Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΑποστολή της ΕΔΟΝ στην Κούβα

Αποστολή της ΕΔΟΝ στην Κούβα

-

alt=”DSCN7778″/>Η ΕΔΟΝ, μεταξύ 27 Απριλίου και 2 Μαΐου, πραγματοποίησε αποστολή στην Κούβα στα πλαίσια της 4ης Διεθνούς Συνάντησης αλληλεγγύης οργανώσεων νεολαίας για τους πέντε Κουβανούς ήρωες, που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας (UJC) στην Αβάνα. Την ΕΔΟΝ εκπροσώπησαν οι Χάρης Καράμανος, Γ.Γ. ΕΔΟΝ και Χάρης Πασιάς, υπεύθυνος γραφείου Διεθνών Σχέσεων.

Στη Διεθνή Συνάντηση για τους πέντε Κουβανούς ήρωες συμμετείχαν δεκάδες οργανώσεις νεολαίας από όλο τον κόσμο καθώς και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της, Δημήτρης Παλμύρης. Η ΕΔΟΝ με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη Διεθνή Συνάντηση αλληλεγγύης επαναβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη στήριξη και συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα του Κουβανικού λαού για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών που άδικα και παράνομα έχουν φυλακιστεί.

Παράλληλα η ΕΔΟΝ στα πλαίσια της παρουσίας της στην Κούβα πραγματοποίησε συναντήσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας καθώς και με οργανωμένα σύνολα της χώρας, με σκοπό την αλληλοενημέρωση στα θέματα της επικαιρότητας. Επίσης, η ΕΔΟΝ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Κούβα, Σταύρο Λοϊζίδη, όπου συζήτησαν για θέματα πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο καθώς και το ρόλο και το έργο που πραγματοποιεί η πρεσβεία στην χώρα. Με την ευκαιρία της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ πραγματοποιήθηκε συνάντησε σε επίπεδο ηγεσίας με την Ένωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας (UJC). Οι δύο οργανώσεις επαναβεβαίωσαν τους ιστορικούς τους δεσμούς την κοινή τους συναντίληψη για τη διεθνή κατάσταση και την αμοιβαία στήριξη του αγώνα που δίνουν παράλληλα η κάθε οργάνωση στη χώρα της. Επίσης, η συνεργασία των δύο οργανώσεων αποτελεί κομβικό σημείο στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), αφού ηγούνται της ομοσπονδίας από την Προεδρία η ΕΔΟΝ και τη Γενική Γραμματεία η UJC. Παράλληλα οι δύο οργανώσεις συζήτησαν σε βάθος ζητήματα σε σχέση με το συντονισμό και τον καθορισμό πλάνου δράσης για την προετοιμασία του 18ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 – 13 Δεκεμβρίου στο Εκουαδόρ!

Τέλος, η αποστολή της ΕΔΟΝ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί διάφορα ιστορικά μνημεία της χώρας ανάμεσα τους και το μνημείο του Τσε Γκεβάρα στη Σάντα Κλάρα, ενώ συμμετείχε στους μεγαλειώδεις εορτασμούς για την εργατική Πρωτομαγιά που διοργάνωσαν οι εργατικές ενώσεις της χώρας. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της επανάστασης συμμετείχαν πέραν των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων ανάμεσά τους εργατικές ενώσεις, οργανωμένα σύνολα νεολαίας, φοιτητικές ενώσεις, καθώς και χιλιάδες κόσμος από όλο τον κόσμο που συμμετείχε για να σταθεί στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας.

Διαβάστε Επίσης