Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΑΚΕΛ και PTΚ εξέφρασαν τη βούλησή τους για λύση

ΑΚΕΛ και PTΚ εξέφρασαν τη βούλησή τους για λύση

-

Κόμματος (ΡΤΚ) με επικεφαλής τον αρχηγό της Οσκάν Γιορκάντζιογλου.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση και οι δύο άντρες εξέφρασαν τη βούλησή τους για λύση, με τον κ. Κυπριανού να προειδοποιεί ότι μια νέα διαδικασία θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και τον κ. Γιορκάντζιογλου να δηλώνει πως το κόμμα του θα στηρίξει τις πολιτικές των δύο ηγετών αν αυτές προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της λύσης.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι «η σημερινή μας συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου γίνονται πάρα πολλές προετοιμασίες, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ «διαχρονικά τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, λύση που θα είναι βέβαια, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη». Θεωρούμε, είπε, «ότι αυτό είναι απαραίτητο για να υπάρξει μόνιμη και σταθερή ειρήνη στο νησί μας, να υπάρξει ασφάλεια, συνταγές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του συνόλου του λαού».

Θεωρώ, είπε, «ότι οι σημερινές δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας είναι ακόμη ένας επιπρόσθετος λόγος για να επιδιώξουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό και επαναλαμβάνω ότι η σωστή λύση στο Κυπριακό θα βοηθήσει εις το να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα της οικονομίας».

«Έχουμε λοιπόν συζητήσει με το ΡΤΚ πως θα μπορούσαν τα δύο κόμματα να συμβάλουν στις προσπάθειες που θα καταβάλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση συμφωνημένης λύσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ως ΑΚΕΛ θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη η οποία εντάσσεται μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια και κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε τη θέση του ΑΚΕΛ πως «οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια και από το σημείο όπου είχαν τερματιστεί». Οποιαδήποτε ενέργεια, πρόσθεσε, «από την πλευρά της Ελληνοκυπριακής κοινότητας θα δίνει ερείσματα στην Τουρκική πλευρά να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απαίτησή της για έναρξη των διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση, θεωρούμε ότι θα είναι καταστροφική για την προσπάθεια επίτευξης λύσης στο Κυπριακό».

«Επιμένουμε λοιπόν ότι η κάθε μας κίνηση πρέπει να είναι μελετημένη, προσεχτική και να εξυπηρετεί το στόχο μας που επαναλαμβάνω είναι η επίτευξη λύσης και επανένωσης της κοινής μας πατρίδας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συναντηθεί το Εθνικό Συμβούλιο πριν από το δείπνο των δύο ηγετών ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να συνέλθει ξανά το Εθνικό Συμβούλιο πριν από το γεύμα των δύο ηγετών». Θέλω να ξεκαθαρίσω, πρόσθεσε, ότι «η αντίληψη του κ. Αναστασιάδη για το δείπνο, όπως μας έχει μεταφερθεί από τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Ντάουνερ, είναι ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί αυτό το δείπνο σε οτιδήποτε αφορά την ουσία του Κυπριακού».

«Εξ’ όσων εμείς γνωρίζουμε ο κ. Αναστασιάδης θέλει σύντομη έναρξη των διαπραγματεύσεων, εκείνο το οποίο έχει ζητήσει είναι να παραχωρηθεί ο απαραίτητος χρόνος έτσι ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητη η κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε όταν ξεκινήσει αυτή η νέα προσπάθεια να μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία».

«Ο μεγαλύτερος στόχος το δικού μας κόμματος είναι όπως αυτή η διαδικασία των συνομιλιών οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και είναι αυτό το κύριο θέμα για το οποίο έχουμε σήμερα συναντηθεί με το ΑΚΕΛ», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γιορκάντζιογλου, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ο αρχηγός του ΤΡΚ είπε ακόμη ότι «υποστηρίζουμε την έναρξη των συνομιλιών στη βάση των προηγούμενων αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Κυπριακό αλλά και τις κοινές αποφάσεις των κκ Χριστόφια και Ταλάτ , έτσι όπως αντικατοπτρίζονται την 23η Μαΐου και 1η Ιουλίου».

Αναφέρθηκε επίσης στο δείπνο που θα έχουν οι δύο ηγέτες μεταξύ τους στις 29 Μαΐου, λέγοντας ότι «θεωρούμε ότι και αυτή η συνάντηση είναι πάρα πολύ σημαντική έτσι ώστε ο κ. Αναστασιάδης να διορίσει τον ειδικό αντιπρόσωπό του όσον αφορά στις διαδικασίες για το κυπριακό πρόβλημα και να ξεκινήσουν μια διαδικασία προετοιμασίας αυτών των συνομιλιών».

Πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι και το κόμμα μας όπως και η κυπριακή πολιτική ζωή θα πρέπει αν επικεντρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης του κυπριακού προβλήματος». Εκτός από μια περιεκτική λύση του κυπριακού προβλήματος θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες θα οδηγήσουν σε χάσιμο χρόνου.

Εξέφρασε παράλληλα «τη μεγάλη μας λύπη για το γεγονός της μεγάλης κρίσης της οικονομικής η οποία πλήττει αυτή τη στιγμή την ελληνοκυπριακή πλευρά», προσθέτοντας ότι το ΡΤΚ θεωρεί πως «η λύση του κυπριακού προβλήματος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή αυτής της κακής οικονομικής κατάστασης». Εξήγησε ότι «θεωρούμε ότι και στις δύο πλευρές οι οικονομίες έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ ευάλωτες και έχουν πολύ χαμηλές αντιστάσεις στις αρνητικές εσωτερικές και τις εξωτερικές επιρροές».

«Θεωρούμε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος από τη μια θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση και την ενοποίηση των δύο οικονομιών έτσι όπως αυτές υπάρχουν σήμερα και δια μέσου αυτής της ενοποίησης θα βοηθήσει έτσι ώστε να μπορούν να αμύνονται καλύτερα στις αρνητικές επιρροές από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», είπε.

Ο κ. Γιορκάντζιογλου αναφέρθηκε «στις προοπτικές που διανοίγονται σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο για αύξηση των ξένων επενδύσεων διότι θα υπάρχει ένα πάρα πολύ διαφορετικό και πιο θετικό περιβάλλον». Εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι ώσπου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος οι αντιπρόσωποι των δύο ηγετών.

Τέλος ανέφερε ότι ως ΡΤΚ «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κινήσεις και πολιτικές των ηγετών των δύο κοινοτήτων εφόσον προσανατολίζονται προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Διαβάστε Επίσης