Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΑυξητική τάση στις κρατήσεις τουριστών μετά από πάγωμα, λέει ο ACTA

Αυξητική τάση στις κρατήσεις τουριστών μετά από πάγωμα, λέει ο ACTA

-

Μάιος 2013

Από τις 15 Μαρτίου οπόταν λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup έως και σήμερα υπήρξε πάγωμα στις κρατήσεις τουριστών της τάξης του 20%, ωστόσο επιδεικνύεται αυξητική τάση η οποία αναμένεται να κρατήσει έως το τέλος Μαϊου. Από τον Ιούνιο εισερχόμαστε στην περίοδο των λεγόμενων κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και οι τουριστικοί πράκτορες αλλά και οι ξενοδόχοι θα πρέπει να παραχωρήσουν πολύ ελκυστικά πακέτα για να προσελκύσουν τουρίστες που είναι σε κάποιες περιπτώσεις μειωμένα έως και 10% .

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε διάσκεψη Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) με αφορμή τη διοργάνωση της 16ης έκθεσης «Ταξίδι 2013» που ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε στη διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βίκτωρ Μαντοβάνη πριν τις 15 Μαρτίου η ροή των κρατήσεων εισερχόμενου τουρισμού για την καλοκαιρινή περίοδο σημείωσε μια γενική αύξηση της τάξης του 10% , όμως από τις 15 Μαρτίου έως και σήμερα με επέκταση και μέχρι το τέλος Μαϊου, παρατηρείται πάγωμα. Σταδιακά όμως παρατηρείται μια αυξητική τάση, η οποία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει έως και το τέλος μήνα. Όπως δήλωσε ο κ. Μαντοβάνη, υπάρχει ελπίδα ότι από τον Ιούνιο και μετά, θα υπάρξει επάνοδος στην ροή κρατήσεων των προηγούμενων χρόνων.

«Υπάρχουν δύο ανησυχητικά φαινόμενα, το πρώτο είναι ότι χάσαμε δυστυχώς δύο πολύ κρίσιμους μήνες κρατήσεων, διότι από τις 15 Μαρτίου έως και σήμερα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μείωση της ροής των κρατήσεων γύρω στο 20% από όλες τις αγορές εκτός της Ρωσίας και υπολογίζουμε ότι αυτό το κάπως θολό τοπίο θα πάει μέχρι και το τέλος του Μάη, και το δεύτερο είναι ότι επειδή χάθηκε αυτή η περίοδος μπαίνουμε πλέον στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής του καλοκαιριού, τα last minute bookings», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντοβάνη, στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής η επιλογή βασίζεται πλέον στην τιμή και άρα ο παράγοντας αυτός έχει τεράστια σημασία για την επιλογή του ξενοδοχείου, του προορισμού, της πτήσης κτλ και δυστυχώς όπως πρόσθεσε, «υπολογίζουμε ότι έγινε μια ζημιά λόγω των γεγονότων της 15ης Μαρτίου στον τουρισμό μας, ίσως να φτάσουμε τους αριθμούς τους οποίους επιθυμούμε και αυτοί θα είναι παρόμοιοι με τους περσινούς, γιατί δεν πιστεύουμε σε αύξηση των τουριστικών κρατήσεων φέτος».

«Ενώ υπολογίζαμε σε μια αρκετά μεγάλη αύξηση των εσόδων, δυστυχώς αυτή δεν θα την έχουμε», συνέχισε.

Η χρονιά της Ελλάδας στα ταξίδια των Κυπρίων

Όπως δήλωσε ο κ. Μαντοβάνη, παρά την κρίση, οι Κύπριοι δεν φαίνεται να επηρεάζονται και φέτος θα ταξιδέψουν, με την Ελλάδα να είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, οι ενδείξεις είναι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να ταξιδέψει, να ξεσκάσει από την καθημερινότητα, τα έξοδά τους όμως θα μειωθούν. «Ο κόσμος θα πάει διακοπές, όμως με λιγότερα λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι με βάση και τα στοιχεία για τα αεροπορικά ταξίδια τον Απρίλιο, δεν καταγράφηκε τεράστια μείωση που ενδεχομένως να αναμενόταν.

Ο κ. Μαντοβάνη είπε ότι λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προσφέρουν ειδικές τιμές και ελκυστικά πακέτα για ταξίδια στο εξωτερικό. Η Ελλάδα παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι ελκυστικοί προορισμοί για παράδειγμα στην Κεντρική Ευρώπη όπου υπάρχουν διάφορα θεματικά πάρκα ( πχ. Eurodisney).

O Πρόεδρος της Επιτροπής εξερχόμενου τουρισμού του Συνδέσμου Αλέκος Παπάς δήλωσε ότι θα προσφέρονται για φέτος το καλοκαίρι αρκετές ναυλωμένες πτήσεις για τα ελληνικά νησιά (Σκίαθος, Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος), όχι όμως σε τόσο μεγάλο αριθμό όπως πέρσι λόγω της κρίσης.

Ο κ. Παπάς είπε ενδεικτικά ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να ταξιδέψει στο Ηράκλειο Κρήτης με διαμονή σε οργανωμένα διαμερίσματα για επτά βράδια με 350 ευρώ το άτομο.

Σημείο αναφοράς η Έκθεση «Ταξίδι»

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βίκτωρ Μαντοβάνη δήλωσε ότι η Έκθεση που διοργανώνεται για 16η χρονιά, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κύπρο με μεγάλη επισκεψιμότητα. Φέτος αναμένεται να επισκεφθούν την έκθεση γύρω στις 8-10,000 άτομα ενώ πέρσι οι επισκέπτες ήταν γύρω στις 14,000. Η έκθεση διοργανώνεται στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία.

Στην έκθεση που ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 19 Μαϊου και θα παραμένει ανοικτή έως και την Κυριακή, συμμετέχουν πέραν των 30 εκθετών, περιλαμβανομένων ξένων χωρών, οργανισμών ταξιδιών, αεροπορικών εταρειών, αλυσίδων κυπριακών και ξένων ξενοδοχείων, περιφερειακών τουριστικών οργανισμών Κύπρου και Ελλάδας, εταιρειών χώρων στάθμευσης και άλλων φορέων.

Ειδική θεματολογία της φετινής έκθεσης αποτελεί ο Γαστρονομικός Τουρισμός με αντιπροσώπευση από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από Ελλάδα αναμένεται να παρευρεθούν στην έκθεση για να στηρίξουν την Κύπρο και να προσφέρουν αλληλεγγύη και συμπαράσταση.

Στην έκθεση θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις για το κοινό, κληρώσεις, δώρα, αεροπορικά εισιτήρια και κρουαζιέρες. Η Πρέσβειρα Τουρισμού του ΚΟΤ, τραγουδίστρια Εύη Καπάταη θα τραγουδήσει για το κοινό την Παρασκευή.

Το εισιτήριο της έκθεσης είναι φέτος μειωμένο και ανέρχεται στα τρία ευρώ από πέντε. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. Την Παρασκευή και το Σάββατο η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 16.00 έως και τις 22.00 ενώ την Κυριακή θα είναι ανοικτή από τις 14.00.

Τα εγκαίνια θα τελέσει την Παρασκευή στις 17.00 ο Υπουργός Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Διαβάστε Επίσης