντικατάσταση της εγγύησης συμμετοχής σε διαγωνισμούς του δημοσίου με τη δέσμευση για απόσυρση της προσφοράς και η μείωση του ύψους των εγγυητικών πιστής εκτέλεσης. Όπως επίσης, η εξαγγελία για δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενέργειες για άμεση μείωση των δανειστικών επιτοκίων, κ. ά.

Αναμένοντας, όπως είπε ο κ. Ρουσιάς, την πρακτική υλοποίηση των πιο πάνω μέτρων αλλά και της εξαγγελία της 2ης δέσμης μέτρων από μέρους του Προέδρου, η Ομοσπονδία εισηγείται, όσον αφορά τη συνεισφορά του δημοσίου στον κατασκευαστικό τομέα, την άμεση έναρξη των διαδικασιών για υλοποίηση των «ώριμων» έργων του δημοσίου, την επιτάχυνση των διαδικασιών και καταπολέμηση των καθυστερήσεων/παγοποιήσεων όσον αφορά στις πληρωμές για εκτελεσθείσες εργασίας για έργα του δημοσίου. Επίσης, την απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ και εξεύρεση άλλων μεθόδων χρηματοδότησης για την αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, έναρξη, το συντομότερο δυνατό, των κατασκευαστικών εργασιών για τη δημιουργία της απαραίτητης ενεργειακής υποδομής της Κύπρου.

Όσον αφορά την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συνεισφοράς στον κατασκευαστικό τομέα, η Ομοσπονδία εισηγείται – είπε ο κ. Ρουσιάς – παροχή οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, άλλων οικονομικών κλάδων και νοικοκυριά, για συγκεκριμένη περίοδο, με σκοπό την επένδυση σε κατασκευαστικά έργα, εισηγείται – συνέχισε – την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου υπάρχει ΦΠΑ, τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για όλες τις συναλλαγές του τομέα, τη μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, την αύξηση των αφορολόγητων ποσών και τη μείωση του χρόνου απόσβεσης.

Για έργα αναβάθμισης και συντήρησης κτιρίων, κατοικιών, γραφείων, πολυκατοικιών για ενεργειακή απόδοση, θερμομόνωση και αντισεισμικότητα, ανακαίνιση και συντήρηση, η ΟΣΕΟΚ εισηγείται παροχή κινήτρων και ριζική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, εισαγωγή του θεσμού ενιαίας αρχής ανάπτυξης και της μονοθυριδικής πρόσβασης, της επέκτασης του θεσμού του αυτοελέγχου των ιδιωτών αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, κ.ά.

Για την ενίσχυση της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας στον κατασκευαστικό τομέα, ο κ. Ρουσιάς είπε ότι προτείνουν όπως το κράτος προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου παροχής κινήτρων για εργοδότηση ανέργων, το οποίο θα δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, ανέφερε, όπως το κράτος προωθήσει την εργοδότηση Κυπρίων ανέργων επιστημόνων στην ΕΕ όπου δεν υπάρχουν Κύπριοι, με απώτερο σκοπό την άμεση και πληρέστερη πληροφόρηση για ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια. Αλλά και όπως το κράτος σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους προωθήσει τη δημιουργία συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης των ανέργων στον τομέα, αλλά και των ανέργων σε νέα θέματα και δεξιότητες που αφορούν κυρίως την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη και τις κατασκευαστικές εργασίες σχετικές με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Διαβάστε Επίσης