Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΓΓ ΑΚΕΛ: Η ΕΕ ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η ΕΕ ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών 

-

ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΑΝ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΙΣ 15 ΚΑΙ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ακολουθεί πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, δήλως σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι για την Κύπρο οι Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν έδωσαν καμία παράταση για ικανοποίηση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από την Ενωση, αλλά, όπως είπε «έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο του κ. Αναστασιάδη και απαίτησαν τη λήψη καταστροφικών μέτρων».

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο κ. Κυπριανού σχολίασε την κριτική που ασκήθηκε από Ευρωπαίους βουλευτές για τις αποφάσεις του Eurogroup κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής για την Κύπρο.

«Είναι λυπηρό γιατί ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι υπεύθυνο γι’ αυτές τις αποφάσεις είναι το Eurogroup και βέβαια και η κυπριακή κυβέρνηση η οποία συναίνεσε, εμείς εδώ στην Κύπρο προσπαθούμε να τα φορτώσουμε σε άλλους, αντί να επικεντρωνόμαστε σε αυτό το θέμα και να προσπαθούμε να πείσουμε ότι χρειάζεται να διαφοροποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον τόπο σε αυτή τη καταστροφική πορεία και ο στόχος ακριβώς είναι να επικεντρωθούμε όλοι σ’ αυτήν την κατεύθυνση».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε ακόμα σε «πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ισπανίας δόθηκε παράταση δύο ετών για ικανοποίηση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από την ΕΕ δίχως καμία επιπρόσθετη απαίτηση. «Στην περίπτωση της Κύπρου όχι μόνο δεν δόθηκε καμία παράταση αλλά έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο του κ. Αναστασιάδη και απαίτησαν τη λήψη καταστροφικών μέτρων και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αναδείξουμε», δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει το αίτημα που αναμένεται να υποβάλει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν για περισσότερο χρόνο πριν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεδομένου ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τώρα επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Εμείς συμφωνούμε μ’ αυτή την προσέγγιση, ότι δηλαδή χρειάζεται κάποιος χρόνος όχι απλά και μόνο για να αντιμετωπιστούν και να εξεταστούν τα οικονομικά προβλήματα αλλά και για να ξεκαθαρίσουν κάποια ουσιαστικά ζητήματα. Ενόψει αυτής της συζήτησης επιμένουμε, και θα το επαναλάβω, να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στη βάση του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις».

Πρόσθεσε πως «θέλουμε αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν και να έχουν αίσια κατάληξη. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως πρέπει να υπάρχει δέσμευση της τουρκικής πλευράς ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη λύσης μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες θα προχωρήσει στην αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο Αντρος Κυπριανού είπε πως «έγινε μια προσέγγιση με την οποία διαφωνούμε. Ο κ. Αναστασιάδης επενδύει πάρα πολλά στους φίλους του. Είδαμε πώς του συμπεριφέρθηκαν στις 16 και στις 25 Μαρτίου».

Τώρα, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «λέει ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη γιατί αυτό το πράγμα θα θωρακίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν αυτή η θωράκιση θα είναι η ίδια με την θωράκιση που είχαμε στις 16 και στις 25 του Μάρτη, να μας λείπει λέω».

Ανέφερε ακόμα ότι «μέχρι σήμερα είχαμε κάποιους, οι οποίοι σταθερά υποστήριζαν την Κύπρο όταν συζητούνταν θέματα που την αφορούσαν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτές οι χώρες ήταν η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία. Σκέφθηκε ο κ. Αναστασιάδης κατά πόσον αυτές οι χώρες ενοχλούνται από τέτοιες συμπεριφορές;» Συνεχίζοντας είπε, «ας μη μου πει ότι η Ρωσία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ ή στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη γιατί είναι γεγονός ότι ο κ. Γέλτσιν τους έχει εντάξει, αλλά η Ρωσία έχει παγοποιήσει τη συμμετοχή της. Και το να συζητά η Ρωσία με το ΝΑΤΟ για θέματα διμερών σχέσεων είναι ένα πράγμα και είναι άλλο κάποιος να δηλώνει πίστη και προσήλωση στο ΝΑΤΟ όπως πράττει ο κ. Αναστασιάδης».

Γι’ αυτό, κατέληξε «ας προβληματιστεί μήπως με αυτή τη συμπεριφορά όχι απλά και μόνο δεν θα έχουμε στήριξη από τους λεγόμενους φίλους του, αλλά θα χάσουμε τη στήριξη από εκείνους οι οποίοι παραδοσιακά μας υποστήριζαν».

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στην βρετανική πρωτεύουσα είπε πως θα έχει συναντήσεις με βουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα και με το Foreign Office και πρόσθεσε πως «το κύριο αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι το Κυπριακό. Εμείς ως ΑΚΕΛ θα θέλαμε να υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και δέσμευση από την τουρκική πλευρά ότι η όποια προσπάθεια θα πρέπει να εντάσσεται μέσα σε συμφωνημένο πλαίσιο».

Εχουμε, συνέχισε «πικρές εμπειρίες από το παρελθών, θεωρούμε ότι αυτή η προδέσμευση θα πρέπει να εξασφαλιστεί και εάν και εφ’ όσον υπάρχει η απαραίτητη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά τότε θεωρούμε ότι τυχόν επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών».

Πρόσθεσε πως ένα άλλο θέμα που θα συζητήσει με Βρετανούς αξιωματούχους είναι «το θέμα της οικονομίας και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup με τον κ. Αναστασιάδη, αποφάσεις που θεωρούμε ότι είναι καταστροφικές για την Κύπρο».

Διαβάστε Επίσης