Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαρέμβαση Λήδας Κουρσουμπά για προβολή από ΜΜΕ 10χρονου παιδιού από Ρουμανία

Παρέμβαση Λήδας Κουρσουμπά για προβολή από ΜΜΕ 10χρονου παιδιού από Ρουμανία

-

Μάιος 2013

Η προβολή παιδιών από τα ΜΜΕ πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πάντοτε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων κάθε παιδιού του οποίου η περίπτωση προβάλλεται, ώστε η προβολή να μην προκαλέσει περαιτέρω ζημιά, πόνο και στιγματισμό για το παιδί.


Αυτό υπογράμμισε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, η οποία έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη μαζί με τον Διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Νεόφυτο Επαμεινώνδα, σε σχέση με την προβολή από τα ΜΜΕ 10χρονου παιδιού από τη Ρουμανία.

«Θα πρέπει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διάγουμε, τα παιδιά οικογενειών, που βιώνουν δραματικές προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, να μην αποτελούν προϊόν προς κατανάλωση», ανέφερε η κ. Κουρσουμπά.

Σημείωσε ότι ο τρόπος προβολής του παιδιού δεν διασφάλισε την προστασία της ταυτότητας, της ιδιωτικής του ζωής καθώς και της αξιοπρέπειάς του, ενώ παράλληλα το γεγονός ότι το παιδί κλήθηκε επανειλημμένα να μιλήσει για τις τραυματικές εμπειρίες και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσής του, οδηγεί σε επαναθυματοποίησή του, με ενδεχόμενες συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, των οποίων η έκταση και οι συνέπειες στη μελλοντική του ζωή δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν στο παρόν στάδιο.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ΜΜΕ θα έπρεπε, ενεργώντας εποικοδομητικά, μέσα από τεκμηριωμένα ρεπορτάζ να είχαν ασχοληθεί εκτενώς με το κατά πόσον το κράτος ανταποκρίθηκε ή όχι στη ευθύνη του να προστατεύσει το παιδί και ειδικότερα γιατί δεν λειτούργησε η θεσμοθετημένη διαδικασία όπου η Αστυνομία οφείλει να ενημερώσει τις Υ.Κ.Ε. μετά από τέτοιας φύσεως καταγγελίες ή αν η Αστυνομία το έπραξε πώς λειτούργησαν οι Υ.Κ.Ε, ασκώντας πίεση με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης και την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Επίσης, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι τα ΜΜΕ έπρεπε να ασχοληθούν με τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια και το παιδί βρέθηκαν στο δρόμο και με την αυθαίρετη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη, εξετάζοντας τη νομική πτυχή του θέματος, ώστε να συμβάλουν στη μη επανάληψη παρόμοιων συμπεριφορών.

Τα ΜΜΕ, συνέχισε, πρέπει να έχουν την αρχή της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού ως ένα από τα βασικά κριτήρια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων όπου τα θέματα που παρουσιάζουν αφορούν παιδιά, εμπλέκονται παιδιά ή απευθύνονται σε παιδιά και ιδιαίτερα τον τρόπο που παρουσιάζουν αυτά τα θέματα και να προστατεύουν την ταυτότητα των παιδιών στα θέματα που παρουσιάζουν.

Διαβάστε Επίσης