Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΜε πολιτικό υπόβαθρο πήρε αποφάσεις για την Κύπρο η ΕΕ, δηλώνει ο...

Με πολιτικό υπόβαθρο πήρε αποφάσεις για την Κύπρο η ΕΕ, δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

-

προς τις οικονομικές δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες για ταχεία ανάκαμψη, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε ομιλία του προς την παροικία του Λονδίνου στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε την ΕΕ ότι τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει αποφάσεις που επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο δεν λήφθηκαν μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και με πολιτικό υπόβαθρο, «κάτι που επιβεβαιώνει πως λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά». Όπως ανέφερε, τις τελευταίες δύο μέρες η ΕΕ αποφάσισε να δώσει παράταση στη Γαλλία και Ισπανία για την υλοποίηση των καθορισμένων στόχων, χωρίςς επιπρόσθετους όρους. «Στη δική μας περίπτωση άλλο τόσο απλά αποφάσισαν σε μια νύχτα να καταστρέψουν την κυπριακή οικονομία», είπε.

Όπως πρόσθεσε, από τον Ιούνιο του 2012 που εκλήθη η τρόικα λόγω των αναγκών των κυπριακών τραπεζών και μέχρι το Φεβρουάριο ακολουθούταν μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνονταν για την Κύπρο. «Όλες οι συζητήσεις έως τότε χαρακτηρίζονταν από δύο στοιχεία που μετά διαφοροποιήθηκαν άρδην, ότι δηλαδή η τρόικα θα κάλυπτε ολόκληρο το ποσό για τη στήριξη της οικονομίας, δηλαδή17,5 δισ. ευρώ όπως υπολογιζόταν τότε και δεύτερον ότι τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης θα παραχωρούνταν από την ΕΕ. Αυτά τα δεδομένα άλλαξαν και οδήγησαν στη λήψη των συντριπτικών, καταστροφικών αποφάσεων για την κυπριακή οικονομία», είπε ο κ. Κυπριανού.

Θέλοντας να απαντήσει στην ερώτηση που όπως είπε τίθεται σχετικά με το γιατί διαμαρτύρεται το ΑΚΕΛ, αφού ήταν αυτό που έφερε την τρόικα στην Κύπρο, απάντησε ότι το κόμμα του είχε ξεκαθαρίσει πως η τρόικα είχε έρθει για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένο πλαίσιο και αυτό δεν σήμαινε ότι θα αποδεχόταν οποιαδήποτε μέτρα αν κρίνονταν καταστροφικά για την οικονομία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Επίτροπου Όλι Ρεν ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού αντέτεινε ότι δεν ήταν η κυπριακή Κυβέρνηση που οδήγησε στην καθυστέρηση στη συμφωνία. Επικαλέστηκε προς τούτο έγγραφα, όπως επιστολή της 11ης Μαρτίου προς ομάδα Γερμανών βουλευτών από τον Υφυπουργό Οικονομικών Σέφεν Καμπέτερ, στην οποία σημειώνονταν τρία στοιχεία. Αρχικά πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο, κάτι που, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, επιβεβαιώθηκε από την έρευνα της Moneyval, αποδεικνύοντας ότι ο σχετικός θόρυβος ήταν μεγάλο ψέμα που στόχευε στην επιβολή απαράδεκτων μέτρων κατά της κυπριακής οικονομίας. Δεύτερον, ότι δεν υπογράφηκε προηγουμένως το μνημόνιο γιατί η γερμανική Κυβέρνηση διαφωνούσε με το περιεχόμενό του, μαρτυρώντας το λόγο της καθυστέρησης υπογραφής. Τρίτον, ότι μέχρι την ημέρα της επιστολής (11 Μαρτίου) δεν είχε τεθεί θέμα κουρέματος των καταθέσεων, το οποίο πρώτη φορά τέθηκε επίσημα το απόγευμα της 15ης Μάρτη, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δέχεται πως ο κ. Αναστασιάδης είχε το πιστόλι στον κρόταφο στη συνεδρία του Eurogroup. «Επρεπε να τον σεβαστούν πολύ περισσότερο, ήταν οι φίλοι του που είχαν έρθει να τον στηρίξουν προεκλογικά», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος είχε διέξοδο. «Μπορούσε να πει κάτι απλό: “είμαι Πρόεδρος εδώ και 14 ημέρες, είναι η πρώτη μας συνάντηση, αυτά απαιτούν έγκριση από τη Βουλή και δεν έχω διαβουλευτεί με τα κόμματα. Αφήστε να πάω πίσω και να επιστρέψω τη Δευτέρα για να συνεχίσω”. Αν δεν το δέχονταν θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τους ηγέτες για τη λήψη συλλογικής απόφασης. Επέλεξε να αποφασίσει ο ίδιος και να αναλάβει ακεραία την ευθύνη», είπε ο κ. Κυπριανού.

Αφού αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, ανέφερε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση του μνημονίου σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 αλλά επιδείνωσή του. Παρέπεμψε σε πέντε σημεία: το κούρεμα των καταθέσεων «που κατέστρεψε τον τραπεζικό τομέα σε μια νύχτα», τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μόνιμη αύξηση του εταιρικού φόρου, την αύξηση στους τόκους των καταθέσεων από 15% σε 30% και τις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων. «Όλα αυτά προστίθενται στα όσα είχαν υιοθετηθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2012, αλλά είναι μόνο η αρχή του δρόμου», σχολίασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Εκτίμησε ότι από τη στιγμή που κατά γενική ομολογία οι αποφάσεις του Eurogroup σε σχέση με Κύπρο είναι χειρότερες από τις άλλες χώρες με μνημόνια, πρέπει να αναμένουμε χειρότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στο νησί, όπως φαίνεται και από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. «Κάθε φορά που χάνονται οι στόχοι, όπως στην Ελλάδα, η τρόικα θα απαιτεί πιο επαχθή μέτρα για να καταβληθεί η δόση», ανέφερε.

Στο ερώτημα γιατί κατατίθεται τώρα η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι επί Κυβέρνησης Χριστόφια τα μέτρα που απαιτούνταν από την Κύπρο ήταν επαχθή, αλλά το κόμμα θεωρούσε ότι μπορούσαν να γίνουν ανεκτά και να επικρατήσει η λογική, κάτι που δεν έγινε. «Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές, στο σημείο που έχουμε φτάσει η όποια άλλη επιλογή θα είναι το ίδιο οδυνηρή για το λαό. Αλλά πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με γνώμονα το αν θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι ή αν θα μας επιβάλλουν κάποιοι άλλοι τις αποφάσεις για τα ζητήματα που μας αφορούν και για το πώς θα μπει η οικονομία σε πορεία ανάκαμψης», είπε.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε δίνει πολύ περισσότερες προοπτικές και ελπίδα για σύντομη ανάκαμψη με την προϋπόθεση ότι θα βγούμε από το μνημόνιο. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες αλλά υπάρχουν και λύσεις σε αυτή την οδό. Ξέρουμε ότι η πρόταση για έξοδο από το μνημόνιο εμπερικλείει κάποιους κινδύνους, για αυτό την έχουμε δημοσιεύσει ζητώντας συζήτηση», είπε ο κ. Κυπριανού.

Επέκρινε αυτούς που «προσπαθούν να χλευάσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ», χωρίς να έχουν διατυπώσει ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα. Τους κατηγόρησε για κινδυνολογία και καταστροφολογία την ώρα που η κατάσταση δεν επιτρέπει «συνθήματα και καταστροφολογία».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ανέφερε ότι στις σημερινές συνθήκες έχει τεράστια σημασία να βρεθεί λύση, όχι όμως οποιαδήποτε λύση. «Δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας», δήλωσε. Εξέφρασε ανησυχία ότι οι ισχυροί του πλανήτη στοχεύουν σε μια λύση που θα επιβληθεί με αξιοποίηση από την πλευρά τους των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο. «Χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εμείς θα καταθέσουμε τη θέση μας στο Εθνικό Συμβούλιο και θα επιμείνουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πως το πλαίσιο της λύσης θα είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει το 1977. Να αποφύγουμε πειραματισμούς είτε στη διαδικασία είτε στην ουσία του Κυπριακού. Αν εμείς αμφισβητήσουμε το πλαίσιο και εγκαταλείψουμε όσα έχουν συμφωνηθεί με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τότε η τουρκική πλευρά δε θα νιώθει καθόλου δεσμευμένη για οτιδήποτε, αλλά αντιθέτως θα θέσει παράλογες απαιτήσεις της στο τραπέζι», είπε.

Αναφέρθηκε στη δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρασμούσεν για το φυσικό αέριο και εξ’ αφορμής απέκρινε την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να καταθέσει αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, λέγοντας ότι τρέφουν αυταπάτες όποιοι νομίζουν ότι σε ενδεχόμενη σύγκρουση Κύπρου-Τουρκίας το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την Κύπρο. «Οι φίλοι του Προέδρου Αναστασιάδη τον πρόδωσαν μία φορά – αν τον προδώσουν δεύτερη φορά στο Κυπριακό θα είναι καταστροφικές οι συνέπειες», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Σχολίασε επίσης ότι πρέπει να προσεχθούν οι χώρες που με συνέπεια έχουν στηρίξει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία,

«Στην προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τάχα κάποιους φίλους μας ουσιαστικά εγκαταλείπουμε εκείνους που παραδοσιακά μας υποστήριζαν. Η έκκλησή μας προς τον κ. Αναστασιάδη είναι όλα αυτά να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο και οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στη βάση δεδομένων και όχι ευσεβών πόθων και ψευδαισθήσεων για το ρόλο κάποιων που έχουν αποδείξει διαχρονικά πώς λειτουργούν», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού θα έχει την Πέμπτη επαφές με αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις, Βρετανούς πολιτικούς και την ηγεσία των βρετανικών εργατικών συνδικάτων.

Διαβάστε Επίσης