Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤην εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο...

Την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο ΕΜΣ

-

Τρίτη, 14 Μάιος 2013

ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ από το πακέτο έκτακτης δανειοδότησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη δόση θα απελευθερωθεί σε 2 εκταμιεύσεις: Η πρώτη εκταμίευση, ύψους δύο δισεκατομμυρίων, έγινε τη Δευτέρα 13 Μαΐου και η επόμενη, ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου, πριν από τις 30 Ιουνίου.

Και οι δύο δόσεις θα καταβληθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ταμειακές ανάγκες της κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

«Τα δάνεια του ΕΜΣ συμβάλλουν ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να αγοράσουν χρόνο για την Κύπρο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξαναχτίσει την οικονομία της σε υγιή βάση».

Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει συνολική βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΕΜΣ αναμένεται να συνδράμει 9 δισεκατομμύρια ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου ένα δισεκατομμύριο, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Διοικητικό του Συμβούλιο, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΤΟ ΕUROGROUP ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΣ

Το Eurogroup καλωσόρισε το βράδυ της Δευτέρας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την έγκριση της πρώτης δόσης κυπριακού μνημονίου ύψους 3 δις ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του Εurogroup που διάβασε ο Πρόεδρός του Γερούν Ντεισελμπλουμ, αναφέρεται ότι η Κύπρος έχει υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες όπως συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου για την πρώτη δόση.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης επιδοκιμάζουν τις κυπριακές αρχές για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και επαναλαμβάνει την εκτίμηση και κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Κύπριοι πολίτες.

Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση των ανεξάρτητων αξιολογήσεων για το ξέπλυμα χρήματος. Όπως αναφέρει, τα μέρη της τρόικα έχουν υποβάλει έκθεση με τα βασικά ευρήματά τους στο Εurogroup και συστάσεις για διόρθωση των ανεπαρκειών, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο σχέδιο δράσης κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τον οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ των οργάνων της τρόικας και των Κυπριακών Αρχών στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης.

Η έκθεση για το ξέπλυμα που υποβλήθηκε, δείχνει ότι το νομικό πλαίσιο είναι κατάλληλο αλλά υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του. Η τρόικα θα εντοπίσει όλα τα κενά στο πλαίσιο ενός σχεδίου σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Αναφέρει ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού και είναι σημαντικό να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντεισελμπλουμ, η έκθεση για το ξέπλυμα χρήματος που υποβλήθηκε, δείχνει ότι το νομικό πλαίσιο είναι κατάλληλο αλλά υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.

Από την πλευρά του απαντώντας σε ερώτηση για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν τόνισε ότι η άρση τους θα γίνει όταν καταστεί δυνατόν, αλλά προς το παρόν, όπως είπε, είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα φύγουν κεφάλαια. Νομίζω, ότι είναι σημαντικό σταδιακά να αρθούν οι περιορισμοί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει μαζική έξοδος κεφαλαίων, κατέληξε ο κ. Ρεν.

Διαβάστε Επίσης