Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ πρώτη δόση του προγράμματος για την Κύπρο στο σημερινό Eurogroup

Η πρώτη δόση του προγράμματος για την Κύπρο στο σημερινό Eurogroup

-

Μάιος 2013

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ MONEYVAL ΚΑΙ ΤΗΝ DELOITTE ΙΤΑΛΙΑΣ «ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ»

Συνέρχεται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο ύψους €3 δις.

Η δόση θα καταβληθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο, ύψους €2 δις, θα δοθεί στα μέσα Μαΐου, ενώ το δεύτερο ύψους 1 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί στο τέλος Ιουνίου.

Στη συνεδρία θα τεθεί και η έκθεση για την έρευνα που διενεργήθηκε από την Moneyval και την Deloitte Ιταλίας «για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Συνολικά, το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κύπρου ανέρχεται στα €10 δις, εκ των οποίων τα €9 δις θα καταβληθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το €1 δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει την συνεισφορά του ταμείου στο πρόγραμμα την Τετάρτη, 15 Μαΐου.

Ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, είπε ότι η πρώτη εκταμίευση θα γίνει σύντομα, χωρίς να καθορίσει το ύψος της πρώτης δόσης της συνεισφοράς του ΔΝΤ.

Διαβάστε Επίσης