Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΑΚΕΛ: Η εποχή των κενολογιών και των ανέξοδων διακηρύξεων περί ισότητας έχει...

ΑΚΕΛ: Η εποχή των κενολογιών και των ανέξοδων διακηρύξεων περί ισότητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί

-

σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε χθές ο υπεύθυνος του Γραφείου Ευρωπαϊκών θεμάτων της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Κώστας Χριστοδουλίδης, επ’ ευκαιρείας την ημέρα της διακήρυξης Σιούμαν για την ΕΕ, προσθέτωντας ότι Οι λαοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνουν στο πετσί τους μια κρίση που τους θυματοποιεί ενώ τα μονοπώλια ιδιοποιούνται ολοένα και περισσότερο τα κέρδη”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους λαούς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ειδικά στους εργαζόμενους και σε όσους υποφέρουν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οι κυρίαρχοι κύκλοι και το ίδιο το σύστημα προωθούν.

Η εποχή των κενολογιών και των ανέξοδων διακηρύξεων περί ισότητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι λαοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνουν στο πετσί τους μια κρίση που τους θυματοποιεί ενώ τα μονοπώλια ιδιοποιούνται ολοένα και περισσότερο τα κέρδη.

Η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι, τα μεσαία στρώματα του λαού συνθλίβονται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας, απορύθμισης του εργατικού δικαίου με στόχο την φτηνή εργασία, την εκμετάλλευση της εφεδρείας των ανέργων και μιας εις βάθος επίθεσης στην κοινωνική πολιτική των κρατών.

Ο κυπριακός λαός, εννέα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και πέντε από την ένταξη μας στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη, έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση που συνδυάζει όλα τα εργαλεία του νεοφιλελεύθερου απάνθρωπου μοντέλου που εφαρμόζεται αλλού και ειδικά στις χώρες υπό Μνημονιακό ζυγό. Αυτή η επίθεση εισαγάγει για πρώτη φορά στην σύγχρονη εποχή την κατάσχεση καταθέσεων και την αποψίλωση των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων που βρίσκονταν στις δύο πιο μεγάλες Τράπεζες της Κύπρου. Υπαγάγει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Τρόικα και στην ΕΚΤ. Καταπνίγει την οικονομία του τόπου και επιβάλλει την αυτοχρηματοδότηση.

Σημειώνουμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στη φιλοσοφία με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: από τη μια σειρά κρατών στην ΕΕ για χρόνια παραβίαζε χωρίς «τιμωρία» τις Συνθήκες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Γερμανίας και της Γαλλίας τα κριτήρια για το έλλειμμα, ενώ παράλληλα είχε επιτραπεί η επιλεκτική ενίσχυση Τραπεζικών κολοσσών κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τις Κρατικές Ενισχύσεις. Από την άλλη απαγορεύουν στα κράτη της περιφέρειας να στηρίξουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους, όπως για παράδειγμα τις Κυπριακές Αερογραμμές, επικαλούμενοι την ίδια νομοθεσία που η ΕΕ παραβίασε συλλήβδην.

Το ΑΚΕΛ, έχει επιβεβαιώσει με την αγωνιστική του στάση στο Ευρωκοινοβούλιο την βασική του θέση για πάλη ενάντια στις πολιτικές απορρύθμισης οι οποίες εδώ και χρόνια προωθούνται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών σε αρμονία με ισχυρά κράτη μέλη. Υπενθυμίζουμε τις Θέσεις για το 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ στις οποίες περιλαμβάνονται δύο βασικές εκτιμήσεις που δυστυχώς η ίδια η εμπειρία που βιώσαμε στην Κύπρο τις επιβεβαιώνει. Καταγράφαμε στις 25 Νοεμβρίου του 2010 δύο βασικές τάσεις:

  1. 1.«Τα τελευταία χρόνια οι κυρίαρχοι κύκλοι, προώθησαν σθεναρά, σειρά αποφάσεων με χαρακτηριστικό τους την πίεση για απορρύθμιση της εργασίας και των υπηρεσιών, την περαιτέρω απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».
  2. 2.«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αντί να συμφωνηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλαγή πλεύσης και περιεχομένου φαίνεται να βαδίζουμε σε μια εποχή περαιτέρω σκλήρυνσης του Συμφώνου Σταθερότητας και των λογιστικών κριτηρίων με εμπλοκή μάλιστα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των επαχθών όρων που το συνοδεύουν. Το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με αυτές τις πολιτικές και προβάλλει ένα διαφορετικό όραμα».

Ας εξάγει ο λαός τα συμπεράσματα του από το πόσο επιβεβαιώθηκαν εκείνες οι δυνάμεις που περιέγραφαν την ΕΕ ως οικογένεια ισότητας και δικαιοσύνης ή οι δυνάμεις, του ΑΚΕΛ προεξάρχοντος, που υπογράμμιζαν την ανάγκη προσήλωσης στον στόχο για μια άλλη Ευρώπη, της ειρήνης της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ευρώπη των λαών.

Τέλος υπογραμμίζουμε ότι επίκαιρη είναι η εναλλακτική πρόταση για έξοδο από το Μνημόνιο που το ΑΚΕΛ κατέθεσε προς δημόσια συζήτηση. Αφορισμοί που στηρίζονται σε ανέξοδες σοφιστείες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με μια εις βάθος συζήτηση, στη βάση του σεβασμού στην διαφορετική άποψη, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και του συνόλου του λαού μας. Μόνο έτσι ο λαός μας θα αξιοποιήσει τα διδάγματα που άντλησε.

Διαβάστε Επίσης