Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ μελέτη του ΑΚΕΛ στα χέρια του Προέδρου

Η μελέτη του ΑΚΕΛ στα χέρια του Προέδρου

-

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων , βρίσκεται η πολυσέλιδη μελέτη που ετοίμασε το ΑΚΕΛ με την ουσιαστική συμβολή ομάδας ειδικών από Κύπρο και Εξωτερικό και που επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για υπαλλακτική λύση εκτός Τρόικας.

H επιστολή που απέστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Λευκωσία, 2 Μαΐου 2013

Εξοχότατο Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Προεδρικό Μέγαρο

Η είσοδος της Κύπρου σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ως προϋπόθεση της δανειακής στήριξης από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δημιουργεί συγκεκριμένες, συνεχείς και επαχθείς επιπτώσεις τόσο στην οικονομία αλλά ιδιαίτερα στην κυπριακή κοινωνία.

Επιπλέον, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο πλαίσιο διαχείρισης των κύριων πολιτικών ζητημάτων της Κύπρου. Η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνδέονται άμεσα με την πορεία οικονομικής προσαρμογής αυξάνοντας την επιρροή των δανειστών μας.

Το ΑΚΕΛ έχει προβεί σε συγκροτημένη ανάλυση του συνολικού πλαισίου της δανειακής σύμβασης και έχει καταλήξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, στο συμπέρασμα ότι είναι επάναγκες να υπάρξει στράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίηση οδικού χάρτη απεξάρτησης από τη δανειακή σύμβαση.

Προς τούτο έχουμε έρθει σε επαφή με εγχώριους κοινωνικούς φορείς και με μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας με στόχο τη μελέτη εναλλακτικών επιλογών απεμπλοκής από τη δανειακή σύμβαση. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας έχουμε ενώπιον μας την παρούσα μελέτη η οποία καταλήγει σε πρόταση συντεταγμένης εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια λύση θα πρέπει να μελετηθεί και από την Κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και από τα πολιτικά Κόμματα, κοινωνικούς φορείς και άλλους. Πιστεύουμε ότι οι νέοι όροι που έχουν τεθεί και οι συνέπειες που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση μας υποχρεώνουν να συζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές. Το ΑΚΕΛ καταθέτει τη μελέτη που έχει ετοιμάσει ως συμβολή στον προβληματισμό που γίνεται.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση ως επίσης και άλλες προτάσεις, που θα απαλλάσσουν τον Τόπο από μια ατέρμονη διαδικασία ύφεσης και ανεργίας και θα δώσουν πραγματική προοπτική στο λαό μας.

Δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. Για την έναρξη συγκροτημένου διαλόγου επισυνάπτουμε αντίγραφο της μελέτης και παρακαλούμε όπως καθορίσουμε συνάντησή μας για ανταλλαγή απόψεων.

Σας παρακαλούμε επίσης όπως καλέσετε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα.

Με εκτίμηση,

Άντρος Κυπριανού

Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ»

Διαβάστε Επίσης