Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΤΟ 26ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ έρχεται!

ΤΟ 26ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ έρχεται!

-

src=”/images/arthrografia/festival_edon.jpg” width=”482″ height=”401″ alt=”festival edon”/>Όπως ανακοινώθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ στην 3η Σύνοδο του, αποφάσισε τη διοργάνωση του 26ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ). Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 και 5 Ιουλίου στο φεστιβαλικό χώρο της Τάφρου της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία.

Ο Γ.Γ της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος αναλύοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διοργανωθεί το 26ο Φεστιβάλ ανέφερε:

“Σε αυτή τη μεγαλειώδη γιορτή και πρωτοπόρα παρέμβαση της νεολαίας, εκατοντάδες εθελοντές της Οργάνωσης, με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και ενθουσιασμό θα αποδείξουν στην πράξη, για ακόμη μια φορά, πως η νέα γενιά όταν εμπνέεται και διαπαιδαγωγείται με ιδανικά πανανθρώπινα και αντιστάσεις έχει και γυρνά την πλάτη σε όλα τα σάπια και δημιουργεί ποιοτικό πολιτισμό και ξέρει να οργανώνεται, να αγωνίζεται και να οραματίζεται.

Σε αυτό το μοναδικό κορυφαίο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός, γεμάτο ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, νέοι και νέες θα δημιουργήσουν, θα παράξουν πολιτισμό, νέοι που πιστεύουν στη ζωή, που πιστεύουν στην προοπτική και την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Νέοι και νέες που δεν μοιρολατρούν, δεν ηττήθηκαν, έχουν το βλέμμα και την πίστη σ’ ένα άλλο κόσμο, που δεν είναι απλώς εφικτός αλλά αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Τον κόσμο της αγνότητας, της ανθρωπιάς, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το Φεστιβαλικό κίνημα θα ξεκινήσει με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο σε συνοικίες, σε χωριά, σε πόλεις, σε κάθε επαρχία δίνοντας βήμα έκφρασης σε μια πλειάδα από μουσικά, χορευτικά και θεατρικά ερασιτεχνικά και μη, συγκροτήματα.

Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι: «Οργάνωση – Αντίσταση – Προοπτική με τη Νεολαία για το Λαό μας». Διατρανώνουμε το μήνυμα της Οργάνωσης, για εγρήγορση, αναζωογονώντας την αγωνιστική διάθεση της νεολαίας, φωτίζοντας το δρόμο της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, της ρήξης με το κατεστημένο, την αντίδραση και το συμβιβασμό με όλα όσα δολοφονούν τα οράματα της νέας γενιάς και συνθλίβουν τα ιδανικά και τις αξίες της. Πιστεύουμε στη νεολαία και παλεύουμε για τη νεολαία.

Αντιστεκόμαστε στο μνημονιακό ζυγό, σε αυτούς που εξυπηρετούν αυτό το άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα, που ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους, τις σειρήνες της απάθειας και της υποταγής. Αντιστεκόμαστε στον κάλπικο κόσμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στις επιβουλές του ιμπεριαλισμού, στην ένταξη της μοιρασμένης μας πατρίδας σε οργανισμούς του ΝΑΤΟ. Αντιστεκόμαστε στη μαζική υποκουλτούρα που βλάπτει σοβαρά τη νοημοσύνη μας, αντιστεκόμαστε στα τηλεοπτικά υποπροϊόντα, την αποχαύνωση, την ψευτιά και την υποκρισία. Αντιστεκόμαστε σε όλους αυτούς που θέλουν τους νέους να είναι πιονάκια του συστήματος, να μην έχουν άποψη, να είναι άβουλα όντα, να μην ενδιαφέρονται για την πολιτική και την κοινωνία και ότι τους πλασάρουν να το αποδέχονται.

Δίνουμε διέξοδο με δημιουργική διάθεση, στην πρωτοβουλία, στον αυθορμητισμό, στο ριζοσπαστισμό της νεολαίας απορρίπτοντας τα μνημόνια της λιτότητας, της ανέχειας, της ανεργίας και της φτώχειας. Δεν χωρεί υποταγή, όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος. Εμείς δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα σηκώσουμε ανάστημα στην εκμετάλλευση, την αδικία, την καταπίεση, στους εκβιασμούς και την πλύση εγκεφάλου. Το βάρβαρο και αντιλαϊκό μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος. Η Τρόικα ενδιαφέρεται πώς θα πάρει πίσω τα δανεικά της τοκογλυφικά «προικισμένα» λεφτά, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση άδραξε της ευκαιρίας να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες – ακραίες πολιτικές. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος τους: να γονατίσουν και να αφαιμάξουν το λαό, να τον καταστήσουν όμηρο στα συμφέροντα τους για τις επόμενες δεκαετίες. Επίσης, τυχόν παραμονή μας στο μνημόνιο θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του Φυσικού Αερίου. Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ζήσει ο λαός μας πολύ καλύτερα υπάρχουν στην Κύπρο. Αυτό που χρειάζεται είναι αποδέσμευση από τη λεηλασία του μνημονίου. Γιατί άραγε οι Κυβερνώντες δεν συζητούν καν για εναλλακτική πρόταση; Λύση υπέρ του Λαού υπάρχει; Κι αν υπάρχει, γιατί δεν τη συζητούν; Για ποια δημοκρατία μιλούν; Τι τους φοβίζει; Μήπως η βούληση του λαού; Δημοκρατία σημαίνει διάλογος. Δε σημαίνει υποτασσόμαστε σε μνημόνια και εκχωρούμε την κυριαρχία μας. Μια εναλλακτική επιλογή είναι η συντεταγμένη έξοδος μας από το Ευρώ. Αυτή η πρόταση εκτιμούμε ότι δίνει προοπτική για τον τόπο και δεν υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Γι’ αυτούς που κτίζουνε το αύριο κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ποτέ δεν είναι αργά. Μοναδικός μας γνώμονας ήταν και παραμένει πάντοτε η υπεράσπιση των συμφερόντων της νεολαίας και του λαού μας.

Καλούμε τη νέα γενιά σε συστράτευση και σε συνεργασία, σ’ ένα πλατύ μέτωπο όλων των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν αυτούς που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μιζέρια και την καταστροφή. Τα όνειρα μας δεν βγαίνουν ούτε σε πλειστηριασμό, ούτε «κουρεύονται» κ. Αναστασιάδη και «εταίροι» της Ε.Ε.

Μέσω του φεστιβάλ θα διατυπώσουμε τις αρχές λύσης του Κυπριακού, αντιπαλεύοντας την κατοχή και τη διχοτόμηση. Υπερασπίζοντας τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, παλεύοντας για επαναπροσέγγιση και κοινό αγώνα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ για την επανένωση της πατρίδας μας, ενάντια στον εθνικισμό – σοβινισμό, το φασισμό και τη μισαλλοδοξία.

Το περιεχόμενο του Φεστιβάλ

Στο πολιτιστικό μέρος του 26ου ΠΦΝΦ θα υπάρχει ζωντανό πρόγραμμα σε τέσσερεις σκηνές:

  • Στην κεντρική σκηνή που θα φιλοξενήσει τις μεγάλες συναυλίες.

3 Ιουλίου:Σε μια μοναδική μουσική παράσταση, θα έχουμε μαζί μας το μουσικό σχήμα Locomondo. Μια βραδιά αφιερωμένη στην πάλη των νέων κατά των εξαρτήσεων, θα ταξιδέψουμε σε ρυθμούς Reggae και Latin σε συνδυασμό με ελληνικό στίχο και με στοιχεία από ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Στις 4 Ιουλίου: Ο αιώνιος έφηβος Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα γυρίσει το χρόνο πίσω 40 χρόνια κάνοντας αναδρομή από το χθες στο σήμερα θυμίζοντας μας όλα τα αξέχαστα κομμάτια του.

Στις 5 Ιουλίου: Η μουσική πανδαισία έρχεται να κλείσει με 4 σπουδαίους καλλιτέχνες που θα ενώσουν τις φωνές τους. Ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο, ερμηνεύοντας λαϊκά τραγούδια του Μικρούτσικου αλλά και διάφορα άλλα λαϊκά τραγούδια με πολιτικό πρόσημο.

  • Στη λαϊκή σκηνή που θα φιλοξενηθούν λαϊκά, ρεμπέτικα, κυπριακά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, αλλά και παραδοσιακοί χοροί.

  • Στην παιδική σκηνή που θα λειτουργήσει ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους με χορούς και θέατρο.

  • Στην μπουάτ που θα φιλοξενήσει ερασιτεχνικά μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα, θεατρικά μονόπρακτα και ντοκιμαντέρ.

Κάθε μέρα, ο χώρος του Φεστιβάλ θα γίνεται χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αναζήτησης, μέσω των συζητήσεων, αλλά και των θεματικών κέντρων. Η μικρή Πολιτεία θα αποτελείται από:

– τη Διεθνούπολη με τη συμμετοχή δεκάδων Οργανώσεων του εξωτερικού,

– το Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι,

– το Στέκι Νέων Εργαζομένων

– το περίπτερο της Εφημερίδας «ΝΕΟΛΑΙΑ»,

– το Δικοινοτικό Στέκι με τη συμμετοχή Τ/κ Οργανώσεων Νεολαίας,

– τα περίπτερα φιλοξενίας εθελοντικών Οργανώσεων,

– τη Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης,

– την Έκθεση Βιβλίου,

– το Παζαράκι.

Στο χώρο θα λειτουργήσουν θεματικά κέντρα μέσα από τα οποία θα δίνεται η πολιτική μας πρόταση. Στην προβολή των θέσεων και των διεκδικήσεων της Οργάνωσης μας για δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, της πάλης για την επίλυση των προβλημάτων της κυπριακής νεολαίας, για αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η μάστιγα των εξαρτησιογόνων ουσιών, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, την νεανική παραβατικότητα και το χουλιγκανισμό.

Επιτρέψτε μου να ισχυριστώ ότι, εάν υπάρχει μια Οργάνωση νεολαίας η οποία κρατά ψηλά τον ελληνικό και κυπριακό πολιτισμό αυτή είναι η ΕΔΟΝ! Ακόμη και η τιμή εισόδου έχει για εμάς τη δική της σημασία. Στόχος μας δεν είναι το κέρδος, ούτε ο πολιτισμός να αποτελεί προνόμιο των λίγων και εκλεκτών. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΔΟΝ, για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί, προσφέροντας στη νεολαία και γενικότερα στο λαό την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτό το μεγάλο πολιτιστικό υπερθέαμα με την πολύ χαμηλή τιμή εισόδου των 20 ευρώ μόνο και για τις τρεις νύχτες, ενώ η είσοδος για κάθε βράδυ είναι μόλις 15 ευρώ. Για παιδιά κάτω των 12 ετών θα είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες, για το πρόγραμμα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ θα δοθούν τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε Επίσης