Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Υπ. Παιδείας παραχώρησε κονδύλι ύψους 4 εκ. ευρώ στους φοιτητές την...

Το Υπ. Παιδείας παραχώρησε κονδύλι ύψους 4 εκ. ευρώ στους φοιτητές την ακαδημαϊκή χρονιά 2012 – 2013

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 15 Μάιος 2013

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραχώρησε κονδύλι ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ προς τους φοιτητές, που φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου για το έτος 2012-2013, δήλωσε σήμερα η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Δέσποινα Μαρτίδου.

Μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου, η κ. Μαρτίδου είπε ότι τα δύο δημόσια πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), τα πέντε ιδιωτικά (το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολης και το Πανεπιστήμιο UCLAN), καθώς επίσης οι δύο Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και το Δασικό Κολέγιο) θα παραχωρήσουν επίδομα στέγασης, ύψους 1.800 ευρώ, για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 22 μόρια και άνω.

Επίσης, θα παραχωρήσουν επίδομα σίτισης, συνολικής αξίας 1.092 ευρώ, για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 18 μόρια και άνω, επίδομα αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων και εργαστηριακού εξοπλισμού, ύψους 300 ευρώ, για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 20 μόρια και άνω και επίδομα για αγορά ή αναβάθμιση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, ύψους 500 ευρώ, για το οποίο δικαιούχοι είναι οι πρωτοετείς φοιτητές που συγκέντρωσαν 17 μόρια και άνω.

Είπε ακόμα πως από σύνολο 5.108 αιτητών/φοιτητών, θα επωφεληθούν 2.809 φοιτητές παγκύπρια από την παραχώρηση των συγκεκριμένων επιδομάτων, σημειώνοντας ότι θα επωφεληθούν του επιδόματος στέγασης 826 φοιτητές, του επιδόματος σίτισης 2.645 φοιτητές, του επιδόματος αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων και εργαστηριακού εξοπλισμού 1.908 φοιτητές και του επιδόματος για αγορά ή αναβάθμιση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 697 φοιτητές.

«Η ενημέρωση όσον αφορά στους δικαιούχους φοιτητές, της διαδικασίας παραχώρησης και καταβολής των επιδομάτων θα γίνει απευθείας από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προς τους φοιτητές τους. Όσον αφορά στους Kύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, τα στοχευμένα μέτρα φοιτητικής πρόνοιας υλοποιούνται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου», σημείωσε η κ. Μαρτίδου.

Όπως ανέφερε, «η ενίσχυση της φοιτητικής πρόνοιας με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του τόπου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει ότι η δημιουργία και η ενίσχυση των υποδομών και θεσμών της φοιτητικής πρόνοιας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου, βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων».

Καταληκτικά, είπε πως «η στήριξη του θεσμού της φοιτητικής πρόνοιας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι προς όφελος όχι μόνο των φοιτητών μας, αλλά και των ιδίων των πανεπιστημίων του τόπου μας, αφού η παραχώρηση των Στοχευμένων Μέτρων Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας αποτελεί κίνητρο και βοήθεια στις οικογένειες Eυρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε να εμπιστευτούν τη μόρφωση των παιδιών τους, με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές δυσκολίες, στα κυπριακά πανεπιστήμια».

Διαβάστε Επίσης