Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν αποκλείει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 η Noble

Δεν αποκλείει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 η Noble

-

2013

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 θα ξεκινήσει μετά το πρώτο μισό του Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ανέφερε ο Κιθ Έλιοτ, Αντιπρόεδρος της Noble Energy για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Συνεδρίου Παράκτιας Τεχνολογίας (Offshore Technology Conference), στο Χιούστον του Τέξας, ο κ. Έλιοτ επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την εργασιακή σχέση της Noble με τη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι δεν εντοπίζει κάποια βραδυπορία.

Ο κ. Έλιοτ ανέλαβε τα καθήκοντά του πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης στο οργανόγραμμα της εταιρείας, που δημιούργησε διοικητικές υποδομές για τρεις περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μεσόγειος.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Έλιοτ είπε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να εμπλακεί στο τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τη Λευκωσία για το θέμα αυτό συνεχίζονται.

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι πρόθεση της Noble στο κομμάτι αυτό είναι να εμπλέξει και άλλο στρατηγικό εταίρο, που να διαθέτει εμπειρογνωμοσύνη στο εμπορικό σκέλος, ανέφερε όμως ότι πρέπει να προηγηθεί ένα μνημόνιο συναντίληψης με την Κυβέρνηση για να τεθεί το συνολικό πλαίσιο.

Αναφορικά με τις απειλές και την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, ο κ. Έλιοτ απάντησε ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, πως υπάρχει κράτος δικαίου και πως η όλη δραστηριότητα στην περιοχή γίνεται στη βάση συμφωνίας.

Μετά το πρώτο μισό του Ιουνίου η επιβεβαιωτική γεώτρηση

Ερωτηθείς αν ισχύει το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, ο κ. Έλιοτ ανέφερε ότι η γεώτρηση θα ξεκινήσει μετά ολοκλήρωση των εργασιών στο τεμάχιο “Karish” του Ισραήλ, το πρώτο μισό του Ιουνίου, απ’ όπου θα μεταφερθεί η εξέδρα για τη γεώτρηση. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες της εταιρείας από την επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Έλιοτ είπε ότι εξαρτώνται πολλά από τη διαδικασία αυτή, καθώς θα περιοριστεί ο βαθμός της αβεβαιότητας σχετικά με το κοίτασμα.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η δεύτερη γεώτρηση στην «Αφροδίτη» θα είναι και η τελευταία, ο κ. Έλιοτ είπε ότι «για το μέγεθος και την κλίμακα του κοιτάσματος, οι δύο γεωτρήσεις θα ήταν πολύ αισιόδοξο νούμερο» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του οικοπέδου «Ταμάρ» στο Ισραήλ, όπου χρειάστηκαν δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

«Δεν θα ήθελα να μείνει κάποιος με την εντύπωση ότι αυτή θα είναι και η τελευταία γεώτρηση», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι όσο αυξάνεται ο βαθμός βεβαιότητας για το μέγεθος του κοιτάσματος, τόσο λιγότερες γεωτρήσεις χρειάζονται.

Ο κ. Έλιοτ παρομοίασε τη διαδικασία με το να μπορεί να διακρίνει κανείς τι υπάρχει πίσω από μια αδιαφανή επιφάνεια, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η εταιρεία βασίζεται σε σεισμικά δεδομένα για να σχηματίσει μια εικόνα αναφορικά με το μέγεθος του κοιτάσματος. Αυτά, πρόσθεσε, ενισχύονται από την γεώτρηση και σταθμίζονται για να δώσουν μια εικόνα της περιοχής του κοιτάσματος, που μπορεί να καλύπτει δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Εξήγησε ότι πρόκειται στην ουσία για μια συνεχή διαδικασία ερμηνείας των δεδομένων, μέχρι να υπάρξει μια καθαρή εικόνα. «Ακόμη και αν χρειαστεί μια, δύο, τρεις, τέσσερεις γεωτρήσεις, ο σκοπός μας είναι να καταλάβουμε το κοίτασμα», είπε.

Συμμετοχή Noble στο Τερματικό Υγροποίησης

Ως προς την εμπλοκή της Noble στο τερματικό υγροποίησης, είπε ότι «βεβαίως και εξετάζουμε το ενδεχόμενο», ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση με την Κυβέρνηση συνεχίζεται.

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της εταιρείας Τσαρλς Ντείβιντσον με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον περασμένο Απρίλιο και είπε ότι μέρος των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη, αφορά το πλαίσιο προς το οποίο προσανατολίζονται Κυβέρνηση και εταιρεία, την τελική μορφή του project και τους οικονομικούς όρους που θα το διέπουν.

Όλα αυτά, είπε, είναι σε εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εργασιακή σχέση που αναπτύσσουμε την Κυβέρνηση».

Ανέφερε εξάλλου ότι δεν θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ισραήλ στο τερματικό υγροποίησης, είπε όμως ότι μπορούν να προκύψουν οφέλη και «συνέργιες» από την συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ σε κοινές υποδομές.

Συνέχισε λέγοντας ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να βρει στρατηγικό εταίρο για να συμμετάσχει στην κατασκευή του τερματικού. Όπως είπε, η Noble εξειδικεύεται στην εξερεύνηση, τον εντοπισμό και την παραγωγή των υδρογονανθράκων, ενώ υπάρχουν άλλες εταιρείες που εξειδικεύονται στην υγροποίηση και την εμπορευματοποίηση του προϊόντος και έχουν σχέσεις με πελάτες στη διεθνή αγορά.

Ερωτηθείς αν ο εταίρος αυτός θα είναι κάποια εταιρεία από το Ισραήλ, ο κ. Έλιοτ είπε ότι «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία κατά νου», είπε όμως ότι η λίστα δεν είναι πολύ μεγάλη. «Βασική μας έγνοια είναι ότι χρειάζεται μια εταιρεία που να διαθέτει αποδεδειγμένα ένα ιστορικό τεχνικής και εμπορικής επάρκειας», είπε.

Συμπλήρωσε ότι δεν έχουν παρθεί οι όποιες αποφάσεις ακόμη, οι οποίες θα πρέπει ούτως ή άλλως να τύχουν της έγκρισης της Κυβέρνησης.

Επίσης, δήλωσε ότι κατά την άποψη της εταιρείας, πρέπει να προηγηθεί ένα μνημόνιο συναντίληψης με την Κυβέρνηση, για να τεθεί το συνολικό πλαίσιο και να ακολουθήσει μετά η συζήτηση με υφιστάμενους και δυνητικούς εταίρους για μια κοινοπραξία.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το πώς βλέπει το ενδεχόμενο μιας πλωτής μονάδας για την υγροποίηση φυσικού αερίου, είπε ότι κατά την άποψή του πρόκειται για μια «βιώσιμη τεχνολογία».

Συμπλήρωσε ότι είναι ένας τομέας ο οποίος αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη τέτοια μονάδα σε λειτουργία.

Απειλές από Τουρκία

Σε ερώτηση αν θεωρεί ασφαλή την επένδυση στην κυπριακή ΑΟΖ, σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Έλιοτ ανέφερε ότι η Noble κατανοεί ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, όμως θεωρεί την Κύπρο ένα αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος.

«Σύμφωνα με τη δική μας οπτική, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ» και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, είπε ο κ. Έλιοτ, ενώ πρόσθεσε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας λαμβάνει χώρα σε ένα κράτος δικαίου και σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

Ως προς τη διαφορά Λιβάνου-Ισραήλ στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, είπε ότι οι δραστηριότητες της Noble δεν κινδυνεύουν από την αντιδικία αυτή, καθώς το οικόπεδο 12 δεν βρίσκεται κοντά στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Έρευνα σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ

Ο κ. Έλιοτ ανέφερε εξάλλου ότι η Noble δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν για έρευνα σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ούτε έχει συζητήσει με άλλες εταιρείες το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε κάποια κοινοπραξία προς το σκοπό αυτό.

Ερωτηθείς αν το ενδιαφέρον περιορίζεται μόνο στο τεμάχιο 12, ανέφερε ότι «διαρκώς αναζητούμε ευκαιρίες», είπε όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι σε εξέλιξη.

Συμπλήρωσε ότι η Noble διαθέτει ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο στην περιοχή και ότι υπάρχει προς το παρόν αρκετή δουλειά για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η εταιρεία συνεχίζει να εξετάζει την προοπτική για ανεύρεση πετρελαίου στο οικόπεδο 12, σε συνάρτηση και με άλλες προοπτικές υπό εξέταση, ενώ πρόσθεσε ότι η Noble θα εξασφαλίσει τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογήσει κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Διαβάστε Επίσης