Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:Τελικά, πόσες θυσίες για το ευρώ; - Tης Μαρίας Πελεκάνου

ΓΝΩΜΕΣ:Τελικά, πόσες θυσίες για το ευρώ; – Tης Μαρίας Πελεκάνου

-

2014

Αν σκανδαλώδες είναι να καταγράφονται οι πραγματικότητες, τότε πιο σκανδαλώδες είναι παρά τα όσα περνά ο λαός μας να συνεχίζουν ορισμένοι συνειδητά να πουλούν παραμύθια ότι η λύση στα προβλήματα της οικονομίας βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην επιλογή του μνημονίου. Δυστυχώς, αν αναγκάζομαι να γράφω έτσι, να εκφράζομαι με αυτό τον τρόπο, το ύφος, τις λέξεις, είναι γιατί έχω πλέον κουραστεί η γενιά μας να μεγαλώνει με παραμύθια και μύθους.

Μύθος πρώτος: Ένταξη στην Ε.Ε. θα είναι καταλύτης για την λύση του Κυπριακού. Η επι του εδάφους πραγματικότητα απαντά.

Μύθος δεύτερος: Στην Ε.Ε. θα τρώμε, λίγο-πολύ, με χρυσά κουτάλια. Τα 28 εκατομμύρια ανέργων στην Ε.Ε. υποθέτω είναι η απάντηση.

Μύθος τρίτος: Σε όλη τη διάρκεια της προενταξιακής πορείας, η θεώρηση πως τα οικονομικά της χώρας είχαν ουσιαστική διαφορά, οδήγησαν μόνο να συνεισφέρουμε στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Σίγουρα οτι καταλήξαμε σήμερα σε ένα μνημόνιο με επαχθείς όρους, με κούρεμα καταθέσεων και διάλυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων πέντε χρόνων.

Μύθος τρίτος και πιο πρόσφατος: Με το μνημόνιο όσο οδυνηρές πρόνοιες και να έχει, θα καταφέρουμε να έχουμε ανάπτυξη. Η αύξηση της ανεργίας κατά 2,500 άτομα μόνο τον μήνα Μάρτιο, δηλαδή μετά το κούρεμα, είναι υποθέτω η απάντηση. Οι θέσεις εργασίας των €500 και €600 δεν θα φέρουν ανάπτυξη.

Και επανέρχομαι στο πρώτο σημείο: Καταγραφή πραγματικοτήτων. Ποιος ισχυρίζεται ότι έξοδος αυτή τη στιγμή από το μνημόνιο, το ευρώ, δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες; Θα έχει και πολλές μάλιστα. Ποιος, όμως, από όλους που στηρίζουν μετά μανίας την επιλογή μνημονίου μίλησε μέχρι σήμερα και κατέγραψε τις πραγματικά αρνητικές και σε βάθος χρόνου επιπτώσεις του;

Ότι δηλαδή, για παράδειγμα:

Προσπαθούν με την νέα πρόνοια στο μνημόνιο Αναστασιάδη να σκοτώσουν την πιο ουσιαστική και χειροπιαστή ελπίδα του λαού και του τόπου μας για ανάκαμψη. Ότι, δηλαδή, η διαχείριση του φυσικού αερίου δεν είναι πλέον στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μεταφέρεται σε διεθνή οργανισμό με πρόσχημα την εμπειρογνωμοσύνη του για διεθνή στρατηγική.

Σύσσωμοι δε, επιχειρηματολογούν ότι το μνημόνιο είναι η κατάληξη της κακής διαχείρισης, κ.ο.κ των προηγούμενων. Το ενοχλητικό όμως, με όλους αυτούς που προσπαθούν να καναλιάσουν την σκέψη μας, να μας πείσουν ότι ένας τρόπος σκέψης είναι ο σωστός, η αλήθεια είναι μια και αυτή είναι η δική τους, είναι πως ξεχνούν:

Ότι οι ίδιοι μεταξύ 2009 και αρχές του 2011 στέρησαν €345 εκ. έσοδα από το κράτος με νομοσχέδια που καταψήφισαν και προτάσεις νόμου που προωθούσαν[1]. Πισωγύρισαν συνειδητά κάθε αναπτυξιακή πολιτική που ήταν στα σκαριά.

Ότι οι εμπορικές τράπεζες αντί να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια, ξόδεψαν τα €3 δις, για τα οποία δόθηκε εγγύηση από το κράτος, στην αγορά ελληνικών ομολόγων της δευτερογενούς αγοράς. Με απούσα την τότε εποπτική αρχή (Κεντρική Τράπεζα).

Κατά συνέπεια κ. Αντωνίου αφού «οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν με τον τρόπο που προβλέπουν οι ίδιες και όχι με χατίρια όπως νομίζει το ΑΚΕΛ», παρά να αναζητάτε συνεχώς τις παγίδες, τις συνομωσίες του ΑΚΕΛ, πρώτα διαβάστε τις πρόνοιες του μνημονίου που συνομολόγησε η Κυβέρνηση που στηρίζετε, για να καταλάβετε του ασκούς του Αιόλου που άνοιξε. Μετά διαβάστε και την μελέτη του ΑΚΕΛ.

«Βραχυκύκλωμα» στην δημόσια συζήτηση δεν προκαλούν οι απόψεις και η κατάθεση εναλλακτικών. Οι μονόλογοι σας, όμως, που με βάναυσο τρόπο παραμορφώνουν την αλήθεια και από τότε … στηρίζουν λύσεις που προτείνουν οι εκτός Κύπρου είναι η παγίδα, όπως το λέτε. Η ευρωπαική/γερμανική πραγματικότητα της δικής σας Αγκέλας είναι που κατάντησε την Ένωση στα σημερινά αδιέξοδα. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα λοιπόν, με αυτά τα διεθνή και εσωτερικά δεδομένα, όπως γράφει και ο κ. Μιχαηλίδης, να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και κυριαρχία μας. Πως, όμως, όταν στην διαπραγμάτευση για το μνημόνιο η δική μας κυβέρνηση έδειξε όλη την ευελιξία της να κάνει εκπτώσεις; Από εκεί παίρνουν θάρρος οι Τούρκοι και το ΝΑΤΟ να μιλούν.



[1]Για τα έτη 2011 – 2013 στάληκε σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, κατά συνέπεια με την επίσημη απάντηση του θα έχουμε πλήρη εικόνα

Διαβάστε Επίσης