Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆντρος Κυπριανού: O Πρόεδρος δεν ρώτησε καν την άποψη μας και σήμερα...

Άντρος Κυπριανού: O Πρόεδρος δεν ρώτησε καν την άποψη μας και σήμερα θέλει να στηρίξουμε την συμφωνία που μόνος του έκανε !

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 30 Απρίλιος 2013

–>«Θα με χαροποιούσε αν η κυβέρνηση έλεγε «ελάτε να πούμε τώρα όλοι ΝΑΙ και να δούμε πώς θα απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Δεν έπραξε αυτό. Αποφάσισε μόνη της. Και αυτός είναι ο λόγος που τηρούμε σήμερα αυτή τη στάση. Μίλησα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον παρακάλεσα να συγκαλέσει σύσκεψη αλλά δεν το έκανε.»

O Γ.Γ του ΑΚΕΛ ξεκίνησε την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής τονίζωντας ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι το τέλος άλλα η αρχή ένος δύσβατου δρόμου. Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την λύπη του για την στάση που τηρεί η Κυβέρνηση και τόνισε ότι «Θα με χαροποιούσε αν η κυβέρνηση έλεγε «ελάτε να πούμε τώρα όλοι ΝΑΙ και να δούμε πώς θα απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Δεν έπραξε αυτό. Αποφάσισε μόνη της. Και αυτός είναι ο λόγος που τηρούμε σήμερα αυτή τη στάση. Μίλησα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον παρακάλεσα να συγκαλέσει σύσκεψη αλλά δεν το έκανε.»


Σημείωσε ότι σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα πολιτικών που εφαρμόστηκαν παγκόσμια και πανευρωπαϊκά, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει εναλλακτική επιλογή, «δείχνοντας» ως βασικό υπεύθυνο για την κρίση το καπιταλιστικό σύστημα και τη «φύση» του, είπε ο Α. Κυπριανού. Σ΄ότι αφορά τη διεθνή καπιταλιστική οικονομική κρίση, ο κ Κυπριανού είπε ότι “ατυχώς, η συζήτηση γύρω από τα αίτια της κρίσης επικεντρώθηκε στο να αποδείξει ότι για αυτήν ευθύνονται οι υψηλές αμοιβές των golden boys, η πολιτική διαφθορά, οι κακοί χειρισμοί κυβερνήσεων, ορισμένοι λαοί που γεννήθηκαν τεμπέληδες ή απλώς κάποιοι κερδοσκόποι. Κανένα από αυτά τα ιδεολογήματα που αναπτύχθηκαν απλώς για τις εντυπώσεις, δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος είναι γιατί δεν αγγίζουν την ουσία του, που είναι η ίδια η φύση του καπιταλιστικού συστήματος.” Ο Άντρος Κυπριανού έκανε εκτενή αναφορά στις ευθύνες της Γερμανίας για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη λέγοντας ότι «είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες με το Σρέντερ, είτε υπό τους Χριστιανοδημοκράτες με τη Μέρκελ, κατάφερε να αμείβεται τόσο χαμηλά το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών σε όλη την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat το 2012, όσο για να ανεβαίνει η ανταγωνιστικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγουν.Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υποστηρίζει ότι οι πολιτικές μείωσης των μισθών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ιδιαιτέρως υπό την καγκελαρία του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που ηγείτο του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων ως το 2005, έχουν ευνοήσει σημαντικά τη γερμανική βιομηχανία εξαγωγών.»

Ο Κύριος Κυπριανού έθεσε τον προβληματισμό «ποια προοπτική θα έχει η Κύπρος υπαγόμενη σε ένα Μνημόνιο;». Αναφερόμενος στους χειρισμούς του τέως Προέδρου Δ. Χριστόφια, είπε ότι κάποιοι θα διερωτώνται «εύλογα» αν «τώρα τα ανακάλυψε όλα αυτά το ΑΚΕΛ;» ή «Μήπως δεν ήταν ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που έφεραν την Τρόικα;»Σημείωσε ότι όσοι σήμερα αναφέρουν ως επιχείρημα πως ήταν ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που έφεραν την Τρόικα είναι αυτοί οι ίδιοι που όταν ο Δ. Χριστόφιας προσπαθούσε να εξασφαλίσει διακρατικό δάνειο, τον κατηγορούσαν ότι «αλληθωρίζει» και «προσβάλλει» τους «ευρωπαίους εταίρους μας» γιατί δεν απευθύνεται κατευθείαν κοντά τους για βοήθεια. «Το Μνημόνιο δεν υπογράφηκε νωρίτερα επειδή οι εκτός Κύπρου δεν ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στις 11 Μαρτίου σε επιστολή του προς γερμανούς βουλευτές που είχαν καταθέσει επερώτηση σχετικά με το Κυπριακό Μνημόνιο, ανέφερε γραπτώς πως αυτό δεν υπογράφηκε επειδή η Γερμανία δεν υιοθετούσε την κατ΄αρχήν Συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικας».

Το ΑΚΕΛ γνώριζε πολύ καλά τι είναι Μηχανισμός Στήριξης και Τρόικα, είπε ο Α. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «οδηγηθήκαμε εκεί γιατί είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια διάσωσης της Λαϊκής Τράπεζας, για την οποία ο νυν είχε απειλήσει μέχρι και με ποινικές ευθύνες τον τέως Πρόεδρο.Τον Νιόβρη, με την κατ΄αρχήν συμφωνία θα κάναμε μια επώδυνη προσπάθεια να διασώσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία. Σήμερα, μετά την 25η Μαρτίου, το χρηματοπιστωτικό σύστημα δέχτηκε πλήγμα ανεπανόρθωτο και οι όροι του Μνημονίου Αναστασιάδη – Eurogroup δεν είναι όροι διάσωσης αλλά όροι διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου». Σημείωσε ότι όσοι σήμερα αναφέρουν ως επιχείρημα πως ήταν ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που έφεραν την Τρόικα είναι αυτοί οι ίδιοι που όταν ο Δ. Χριστόφιας προσπαθούσε να εξασφαλίσει διακρατικό δάνειο, τον κατηγορούσαν ότι «αλληθωρίζει» και «προσβάλλει» τους «ευρωπαίους εταίρους μας» γιατί δεν απευθύνεται κατευθείαν κοντά τους για βοήθεια.

«Τον Νιόβρη συζητούσαμε οργανωμένη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος σε βάθος μερικών χρόνων. Σήμερα οι πρόνοιες για την «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος που εφαρμόστηκαν μέσα σε μια νύχτα του προκάλεσαν τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά. Στο κείμενο του Νιόβρη προβλεπόταν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρηματοδότηση από το Μηχανισμό, σήμερα γίνεται με εγχώριους πόρους. Σήμερα στη Συμφωνία προβλέπονται επιπλέον μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, η μόνιμη αύξηση του εταιρικού φόρου, η αύξηση της φορολογίας επί των τόκων από το 15% στο 30%, καθώς και η έναρξη διαδικασιών για σχεδιασμό ιδιωτικοποιήσεων με ειδική αναφορά στην ΑΤΗΚ, την ΑΗΚ και την Αρχή Λιμένων», είπε ο Άντρος Κυπριανού.

Η τελική συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup, όπως είπε ο Α. Κυπριανού, «θα οδηγήσει σε απονεύρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Η απουσία ρευστότητας σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων θα οδηγήσει σε πιστωτική ασφυξία την οικονομία».

Η απότομη μείωση του τραπεζικού τομέα στο μισό είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει βίαιη αλλαγή του κυπριακού οικονομικού μοντέλου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα η διόγκωση της ύφεσης στην οικονομία θα εκτοξεύσει την ανεργία.

Καταλήγωντας ο Άντρος Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το Μνημόνιο και πρότεινε την άμεση έναρξη διαλόγου για διαμόρφωση πρότασης εξόδου από το Μνημόνιο «Ως ΑΚΕΛ θα καταψηφίσουμε το Μνημόνιο όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τις διαπραγματεύσεις του κ. Αναστασιάδη με το Eurogroup. Θεωρούμε ότι καταστρέφει τον τραπεζικό τομέα, καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή οικονομία και οδηγεί σε φαύλο κύκλο που θα γεννά συνεχώς και νέες ανάγκες και θα προβάλλει την απαίτηση για τη λήψη νέων, πιο επαχθών μέτρων.

Ταυτόχρονα προτείνουμε την έναρξη διαλόγου μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων για τη διαμόρφωση πρότασης εξόδου από το Μνημόνιο. Σ΄αυτό το διάλογο εμείς καταθέτουμε την πρόταση μας ότι συντεταγμένη έξοδος από το Ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να συζητήσουμε όποια άλλη πρόταση θα κατατεθεί σε αυτό το διάλογο. Μοναδικός μας γνώμονας ήταν και παραμένει πάντοτε η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και της Κύπρου.»

Διαβάστε Επίσης